Σενάριο Ταινίας Μεγάλου Μήκους. Από το στήσιμο των διαλόγων και το καδράρισμα των σκηνών, μέχρι το κάστινγκ και την εκπαίδευση των ηθοποιών, τα σκηνικά, τα κουστούμια και την μουσική, τον φωτισμό και την φωτογραφία αλλά και τον προϋπολογισμό και την διεύθυνση παραγωγής, μέχρι την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σεναρίου για έκαστο συμμετέχοντα.
Συντονισμός: Χρήστος Δήμας
Πρόγραμμα: Κάθε δεύτερη Πέμπτη, ώρα: 21:00 – 23:00
Διάρκεια: 10 μαθήματα συνολικής διάρκειας 20 ωρών
Έναρξη: Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016
Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: ΠΕΜΠΤΗ 3/11 ΩΡΑ: 21:00 – 22:00 ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής
Λίγα λόγια για το Σεμινάριο: Σενάριο Ταινίας Μεγάλου Μήκους
Γράφω ένα Σενάριο για Ταινία Μεγάλου Μήκους σημαίνει πέρα από το όποιο Ταλέντο και Τεχνική Καθοδήγηση και Κριτική Στήριξη και Αντιμετώπιση των προβλημάτων και Πλεύση σε λιμάνι που δεν το πιάνει η φουρτούνα… για να μπορεί το σενάριο που θα γράψω να διεκδικήσει την πραγμάτωσή του σε κανονική ταινία.
Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Το γράψιμο του σεναρίου για μια Μεγάλου Μήκους Ταινία είναι μια συνεχής πρόκληση…
1. πρόκληση να τιθασεύσεις την ιστορία σου πάνω στην λευκή σελίδα,
2. πρόκληση να εντοπίσεις την ιστορία μέσα από τις αρχικές ιδέες σου,
3. πρόκληση να μην πανικοβληθείς μέσα στην πληθώρα των επιλογών που μπορούν να σου θέσουν οι ίδιοι σου οι ήρωες,
4. πρόκληση να αναγνωρίσεις και να συστήσεις τους ήρωες σου μέσα στο ίδιο σου το σενάριο,
5. πρόκληση να παραμείνεις πιστός στο μονοπάτι της διήγησης της ιστορίας σου,
6. όπως και πρόκληση να αφεθείς στην εξερεύνηση ανάλογων μονοπατιών διήγησης που ίσως να μην είχες καν σκεφτεί όταν πρωτάρχιζες να γεμίζεις την λευκή πρώτη σελίδα…
Όλες αυτές οι προκλήσεις είναι φοβιστικές αλλά και μεθυστικές.
Πέρα από το όποιο Ταλέντο χρειάζεται και Τεχνική Καθοδήγηση και Κριτική Στήριξη και Αντιμετώπιση των προβλημάτων και Πλεύση σε λιμάνι που δεν το πιάνει η φουρτούνα…
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Η συγγραφή ενός σεναρίου σε ομάδα μέσω των προβλημάτων που τίθενται σε αυτό, είναι αυτό που γενικά ονομάζουμε “δημιουργική γραφή σε κινηματογραφική γλώσσα”.
Το υλικό που έχεις στο μυαλό σου και θα πρέπει να το παραδώσεις αφού έχεις αντιμετωπίσει τις παραπάνω προκλήσεις, έχει μια ειδική γραφή. Δεν είναι βιβλίο. Δεν είναι διήγημα….. Χρειάζεται έναν τρόπο που πρώτα από όλα πρέπει να επικοινωνήσει σε ανθρώπους που έχουν άλλες ειδικότητες. Να επικοινωνήσει δηλαδή μια κοινά αποδεικτή φόρμα που να είναι κατανοητή σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, ηχολήπτες, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, παραγωγούς, φροντιστές …
Για να κατακτήσεις αυτόν τον τρόπο λοιπόν πρέπει να ξέρεις ποια είναι αυτή η ειδική γλώσσα των κινηματογραφιστών . Μια γλώσσα που απαιτεί, από την μια συμπύκνωση και οικονομία, και από την άλλη να δίνει όλες αυτές τις πληροφορίες ώστε να απαντά τις απορίες της κάθε μια ειδικότητας.
Όμως πρωτίστως πρέπει να υπάρχει μια καταγραμμένη ιστορία, με αρχή μέση και τέλος που να μπορεί να ολοκληρώνει την διήγηση, να δικαιώνει την φιλμική ζωή των χαρακτήρων της και να ταξιδεύει τον θεατή-αναγνώστη σε ένα ξεχωριστό σύμπαν που θα διαρκέσει περίπου 100 λεπτά και περίπου 120 σκηνές…
Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ
Η δική μου λοιπόν πρόκληση είναι μια Υπόσχεση: ως οδηγός σας και εν τέλει συνάδελφος σας, να είμαι δίπλα στον καθένα από εσάς που αποφασίζει να ξεκινήσει αυτό το ταξίδι και να μπορέσουμε μαζί ως το τέλος των συναντήσεων μας, ο καθένας σας, έχοντας εργαστεί επαρκώς, να έχει στα χέρια του ένα σενάριο, το οποίο να είναι τόσο ολοκληρωμένο ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την πραγμάτωσή του σε κανονική ταινία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ