«ΣΤΙΧΟΠΟΙΗΣΗ: Τραγούδια από Μικρές Καθημερινές Αφορμές»

Για νέους στιχουργούς που αναζητούν να έρθει το έργο τους στο φως μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

Εισηγητής: Κώστας Φασουλάς 

Πρόγραμμα: 8 συναντήσεις, κάθε Παρασκευή online ώρες 20:30 – 23:30

Έναρξη την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Στο νέο αυτό κύκλο θα υπάρχουν προσκεκλημένοι και διάφοροι συνθέτες και τραγουδοποιοί από το χώρο του Ελληνικού τραγουδιού

Αξία Σεμιναρίου: 200€ + ΦΠΑ

Η “πρώτη” ύλη του σεμιναρίου για τα 8 μαθήματα:

Με τον νεολογισμό Στιχοποίηση ορίζουμε τον ιδιότυπο χαρακτήρα που έχει το σεμινάριο αυτό αναζητώντας τα όρια και τις σχέσεις ανάμεσα σε όσους γράφουν ποιητικό λόγο που μελοποιείται και έμμετρα στιχουργήματα για τραγούδια.

Μέσα από μια τέτοια ζύμωση και με τη θεματολογία που αγγίζει το σεμινάριο:

 • Το ασήμαντο γίνεται σημαντικό.
 • Το φευγαλέο καθρεπτίζεται ως παράσταση ζωής.
 • Το λίγο της στιγμής μεταφράζεται σε ζωντανό της ψυχής χρόνο.
 • Η τυχαία λέξη «διαβάζεται» ως αφετηρία ενός στιχουργικού κόσμου.
 • Το μικρό και αναίτιο ανάγεται ως εστία παρατήρησης και στοχασμού.
 • Τα απλά και ανθρώπινα γίνονται υπερβατικά.
 • Και όλα αυτά μαζί γίνονται τραγούδια που αναζητούν το κοινό τους.

Ιδού ο ενδεικτικός πυρήνας ενός Χειμερινού κύκλου μαθημάτων για τον Έμμετρο Λόγο με εισηγητή τον Κώστα Φασουλά. Είναι οι Μικρές Αφορμές, που γεννούν τις μεγάλες αιτίες για τη δημιουργία ενός ελεύθερου στίχου ή ενός έμμετρου υλικού που μπορεί να γίνει και τραγούδι. Είναι οι Μικρές Αφορμές, που φτιάχνουν το σκηνικό μιας καινούριας ποιητικής ή στιχουργικής διαδρομής, με σταθμό το λόγο, όπως αυτός «συνομιλεί» με τη μουσική.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΦΟΣ & ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 • Όλοι οι συμμετέχοντες στο τμήμα, γίνονται εκ περιτροπής δημιουργοί και αποδέκτες των εργασιών του σεμιναρίου και κάθε Πέμπτη και συζητούν την καλλιτεχνική παραγωγή του τμήματος.
 • Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με τρόπο τέτοιο ώστε με το πέρας του σεμιναρίου να έχουν όλοι τους δημιουργήσει ένα λογοτεχνικό Portfolio που θα μπορούσε να αποτελεί ακόμη και μια προσωπική τους πρόταση για ένα ενιαίο θεματικό έργο προς έκδοση με αφορμή τις Μικρές Καθημερινές Αφορμές.
 • Τα είδη του Λόγου που βάσει ενδιαφέροντος συμμετεχόντων, μπορούν να εξεταστούν στο σεμινάριο είναι:
Ελεύθερος Στίχος (χωρίς ρίμα & μέτρο)

 

Στίχος για Τραγούδι (έμμετρος λόγος)

 

Πεζοτράγουδο

 

Ποίηση

 

Χάϊκου

 

Ελεύθερο Κείμενο

 

  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

 • ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥΣ ΜΕ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ.
 • Ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΔΕΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ.
 • ΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΙΣΣΗΣ (ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ) ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΣΤΙΧΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΜΕΛΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΝΕΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ CD.
 • Οι δισκογραφικές δουλειές που ετοιμάζονται από παλαιότερα τμήματα του Κώστα Φασουλά, είναι σε συνεργασία με τους μουσικούς Κώστα Παρίσση (Υπόγεια Ρεύματα), Αρετή Κοκκίνου, Γρηγόρη Πολύζο και τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Το νέο βιβλίο-CD Ξαφνικοί Επισκέπτες περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε σύνθεση του Νότη Μαυρουδή. Έξι σπουδαίοι ερμηνευτές ενώνουν τις φωνές τους με δώδεκα νέους στιχουργούς, από το τμήμα στιχοποίησης του Κώστα Φασουλά και γίνονται οι ΞΑΦΝΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ