Σενάριο Ταινίας Μικρού Μήκους

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Σενάριο Ταινίας Μικρού Μήκους. Από το στήσιμο των διαλόγων και το καδράρισμα των σκηνών, μέχρι το κάστινγκ και την εκπαίδευση των ηθοποιών, τα σκηνικά, τα κουστούμια και την μουσική, τον φωτισμό και την φωτογραφία αλλά και τον προϋπολογισμό και την διεύθυνση παραγωγής, μέχρι την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σεναρίου για έκαστο συμμετέχοντα.

Συντονισμός: Χρήστος Δήμας

Πρόγραμμα: Κάθε Πέμπτη, ώρα: 19:00 – 21:00
Διάρκεια: 10 μαθήματα συνολικής διάρκειας 20 ωρών
Έναρξη:  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ:
ΠΕΜΠΤΗ 3/11, 21:00 – 22:00

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο: Σενάριο Ταινίας Μικρού Μήκους

Το σενάριο δεν αποτελεί από μόνο του ένα είδος γραπτού λογοτεχνικού κειμένου. Μπούσουλας είναι και βασικό εργαλείο στα χέρια ενός σκηνοθέτη. Κρύβει όμως μέσα του κι άλλες αρετές. Είναι η ψυχή της ταινίας μας. Η μυθοπλαστική της οντότητα. Ο αφηγηματικός της Ιστός. Παράλληλα από το ολοκληρωμένο σωστά σενάριο εξαρτώνται: ζητήματα αισθητικής της ταινίας μας, η οικονομία των διαλόγων, η επιλογή των ηθοποιών, η ατμόσφαιρα και το ύφος της ταινίας μας, η καλή οργάνωση, διεύθυνση και εκτέλεση παραγωγής της. Επί της ουσίας είναι η ΜΙΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ και κάτι παραπάνω προς την επιτυχημένη υλοποίησή της. Αυτή είναι και η στόχευση των 10 Μαθημάτων μας.

Σενάριο Ταινίας Μικρού Μήκους: Δομή

Η πρόθεση είναι ο Κύκλος των δέκα Δίωρων μαθημάτων να χωριστεί στα πρώτα εφτά δίωρα μαθήματα ως εξής : Η πρώτη ώρα θεωρητικής ανάλυσης πάνω στο σενάριο αλλά και την προετοιμασία γυρίσματος. Η δεύτερη ώρα θα αφορά την πρόοδο των ιδεών – σεναρίων των συμμετεχόντων, Μέσα σε αυτή την ώρα θεωρίας θα υπάρχει και η δυνατότητα guest επισκεπτών –κινηματογραφιστών που θα μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία, αλλά κυρίως θα δώσουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις πάνω στα σενάρια των σπουδαστών .

Στα τρία τελευταία δίωρα θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά πάνω στην τελική εξέλιξη των σεναρίων οπότε και με το τέλος του κύκλου να μπορεί ο κάθε σπουδαστής να νοιώσει έτοιμος να μπει σε διαδικασία παραγωγής για την ταινία του.

Για να διευκολυνθεί η δουλειά μας θα δημιουργηθεί ήδη αμέσως μετά το πρώτο μάθημα ένα κοινό forum στο διαδίκτυο, για εσωτερική χρήση της ομάδας όπου εκεί θα ανεβαίνουν οι εργασίες όλων με πρόσβαση αποκλειστική στον εισηγητή και τους ενεργούς σπουδαστές.

Σενάριο Ταινίας Μικρού Μήκους: Αναλυτική Ύλη:

ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΟ (Εισαγωγικό/ Ανοιχτό) : Γνωριμία. Η δομή ενός σεναρίου. Η διαδρομή του από την ιδέα στο σενάριο. Δείγματα σεναρίων διαφορετικής γραφής το καθένα, που όμως έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς για την ελληνική μικρού μήκους ταινίας. Μια πρώτη αναζήτηση ιδέας από τους σπουδαστές. Σαν εργασία δίνεται να σταλεί στο κοινό διαδικτυακό μας forum η πρώτη αυτή ιδέα γραπτώς έστω και σε πρωτόλεια μορφή πριν την επόμενη συνάντηση.
ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ: Η τεχνική του Διαλόγου…. Η οικονομία της διαλογικής ανάπτυξης του σεναρίου. Παρουσίαση των ιδεών του κάθε σπουδαστή. Θα έχει ήδη σταλεί από προηγούμενη μέρα σε όλους η πρώτη παρουσίαση όμως είναι σημαντικό να μπορέσει να επικοινωνήσει ο κάθε σπουδαστής με την ιδέα του και να την «πουλήσει».
ΜΑΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ : ΟΝΕ LINE SCRIPT – ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ. Η ανάλυση των σκηνών σύμφωνα με την θέση της κάμερας το χωρο και τον χρόνο. Η ταινία παίρνει μια πρώτη σάρκα και οστά έστω και στο χαρτί. Παρουσίαση των σεναρίων των σπουδαστών. Διορθώσεις. Παρατηρήσεις .
ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ – ΚΑΣΤΙΝΚ. Η επιλογή των ηθοποιών που θα δώσουν φωνή στο σενάριο είναι πολύ σημαντική. Μερικά κλειδια πως να ξεκλειδώνεις τον ηθοποιό σε σχέση με το σενάριο που έχεις στα χέρια σου. ΑΣΚΗΣΗ των Σπουδαστών στο πως να καθοδηγήσουν ηθοποιούς. Στο μάθημα αυτό θα έχουμε guest δύο ηθοποιούς όπου θα «διαβάσουν σκηνές» σύμφωνα με την καθοδήγηση των σπουδαστών.
ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: ΣΤΗΣΙΜΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ. ΡΕΠΕΡΑΖ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Η ταινία σε αριθμούς σε χρήματα, σε ημέρες γυρίσματος. αλλά και σε αναζήτηση χωρων, ειδικότητες μέχρι και το κέτερινκ. Η λογιστική και όχι μόνο ανάπτυξη της ταινίας. Στο σενάριο πέρα από τέχνη για να πραγματωθεί πρέπει να εμπλακούν και όλα αυτά που αποτελούν την καθημερινότητα του γυρίσματος. Ένας διευθυντής παραγωγής και ένας Α’Βοηθός Σκηνοθέτη guest θα μπορέσουν να δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και να απαντήσουν σε ερωτήσεις πάνω στα υπάρχοντα σενάρια των σπουδαστών.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΤΟ: ΣΚΗΝΙΚΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ. Η οργάνωση και η καθοδήγηση των καλλιτεχνικών συντελεστών για το σωστό εικαστικό αλλά και ηχητικό στίγμα της ταινίας. Ένας μουσικός και ένας σκηνογράφος ενδυματολόγος θα είναι guests όπου έχοντας προηγούμενα διαβάσει τις προτάσεις των μαθητών θα μπορέσουν πάνω σε καθένα από τα σενάρια να δώσουν μια πιο έμπειρη προσέγγιση.
ΜΑΘΗΜΑ ΕΒΔΟΜΟ: ΦΩΣ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ. Η πιο σημαντική ειδικότητα σε ένα γύρισμα. Κάθε ταινία έχει τη δική της αισθητική φωτιστική προσέγγιση. Όπως επίσης και διαφορετική χρήση της κάμερας και των φακών. Guest ένας διευθυντής φωτογραφίας που θα απαντήσει στις ερωτήσεις των σπουδαστών πάνω στις ανάγκες του κάθε σεναρίου.
ΜΑΘΗΜΑ ΟΓΔΟΟ-ENATO- ΔΕΚΑΤΟ: Η τελική διαμόρφωση του σεναρίου. Tελικό draft. Παρουσιαση του ντοσιέ της κάθε ταινίας. Η πρόθεση ειναι στα όγδοο και ένατο να επεξεργαστούμε όλες τις εκκρεμότητες σε σχέση με το σενάριο αλλά και την προετοιμασία της παραγωγής. Στο δέκατο να γίνει η τελική τελική παρουσίαση ώστε κάθε ένα από τα σενάρια να είναι έτοιμο για γύρισμα….

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ