Σεμινάριο Στιχουργικής και Μελοποίησης – Κύκλοι Τραγουδιών

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Από Μάιο έως και Σεπτέμβριο 2021

Οι κύκλοι τραγουδιών στη δισκογραφία είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας συνήθως ενός συνθέτη κι ενός στιχουργού, οι οποίοι εμπνεόμενοι από ένα θέμα, ένα πρόσωπο, μια ιστορική συνθήκη, παρουσιάζουν ένα σύνολο τραγουδιών σε ένα άλμπουμ.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη

Πρόγραμμα: 8 τρίωρες συναντήσεις (20:00 – 23:00) από 19 Μαΐου έως τέλος Σεπτεμβρίου

Έναρξη: Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Απευθύνεται σε σπουδαστές προχωρημένους στην έμμετρη γλώσσα

Εισαγωγική Συνάντηση: Τετάρτη 19/5/2021
Τιμή Σεμιναρίου: 400€ + ΦΠΑ

Λίγα λόγια από την εισηγήτρια
Ο κύκλος τραγουδιών είναι ένα σύνολο τραγουδιών πάνω σε μια θεματική ενότητα. Αρκετές τέτοιες εμβληματικές εργασίες, έχουν προκύψει από μελοποιημένη ποίηση, αλλά το πιο σύνηθες είναι ένας συνθέτης να μελοποιεί έναν στιχουργό. Στους θεματικούς κύκλους επιστρέφουν και τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς.

Σε αυτό το σεμινάριο, καλώ τους προχωρημένους στιχουργούς, να επιλέξουν ένα θέμα με αφορμή το οποίο θα προκύψει ο δικός τους κύκλος τραγουδιών. Το πρώτο μάθημα στις 19/5 έχει τεράστια σημασία γιατί μαζί οι συμμετέχοντες κι εγώ θα πρέπει να καταλήξουμε στο θέμα του στιχουργικού τους κύκλου. Μετά ο καθένας και η καθεμία εργάζεται πάνω στη δική του-της θεματική ενότητα, στο σύμπαν της οποίας συμμετέχουν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, παρακολουθώντας πως εξελίσσεται η ιδέα. Έτσι θα κυλήσουν οι συνεδρίες δύο περίπου μηνών (και τουλάχιστον έξι συναντήσεων από 19 Μαΐου έως τέλος Ιουνίου).
Στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση που θα έχουν δεχτεί θα ολοκληρώσουν ο καθένας και θα ολοκληρώσουν του Κύκλους Τραγουδιών που ανέλαβαν. Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αποστείλουν το ντοσιέ τους.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου σε δύο ακόμη συναντήσεις, οι στιχουργοί θα γνωριστούν με τους συνθέτες που ανέλαβαν να παρουσιάσουν έστω ένα υπόδειγμα μελοποίησης πάνω στον κύκλο τους και θα συζητήσουν μαζί τους για το πως οδηγήθηκαν στη συγκεκριμένη μελοποίηση. Διαδικασία που που άλλες φορές είναι απλή, άλλες περίπλοκη αλλά πάντα γοητευτική.

 

Με εκτίμηση,
Φωτεινή Λαμπρίδη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ