Ατελιέ Δημιουργικής Γραφής / Τεχνικές Αφήγησης / Κώδικες Μυθοπλασίας

Εισηγήτρια: Χριστίνα Οικονομίδου

Πρόγραμμα:

Α’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Κάθε Τρίτη 18:30 – 20:30 (τμήμα On Line 16 Θέσεις).

Αξία Σεμιναρίου: 160€ + ΦΠΑ 

Διάρκεια: 7+1 Συναντήσεις – 16 Ώρες

Επίσημη Έναρξη: Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Συνάντηση Γνωριμίας: Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

 

Β’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ & Γ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Για 8 Τρίτες 21:00 – 23:30 (Τεχνικές Αφήγησης & Κώδικες Μυθοπλασίας) από 15/12/2020 για 20 ώρες.

Αξία κάθε Σεμιναρίου: 200€ + ΦΠΑ

Λίγα λόγια για την Δημιουργική Γραφή 21:00 – 23:30 (on line)

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο και σημείο εκκίνησης αυτού του σεμιναρίου είναι το πέρασμα από διάφορα είδη γραπτού λόγου (Ποίηση, Πεζογραφία, Δοκίμιο, Θεατρικός Λόγος, Παραμύθι, Ελεύθερο / Εξομολογητικό Κείμενο κλπ) ώστε να ανακαλύψουμε το στίγμα μας ως γράφοντες και να εντοπίσουμε προς τα που μας οδηγεί η κλίση μας στον Γραπτό Λόγο. Το θέμα του Ύφους θα μας απασχολήσει επίσης πολλαπλώς. Μέσα στην Ομάδα θα μοιραστούμε τα κείμενα που θα γράψουμε με άλλους και θα μάθουμε να ακούμε και να μαθαίνουμε από τα κείμενα των άλλων πως μπορούμε να βελτιωθούμε στην προσωπική μας διαδρομή στον γραπτό λόγο. Ασκώντας την ευαισθησία μας θα μπορέσουμε σιγά – σιγά να διεκδικήσουμε το δικό μας προσωπικό ύφος στο γράψιμο. Αλλά ξεχωριστή θέση εντός του Εργαστηρίου και αντικείμενο έρευνας είναι και η Τεχνική που κάθε είδος κειμένου χρειάζεται για να μας γίνει προσιτό και οικείο. Επίσης, δίνονται οι απαραίτητες κατευθύνσεις στον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά & δοκιμάζονται όλοι σε διαφορετικά είδη λόγου/αφήγησης. Σε κάθε συνάντηση στο τμήμα δίνεται μια σύντομη θεωρητική προσέγγιση με παραδείγματα & ασκήσεις που θα διευκολύνουν τους συμμετέχοντες στη δική τους συγγραφική κατάθεση.

Λίγα λόγια για τις Τεχνικές Αφήγησης από 15/12/2020 (on line)

Σε αυτόν τον κύκλο εξασκούμαστε στο χτίσιμο ενός χαρακτήρα/ήρωα και στην πορεία επεξεργαζόμαστε επιμέρους στοιχεία που καθορίζουν τη θέση του μέσα στην αφήγηση (α’ ρόλος, β’ ρόλος κ.λπ.). Ασκούμαστε, επίσης, στις τεχνικές αφήγησης (κομβικά σημεία, όρια, κορυφώσεις, προσχήματα κτλ.) μέσα από ασκήσεις, χωρίς όμως να προτείνονται «συνταγές» αλλά εστιάζοντας, αντίθετα, στην προσωπική γλωσσική και εκφραστική πρόταση.

Η οπτική γωνία του αφηγητή είναι κάτι ακόμα που μας απασχολεί σ’ αυτό το εργαστήρι. Ξεκινώντας από την αφήγηση σε Α’ πρόσωπο διανύουμε όλη την απόσταση που «χωρίζει» το ιδιωτικό από το κοινό αλλά και προσωπικό. Τόσο τεχνικά (πρωτοπρόσωπη, δευτεροπρόσωπη, τριτοπρόσωπη αφήγηση ή Παντογνώστης αφηγητής;) όσο και ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν πάνω σε όλες τις πιθανές οπτικές. Ως εκ τούτου δίνονται ασκήσεις τεχνικής, επινόησης, διατύπωσης, ύφους και ρυθμού ενώ Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την ικανότητα να σκιαγραφούν πειστικούς χαρακτήρες και να γράφουν μεστές ιστορίες ή και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω σε ένα καμβά με χαρακτηριστικά αφήγησης.

Λίγα Λόγια για τους Κώδικες Μυθοπλασίας από την Άνοιξη του 2021

(on line)

Το τμήμα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με μια προηγούμενη εμπειρία σχετικά με το γράψιμο επινοημένης ιστορίας ή άτομα που θέλουν πια να “περάσουν” συγγραφικά τον Ρουβίκωνα και να αφήσουν πίσω τους το καθαρό βιωματικό ή εξομολογητικό τρόπο γραφής μπαίνοντας στον ανεξάντλητο κόσμο των μύθων. Όσοι θέλουν πια να έχουν πολύ στενή σχέση με το είδος θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να γράψουν σε αυτόν τον κύκλο μαθημάτων ιστορίες σε συνέχειες ή διηγήματα ή ακόμη και παραμύθια με διακριτό προσόν το στοιχείο της στιχομυθίας και των διαλόγων που βοηθάει την ανάπτυξη χαρακτήρων, σχέσεων και δράσεων – αντιδράσεων ανάμεσα σε ήρωες που έχουν επινοηθεί σε συγκεκριμένο χωροχρόνο και με κίνητρα που τους εξωθούν στην πλοκή μιας ιστορίας.

Τα 8 μαθήματα της Μυθοπλασίας θα μας βυθίσουν στα βαθιά νερά μιας επινοημένης ιστορίας ακονίζοντας και εξασκώντας μας στην γλαφυρότητα και το ύφος. Για όσους βλέπουν σαν ορίζοντα της σπουδής τους την ατομική έκδοση του έργου τους προβλέπονται εργαστήρια όπως  οι Κύκλοι για το Λογοτεχνικό Project ή το Μυθιστόρημα στα τμήματα του BOOKLAB.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ