Αρχετυπικοί Μύθοι & Παραμύθια

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Γνωρίστε το μαγικό κόσμο της Δημιουργικής Γραφής μέσα από τον συνδυασμό δύο σπουδαίων σεμιναρίων που από φέτος ενώνονται μοιράζοντας αλλά και εμπλουτίζοντας την ύλη τους. Πρόκειται για το σεμινάριο για το Μύθο, το Παραμύθι και τις Ψυχολογικές Προσεγγίσεις που τα αφορούν, αλλά και για το Εργαστήριο Βιωματικής Γραφής, όπου η διαδικασία της βιωματικής εκπαίδευσης γίνεται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο, την αρχετυπική ανάλυση.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: ΜΑΡΙΑΝΙΚΗ ΔΟΡΜΠΑΡΑΚΗ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  10 Συναντήσεις δίωρες (σ)

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: Κάθε Δευτέρα 20:30 – 22:30

ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Δευτέρα 31 Αυγούστου, ώρα 20:30

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΥΘΟ στην Υπηρεσία του Βιωματικού Λόγου.

Ανάμεσα στο Παρελθόν και στο Παρόν, ανάμεσα στην Ιστορία και στην Μνήμη, εδρεύει ο Μύθος: Η πρώτη θεώρηση του ατόμου για τον κόσμο που τον περιβάλλει, η αρχαία μνήμη για τα υπαρξιακά προβλήματά του ανθρώπου, ο χώρος που γεννιούνται και πεθαίνουν οι θεότητες.

Το ευρύ αυτό σώμα της μυθολογίας έχει απασχολήσει ερευνητές, λογοτέχνες, ποιητές, κοινωνιολόγους, θρησκειολόγους και ψυχαναλυτές. Ιδιαίτερη έμφαση στο μυθικό υπόστρωμα έδωσαν οι ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις και ειδικότερα αυτή του C.J.Jung.

Εξάλλου, το πλούσιο αυτό υλικό ερευνάται και ταξινομείται από την Αναγέννηση και μετά, παρουσιάζει ενδιαφέρον δε επειδή αντανακλά την πιο μύχια και συνάμα αθώα έκφραση του ανθρώπινου ονείρου: έρωτας και θάνατος, ηδονή και πόνος, φως και σκοτάδι, γέννηση και αναγέννηση, αμαρτία και κάθαρση, εξουσία και υποταγή.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα προσεγγίσουμε διάφορους μύθους και θα επιχειρήσουμε την ερμηνεία τους, αναδεικνύοντας τον αρχετυπικό και συμβολικό τους πλούτο. Παράλληλα, θα γνωρίσουμε την ποικιλία του μυθικού υλικού, ανατολικού και δυτικού, θρησκευτικού και κοσμικού.

Μέσω της μελέτης, της συζήτησης, αλλά και της δημιουργικής γραφής θα επιχειρήσουμε την ερμηνεία της σημαντικότερης, ίσως, παρακαταθήκης, την ερμηνεία της συλλογικής μνήμης του ανθρώπινου γένους. Σε μία εποχή κρίσης, όπου τα είδωλα καταρρέουν, η κοινωνία αποζητά την αλήθεια της και τις ουσιαστικές κατευθυντήριες γραμμές της: η διευρεύνηση του μυθικού υλικού αποκαλύπτει ήρωες και διαχρονικές αξίες, πρόσωπα που αναμετρούνται με την μοίρα, απαντήσεις σε διλήμματα που μπορεί να είναι και δικά μας…

Στις συναντήσεις θα συζητήσουμε, θα προβληματιστούμε, θα εμπνευστούμε από τους πανανθρώπινους μύθους και θα εκφραστούμε μέσα από το  λόγο και την εικόνα, γράφοντας τελικά τον Προσωπικό μας Μύθο…

Σε δεύτερη ταχύτητα θα ασχοληθούμε με την παράλληλη συγγραφή Παραμυθιών, γράφωντας με ζήλο τα “παραμύθια της ζωής” μας.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ μέσα από τη μύησή μας στους Μύθους.

Το παραμύθι συντροφεύει τον άνθρωπο από καταβολής κόσμου, όταν για πρώτη φορά συν-ομίλησε γύρω από τη φωτιά. Παράγωγο του μύθου και συνάμα αντανάκλαση μίας πραγματικότητας φευγαλέας, το παραμύθι περιορίστηκε από την κουλτούρα του ορθολογισμού στην παιδική ανάπτυξη, ενώ η παιδαγωγική του αξία παραγνωρίστηκε για πολλούς αιώνες. Από τους μύθους του Αισώπου και τη στυλιστικά άρτια δομή και γλώσσα τους, ως τη ρωσική παράδοση και τις παραλογές της ελληνικής δημοτικής ποίησης, ο κύριος παρονομαστής που συνδέει τον καθένα μας με την προφορική -κατά κανόνα- αυτή μυθοπλασία είναι ο αρχετυπικός πλούτος.

Κρυμμένα στα παραμύθια, αλλά και στα ίδια τα όνειρά μας, όπως υποστήριξε κυρίως ο Jung, αλλά και άλλοι σημαντικοί ψυχαναλυτές, κρύβονται σύμβολα των αρχέγονων επιθυμιών μας, των φόβων μας. Μέσα στο χάος του ασυνειδήτου, ο πλούτος των αρχετύπων μας βοηθά να έλθουμε σε επαφή με τις πραγματικές επιθυμίες μας, να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και, μέσω της βιωματικής γραφής, να “εκθέσουμε” τη γυμνή ουσία μας.

Το παραμύθι λοιπόν είναι μία δίοδος στην κοινή ανθρώπινη παράδοση, το συλλογικό ασυνείδητο, και συνάμα ένας ιδιαίτερος τρόπος προσωπικής έκφρασης. Στις συναντήσεις μας θα προσεγγίσουμε το παραμύθι τόσο στο πλαίσιο της ιστορίας της λογοτεχνίας και θα εμβαθύνουμε στην ουσία του μύθου, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος στην ψυχαναλυτική ερμηνεία των ηρώων, των κατάστασεων, του φυσικού και του μεταφυσικού. Το παράδοξο, το απρόσμενο και η ανατροπή είναι έννοιες που κυριαρχούν στη ζωή μας, αλλά έχουμε μάθει είτε να τις μειώνουμε με ορθολογιστικές ερμηνείες, είτε να τις φοβόμαστε ως σκοτεινό κύμα που ανατρέπει το εσωτερικό μας status quo.

Μέσα από την έμπρακτη σύνθεση / συγγραφή και τη βιωματική γραφή που θα εξασκήσουμε στις συναντήσεις μας, θα εναγκαλίσουμε το παράδοξο, ως θαύμα, ως προσωπική αποκάλυψη και υπέρβαση του εγώ μας, στα δικά μας Προσωπικά Παραμύθια.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

Η Μαριανίκη Δορμπαράκη σπούδασε Φιλολογία και Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε την εκπαίδευσή της στη Γερμανία, όπου έλαβε το διδακτορικό της, ενώ συνάμα δίδαξε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεατρική παιδεία, το θεατρικό παιχνίδι, το παραμύθι και την παιδαγωγική. Ως φυσικό βήμα θεώρησε την θεωρητική της κατάρτιση στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και την έμπρακτη ενασχόλησή της με τη σκηνοθεσία σε εναλλακτικά φεστιβάλ με πειραματικές και επαγγελματικές ομάδες. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η δυναμική του λόγου και η αντιπαράθεση του δρώμενου με το γραπτό, ενώ συνάμα -λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής της με την ψυχανάλυση και τις σχετικές σπουδές της- ασχολείται με την γιουνγκιανή ερμηνευτική και τις πρακτικές της εφαρμογές στη λογοτεχνία, στο θέατρο και εν γένει στην τέχνη. Μένει στην Αθήνα και αυτή την περίοδο μελετά το γυναικείο φύλο στη σαιξπηρική γραφή σε επίπεδο μυθικό, θρησκευτικό και ιστορικό.




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ