Τα Κόμικς ως Αφηγηματική Τέχνη

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΩΣ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ 

Μορφολογία και Σημειολογία της Εικονογραφικής Αφήγησης

Από τα εύπεπτα παιδικά “μίκυ μάους” μέχρι τα εικονογραφηγήματα, τα κόμικς έχουν τη δυνατότητα να συναρπάζουν με την αμεσότητα της εικόνας και του κειμένου τους.

Τι είναι όμως τα κόμικς; Ποιες οι διαφορές τους από άλλες μορφές εικονογραφημένης τέχνης; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλού κόμικ; Ποια είναι η επίδρασή τους στην κοινωνία και την κουλτούρα;

Εισηγητής: Evan-Lev Cabró

Διάρκεια: 8 Web Συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών

Πρόγραμμα: Αναμένεται 

Στόχος του Σεμιναρίου

Μέσω της κριτικής θεωρίας, θα αναλύσουμε και θα αποδομήσουμε τη φόρμα των κόμικς. Όλες οι αναλύσεις θα είναι πρακτικές, με παραδείγματα από γνωστά αλλά και underground κόμικς. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκήσουν τις νέες τους γνώσεις, δημιουργώντας νέους χαρακτήρες και γράφοντας σενάρια κατάλληλα για το μέσο των κόμικς.

  •  Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο: 

Σε όσους αγαπούν τον κόσμο των κόμικς, ή επιθυμούν να γράψουν σενάρια κόμικς ή/και να σχεδιάσουν. Δεν απαιτείται γνώση σεναριογραφίας, σχεδίου και σκιτσογραφίας, αλλά αν υπάρχει είναι καλοδεχούμενη.

  • Δομή των Μαθημάτων

Οι 8 συναντήσεις με τον εισηγητή περιλαμβάνουν τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  1. Εισαγωγή στα κόμικς. Τι είναι τα κόμικς; Διαφορές από τις γελοιογραφίες, τα καρτούν, το άνιμε, και σχέση με τις εικονογραφημένες ιστορίες και τα μάνγκα.
  2. Μορφολογία: Το πραγματικό και το συμβολικό στην απεικόνιση. Είναι τα κόμικς απλά η Νέα Μυθολογία, ή κάτι παραπάνω;
  3. Σημειολογία: Σχέση μεταξύ κειμένου και εικόνας. Τα κόμικς ως αφήγηση και η αφηγηματική πυραμίδα.
  4. Χαρακτήρες: Από την Άρτεμη στη Wonder Woman και από τον Μωυσή στον Superman. Μετά τους υπερήρωες, τι; Αντιμετώπιση σε Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία.
  5. Περιεχόμενο: Διασκέδαση, ψυχαγωγία, και προπαγάνδα μέσω κόμικς. Χρήση σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και σε αντιπολεμικά κινήματα.
  6. Δημιουργία: Σενάριο, καρέ και η λειτουργία του χρόνου στα κόμικς, storyboarding.
  7. Τεχνική: Χρώμα, συνεργασία σεναριογράφου και σχεδιάστριας/ή. Μικρή αναφορά σε νέες τεχνολογίες.
  8. Επίδραση των κόμικς στην κοινωνία και την ποπ κουλτούρα. Παρουσίαση ασκήσεων/δημιουργιών και συζήτηση. Κλείσιμο σεμιναρίου.ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ