Η Τέχνη της Χαρακτικής

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η Τέχνη της Χαρακτικής

Με τον όρο χαρακτική εννοούμε τις τεχνικές φιλοτέχνησης ενός έργου με εικαστική αξία πάνω σε μία πλάκα, συνήθως από ξύλο, μέταλλο ή πέτρα, για να τυπωθεί από εκεί σε χαρτί. Η φιλοτέχνηση της πλάκας (μήτρας) δίνει την δυνατότητα αναπαραγωγής του έργου σε αντίτυπα, τα οποία αποτελούν τα γνήσια χαρακτικά. Από τον 19ο αιώνα η χαρακτική καθιερώνεται ως τέχνη αυτόνομη καθώς καλλιτέχνες χαράκτες δημιουργούν έργα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε χρηστική εφαρμογή. Ο Goya, ο Rembrandt, ο Picasso  είναι μερικοί μεγάλοι ζωγράφοι που οι χαρακτικές τους επιδόσεις ώθησαν την τέχνη αυτή να αποκτήσει τις δικές της αισθητικές αξίες.

Εισηγητής: Σταυρούλα Σακκά

Παρουσίαση: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 (Ενημερωθείτε για την έγκαιρη Προκράτηση Θέσης)

Έναρξη:  Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018
Διάρκεια: 8 Συναντήσεις, συνολικά 20 ώρες
Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή, ώρα, 18:00 – 20:30

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο Χαρακτικής

Στόχος των σεμιναρίων είναι η γνωριμία με την χαρακτική και τα υλικά της, η κατανόηση όλων των σταδίων της δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου, από το προσχέδιο μέχρι το τύπωμα, και η δημιουργία χαρακτικών έργων.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εισαγωγή στη χαρακτική, κατανόηση της συμπεριφοράς των υλικών όπως το μελάνι, οι μήτρες χάραξης και η καταλληλότητα των χαρτιών για τύπωμα, χειρισμός των εργαλείων όπως το μαχαίρι, το σκαρπέλο, οι γούζες και ο κύλινδρος, δημιουργία έργων, πρωτογενών ή αντιγράφων. Έτσι θα μάθουμε για παράδειγμα να φτιάχνουμε τα πρωτογράμματά μας, τις δικές μας ευχητήριες κάρτες, διακοσμητικά μοτίβα, μονοτυπίες όπως και πολλά άλλα!

Η χαρακτική είναι μια εικαστική τέχνη που μέσα από την επιμονή και την υπομονή αναπτύσσει την φαντασία και εμπλουτίζει την δημιουργική έκφραση.

Υλικά που θα χρειαστούν

2 λινόλεουμ διαστάσεων Α4

1 σετ κοπίδια SAKURA

1 κύλινδρος 10 cm

1 σπάτουλα 3 cm

Χαρτί γραφής 60 γραμμαρίων

Καρμπόν μελανιού χρώματος μπλε

Ρυζόχαρτα

Διαλυτικό άοσμο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ