Σεμινάριο Στιχουργικής: Κύκλοι Τραγουδιών

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Σεμινάριο Στιχουργικής “Κύκλοι Τραγουδιών”. Δύο Εργαστήρια σε ένα πολύ δημιουργικό καλλιτεχνικό στόχο: αυτόν της ολοκλήρωσης ατομικών κύκλων τραγουδιών από τους συμμετέχοντες, που θα δουν το φως της δημοσιότητας με μια συναυλία και θα βάλουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο δεύτερο CD του ΜΠ “ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ Νο 2”.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη
Πρόγραμμα: Δύο Τμήματα ένα προπαρασκευαστικό κάθε Τετάρτη, από 31/5/2017 (Α΄ΕΝΟΤΗΤΑ) για έξι θερινές και δύο φθινοπωρινές (Σεπτέμβριος 2017) συναντήσεις. Από Οκτώβριο ένα τμήμα ολοκλήρωσης του Ατομικού Project του κάθε συμμετέχοντα (Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ) και σε συνεργασία με τον μουσικό που έχει αναλάβει το μελοποιητικό μέρος της δουλειάς. Τα μαθήματα του Οκτωβρίου θα είναι 12 και οι ώρες διεξαγωγής πάντα 18:00 – 20:30 κάθε Τετάρτη.
Διάρκεια: 8 + 12 Μαθήματα συνολικής διάρκειας 50 ωρών
Ώρες διεξαγωγής: 18:00 – 20:30

Ανοιχτό Εισαγωγικό Μάθημα: Τετάρτη 24 Μαίου 2017 

Έναρξη: Τετάρτη 31 Μαίου 2017 

Δικαίωμα Συμμετοχής σε κάθε Ενότητα αυτοτελώς.

 

Το πρώτο σκέλος του σεμιναρίου θα εστιάσει σε σημαντικούς Έλληνες στιχουργούς και το έργο τους, καθώς και σε στιχουργικές “σχολές”.

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο Στιχουργικής: Κύκλοι Τραγουδιών

Α’ Ενότητα: Ασκήσεις Ύφους με άξονα τα βιώματα και τα αρχέτυπα

Στην Ενότητα αυτή περνάμε από την περιγραφή των γεγονότων – του περιβάλλοντος , στη συμμετοχή σε κάθε απόπειρα γραφής στίχου.

Η αφήγηση προσδιορίζεται από τη δόνηση του λόγου, τον ρυθμό, το συναίσθημα.

Πάντα με τη χρήση βιωματικών μεθόδων μάθησης, ολοκληρώνουμε τέλος τη διαδικασία απαλλαγής από «λεκτικά απόβαρα». Κάπως έτσι εκλεπτύνουμε την πένα μας και αρχίζουμε σιγά – σιγά να γράφουμε τον πιο μεστό μας στίχο.

Ο Πρακτικός Λόγος της Ενότητας Α:

Στην πρώτη ενότητα οι σπουδαστές παράλληλα με τις βιωματικές Ασκήσεις Ύφους καλούνται να δημιουργήσουν από κοινού έναν κύκλο τραγουδιών πάνω σε ένα κοινό θέμα το οποίο απασχολεί όλους.

Τα τραγούδια της ομαδικής αυτής εργασίας θα προταθούν σε μουσικούς – συνθέτες κι έτσι μπορεί να προκύψει ένας Κύκλος Τραγουδιών με κοινό θέμα φτιαγμένος από διαφορετικούς στιχουργούς και συνθέτες. H δημοσιοποίηση πλέον αυτού του project γίνεται απλά θέμα χρόνου.

Β’ Ενότητα: Ολοκλήρωση Ατομικού Στιχουρχικού Project

Δουλεύουμε και μετά ακούμε και συζητάμε τα τραγούδια που θα γράψουμε πάνω σε μια ενιαία θεματική που ο καθένας μας θα επιλέξει με ένα διαδραστικό τρόπο σε συνεργασία με τη συντονίστρια. Γινόμαστε πια οι δημιουργοί των προσωπικών μας κύκλων τραγουδιών που αναζητούν τους συνθέτες τους, εκείνους τους μουσικούς που θα γνωρίσουν το έργο μας και εμπνευσμένοι από αυτό θα μελοποιήσουν τουλάχιστον ένα από τα τραγούδια του ατομικού μας κύκλου.

Ο Πρακτικός Λόγος της Ενότητας B:

Οι σπουδαστές στη δεύτερη ενότητα καλούνται να βρουν με τη βοήθειά και την καθοδήγησή μου το θέμα για ένα προσωπικό, πλέον κύκλο τραγουδιών, όπου κάθε στιχουργός θα στοχεύει μέσα από ένα εναίο θεματικά και υφολογικά project να συναντηθεί στο άμεσο μέλλον με το μουσικό του και να συνδημιουργήσουν. Οι σπουδαστές αφήνουν πίσω τη χαρά της ομαδικής συν-δημιουργίας μπροστά στην προοπτική της συνάντησής τους με το μουσικό τους Alter Ego. Ο μόνος τρόπος – πέρα από την τύχη – για να φέρεις πιο κοντά αυτή την πιθανότητα είναι το ίδιο σου το έργο, είναι η ΘΕΣΗ που παίρνεις για τα πράγματα μέσα από τη δουλειά σου και το πνεύμα της.

Το Εργαστήριο για τη δημιουργία κύκλων τραγουδιών απευθύνεται σε ελαφρά μυημένους στη στιχουργική τέχνη, ενώ αποτελεί μια διαδικασία διερεύνησης προσωπικού ύφους και ταυτόχρονα άσκηση για την ολοκλήρωση μιας ενότητας τραγουδιών.

Δικαίωμα Συμμετοχής a priori και στις δύο ενότητες έχουν οι:

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν (και δεν είναι παλαιότεροι μαθητές της Φωτεινής Λαμπρίδη) θα ήταν σκόπιμο να καταθέσουν στην εισηγήτρια Ντοσιέ, με τρία τουλάχιστον τραγούδια τους:

  • Μαθητές Στιχουργικής Προηγούμενων Ετών στο Μ.Π.
  • Μαθητές Στιχουργικής στα τρέχοντα τμήματα Στιχουργικής & Δημιουργικής Γραφής (μέσα από ενδεικτικό ΝΤΟΣΙΕ)
  • Μαθητές Στιχουργικής από παρεμφερείς χώρους και πυρήνες, όπως και όσοι γράφουν στίχο και έχουν πίσω τους όγκο στιχουργικής δουλειάς (ΝΤΟΣΙΕ), ανεξαρτήτως αν έχουν ποτέ παρακολουθήσει αντίστοιχο σεμινάριο.
Νέοι Στιχουργοί στο Φως:

Το Εργαστήριο Στιχουργικής Κύκλοι Τραγουδιών και η Φωτεινή Λαμπρίδη, υποστηρίζουν το ετήσιο φεστιβάλ “Νέοι Στιχουργοί στο Φως” που διεξάγεται σε συνεργασία με μουσικές σκηνές όπως η Σφίγγα, το Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και άλλους. Η δισκογραφική παραγωγή “ΝΕΟΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ” με τα τραγούδια από την περίοδο 2013 – 2015 κυκλοφορεί από την δισκογραφική Μικρός Ήρως. Η επόμενη παραγωγή θα περιέχει τα τραγούδια της περιόδου 2016 – 18 και θα κυκλοφορήσει εντός του Καλοκαιριού του 2018.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ