Η Τέχνη της Χαρακτικής

Η Τέχνη της Χαρακτικής

Η Τέχνη της Χαρακτικής

Με τον όρο χαρακτική εννοούμε τις τεχνικές φιλοτέχνησης ενός έργου με εικαστική αξία πάνω σε μία πλάκα, συνήθως από ξύλο, μέταλλο ή πέτρα, για να τυπωθεί από εκεί σε χαρτί. Η φιλοτέχνηση της πλάκας (μήτρας) δίνει την δυνατότητα αναπαραγωγής του έργου σε αντίτυπα, τα οποία αποτελούν τα γνήσια χαρακτικά. Από τον 19ο αιώνα η χαρακτική καθιερώνεται ως τέχνη αυτόνομη καθώς καλλιτέχνες χαράκτες δημιουργούν έργα ανεξάρτητα από οποιαδήποτε χρηστική εφαρμογή. Ο Goya, ο Rembrandt, ο Picasso  είναι μερικοί μεγάλοι ζωγράφοι που οι χαρακτικές τους επιδόσεις ώθησαν την τέχνη αυτή να αποκτήσει τις δικές της αισθητικές αξίες.

Εισηγητής: Σταυρούλα Σακκά

Παρουσίαση: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 (Ενημερωθείτε για την έγκαιρη Προκράτηση Θέσης)

Έναρξη:  Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018
Διάρκεια: 8 Συναντήσεις, συνολικά 20 ώρες
Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή, ώρα, 18:00 – 20:30

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο Χαρακτικής

Στόχος των σεμιναρίων είναι η γνωριμία με την χαρακτική και τα υλικά της, η κατανόηση όλων των σταδίων της δημιουργίας ενός χαρακτικού έργου, από το προσχέδιο μέχρι το τύπωμα, και η δημιουργία χαρακτικών έργων.

Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει: εισαγωγή στη χαρακτική, κατανόηση της συμπεριφοράς των υλικών όπως το μελάνι, οι μήτρες χάραξης και η καταλληλότητα των χαρτιών για τύπωμα, χειρισμός των εργαλείων όπως το μαχαίρι, το σκαρπέλο, οι γούζες και ο κύλινδρος, δημιουργία έργων, πρωτογενών ή αντιγράφων. Έτσι θα μάθουμε για παράδειγμα να φτιάχνουμε τα πρωτογράμματά μας, τις δικές μας ευχητήριες κάρτες, διακοσμητικά μοτίβα, μονοτυπίες όπως και πολλά άλλα!

Η χαρακτική είναι μια εικαστική τέχνη που μέσα από την επιμονή και την υπομονή αναπτύσσει την φαντασία και εμπλουτίζει την δημιουργική έκφραση.

Υλικά που θα χρειαστούν

2 λινόλεουμ διαστάσεων Α4

1 σετ κοπίδια SAKURA

1 κύλινδρος 10 cm

1 σπάτουλα 3 cm

Χαρτί γραφής 60 γραμμαρίων

Καρμπόν μελανιού χρώματος μπλε

Ρυζόχαρτα

Διαλυτικό άοσμο
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ