Συγγραφή Παραμυθιού

seminario-sygrafis-paramythiou

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε και κατάφερε να φτάσει στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας λόγω κάποιων χαρακτηριστικών του. Ένα από τα πιο βασικά είναι η ικανότητα του να δημιουργήσει το μη υπαρκτό και να συντονιστεί βάσει αυτού με άλλους ανθρώπους. Με απλά λόγια, η ευλογία του να διαθέτει φαντασία.

Πού την εντοπίζουμε ; Πώς την «εξημερώνουμε» και γιατί οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι την αφήνουν να μαραθεί; Πόσο λυτρωτική είναι η επαφή μας με τη φαντασία και πώς μπορούμε να την αφήσουμε να μπει δημιουργικά στη ζωή μας;

Η πρώτη μας επαφή με αυτό το έμφυτο αγαθό, γίνεται με τα παραμύθια μέσα από τα οποία κάνουμε τις πρώτες μας βόλτες στον κόσμο που μας περιβάλει. Πόσο σημαντικά είναι λοιπόν τα παραμύθια για την ένταξη του ανθρώπου στο σύνολο; Πόση ευθύνη περιέχουν και πόσο ισχυρή είναι η ισορροπία ανάμεσα στον διδακτισμό και την ψυχαγωγία;

Ένα παραμύθι οφείλει να είναι διασκεδαστικό γιατί η ζωή είναι διασκεδαστική. Οφείλει να έχει δυσκολίες γιατί η ζωή έχει δυσκολίες. Οφείλει να έχει νίκες και ήττες, καλούς και κακούς, λάθη και λύσεις, παθήματα και μαθήματα γιατί έτσι ακριβώς είναι και η ζωή.
Ελάτε λοιπόν να αντιγράψουμε τη ζωή, και να αρχίσουμε να την αναπαράγουμε με τον πιο ευφάνταστο τρόπο.

Τι σημαίνει καλό παραμύθι; Υπάρχει σωστή συνταγή; Αλλάζει μέσα στον χρόνο; Ποιες είναι οι απαιτήσεις των σημερινών παιδιών;
• Για να νιώσουμε τον παλμό και τις ανάγκες του Σήμερα, θα ανατρέξουμε σε κλασικά και μοντέρνα έργα ώστε να κατανοήσουμε τεχνικές, να διαλέξουμε εργαλεία, και να μάθουμε να αποφεύγουμε κλισέ, παγίδες και τον αφόρητα βαρετό (για μικρούς και μεγάλους) διδακτισμό.
• Στόχος είναι να βρει ο κάθε συμμετέχοντας τη δική του φωνή, επιλέγοντας το στυλ γραφής που του ταιριάζει – ανάμεσα στα αμέτρητα που υπάρχουν – ώστε να αναπτυχθούν οι ιδέες του και να αποτυπωθούν τελικά στο χαρτί. Γιατί η ιδέα μπορεί να ήρθε, αλλά πώς καταφέρνεις να τη γράψεις τελικά;

Εισηγητής: Γιώργος Δ. Λεμπέσης

Εισαγωγική συνάντηση γνωριμίας: 27/3/2024

Έναρξη: 3/4/2024

Πρόγραμμα: Κάθε Τετάρτη, 19:00 – 21:00

Διάρκεια: 8 διαδικτυακές συναντήσεις

Κόστος: 240€ + ΦΠΑ

Αναλυτική Περιγραφή
Οι 8 συναντήσεις θα είναι χωρισμένες σε ενότητες, η καθεμία εκ των οποίων θα περιλαμβάνει ένα θεωρητικό μάθημα και ένα πρακτικό, οπότε θα υπάρχει κάθε φορά περιθώριο ώστε να γράφουμε, να παρουσιάζουμε και να αναλύουμε τη δουλειά μας.
Εβδομάδα 1 (εισαγωγή):«Ας γνωριστούμε»
Α μέρος: Μια μικρή επαφή με τον κόσμο του παραμυθιού. Τύποι παραμυθιών, μοτίβα, χαρακτηριστικά και κατηγοριοποίηση, διαφορές μύθων και παραμυθιών.
Β μέρος: Στο σήμερα, πού απευθυνόμαστε; Πώς σκιαγραφούμε τον σημερινό αναγνώστη και πώς προσαρμόζουμε την ιδέα μας στα δεδομένα της εποχής. Πώς διαχωρίζουμε τα ηλικιακά group, τι γράφουμε όσον αφορά στο στυλ, στην έκταση και στο λεξιλόγιο βάση του πού απευθυνόμαστε. Τι θέλει το παιδί, τι θέλει ο κηδεμόνας, τι θέλει ο έμπορος; Κι εσύ; Τι τύπος παραμυθιού είσαι;
Εβδομάδες 2-3: «Η ζωή έχει το αφήγημα που θα της δώσεις»
Α μέρος: Μαθαίνουμε να αφηγούμαστε και να περιγράφουμε. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο λέω και στο αφηγούμαι. Έτσι προσεγγίζουμε το γεγονός, με τρόπο που εν συνεχεία κάνει ενδιαφέρουσα και δυναμική την αφήγησή μας.
Β μέρος: Μαθαίνουμε να αφαιρούμε τα περιττά και να «σφίγγουμε» τις περιγραφές. Δημιουργούμε το σκηνικό μέσα στο οποίο θέλουμε να μπει η ιστορία μας. Αποφασίζουμε τον ρυθμό και δίνουμε το πρώτο στίγμα του κόσμου που δημιουργούμε. Χτίζουμε από την αρχή τις αντιφάσεις, την εξελικτική διαδρομή και τα «εργαλεία» που θα χρειαστούμε.
Εβδομάδες 4-5: «Ποιος κινεί το παραμύθι, η ιστορία ή οι χαρακτήρες;»
Α μέρος: Ξεκινάμε από τι θέλουμε να πούμε. Είτε έχουμε σκεφτεί τον ήρωα είτε όχι, πρέπει να έχουμε αποφασίσει γιατί πρόκειται να μιλήσουμε.
Μικρή καταγραφή της βασικής ιδέας. Δόμηση χαρακτήρων. Πώς οι χαρακτήρες κινούν την ιστορία. Σκιαγράφηση χαρακτήρων και εισαγωγή τους στην ιστορία. Η σημασία του κακού και πως συνδέεται με τον ήρωα.
Β μέρος: Δημιουργία καλού – κακού ήρωα, δυναμικές μεταξύ τους και δημιουργία αντιηρώων (σημασία των βοηθητικών χαρακτήρων).
Εβδομάδες 6-7: «Χωρίς δομή, δεν υπάρχει μαγεία. Βάζουμε το χάος σε τάξη»
Α μέρος: Εισαγωγή στην τεχνική της σκαλέτας και του σχεδιασμού της πλοκής. Πώς εμπλουτίζουμε τον σκελετό, Αρχή – Μέση – Τέλος. Βασικά σημεία της πλοκής και σε ποια σημεία τα τοποθετούμε. Δυσκολίες, λύσεις, ανατροπές, απρόοπτα όλα όσα πρόκειται να μπουν στην ιστορία μας πρέπει σε μεγάλο βαθμό να είναι ήδη στον σχεδιασμό. Αναλύουμε τη σκαλέτα ενός γνωστού παραμυθιού.
Β μέρος: Γράφουμε τη σκαλέτα της δικιάς μας ιδέας και σχεδιάζουμε την πλοκή μας. Μαθαίνουμε να χτίζουμε τα βασικά σημεία της ιστορίας μας.
Εβδομάδα 8: «Η γέμιση»
Α μέρος: Πώς γεμίζουμε με λόγια τη δομή που φτιάξαμε. Τι συμβαίνει όταν μας έρχονται νέες ιδέες παρά τον σχεδιασμό που κάναμε. Τελικό φινίρισμα, κούρδισμα κειμένου.
Β μέρος: Δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας γράφοντας μόνο μια αρχή και μόνο ένα τέλος.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:
Τεχνικά σε αρχάριους και ελαφρά μυημένους. Γενικά σε τολμηρούς.
Πώς θα γίνονται οι συναντήσεις:
Online. Η τεχνολογία μας φέρνει κοντά, όσο μακριά κι αν βρισκόμαστε.
Πότε θα γίνονται οι συναντήσεις:
Μία φορά την εβδομάδα. Η ημέρα και η ώρα αναφέρονται παραπάνω, αλλά η επαφή μας θα συνεχίζεται μέσω email μέσα στη διάρκεια της εβδομάδας.




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ