Σεμινάριο Στιχουργικής 2011

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη επιμορφωτική δουλειά που έγινε τα προηγούμενα χρόνια πάνω σε στίχους νέων δημιουργών το Εργαστήρι Στιχουργικής Τέχνης συνεχίζεται στο Μικρό Πολυτεχνείο υπό την εποπτεία της Δήμητρας Γαλάνη.

Το εργαστήρι θα περιλαμβάνει πρακτικές σε όλα τα είδη του σύγχρονου τραγουδιού, ασκήσεις νεοελληνικής μετρικής με συντονιστή τον Θράσο Καμινάκη και απόπειρες μελοποίησης των στιχουργημάτων που θα προκύψουν από την ομάδα των συμμετοχόντων με συντονιστές τον Απόστολο Καλτσά (Υπόγεια Ρεύματα) και τον Κώστα Χατζόπουλο (ΑΝΕΜΟΣ).

Μέσα στις φιλοδοξίες του Μικρού Πολυτεχνείου είναι, εάν έρθουν στο φως στίχοι που θα μεταμορφωθούν σε ενδιαφέροντα τραγούδια, να συμπεριληφθούν σ’ ένα CD που το Μικρό Πολυτεχνείο προτίθεται να φέρει στο φως μαζί με ένα βιβλίο για την στιχουργική τέχνη που αναμένεται να εκδοθεί εντός 2011.

 

ΔΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

 

  • Τεχνικές Στιχοποίησης:σε κάθε συνάντηση με ασκήσεις νεοελληνικής μετρικής με τον Θράσο Καμινάκη, θα γίνουν απόπειρες στιχοποίησης απ’ όλους τους συμμετέχοντες σε διάφορα είδη του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

 

Επίσης:

  • Εργαστήρι Μελέτης Ελληνικού Στίχου: σε κάθε συνάντηση θα μελετάμε στίχους σημαντικών ελλήνων στιχουργών και θα εμβαθύνουμε στον τρόπο που μελοποιήθηκαν. Συντονισμός: Απόστολος Καλτσάς.
  • Εργαστήρι μελοποίησης και ρυθμολογίας στον στίχομε τον Κώστα Χατζόπουλο.Εδώθα επιχειρηθεί οι στίχοι να γίνουν τραγούδια και θα συζητιούνται τα όποια ζητήματα που κάθε στιχούργημα θα προκαλεί.
  • Στο τέλος των συναντήσεων ένας τουλάχιστον δουλεμένος στίχος από όλους τους συμμετέχοντες ή όποιο ολοκληρωμένο τραγούδι προκύψει θα εξεταστεί και θα σχολιαστεί από την Δήμητρα Γαλάνη, που θα λαμβάνει τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα δουλειάς από τον κάθε συμμετέχοντα και στον απολογισμό του σεμιναρίου θα αξιολογήσει τα έργα τους.
  • ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΩΡΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ, ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 16.
  • ΤΑ 2 ΤΜΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΣΠΑΣΤΑ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ: 17.30-20.30 ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΤΙΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ 20.30-22.30 ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΙΧΟΥ.
  • Η ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/10/2010.