Video & Sound Lab

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Ένα σεμινάριο για το Video art και το Sound design με τελικό προορισμό τη διαδραστική βίντεο-ηχητική εγκατάσταση.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία μέσα από ένα μόνο εργαστήριο (το οποίο περιέχει τα σεμινάρια Video art, Sound design και Montage τα οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε και μεμονωμένα):

  • να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα αλλά και βασική τεχνική κατάρτιση αναφορικά με το video art και το sound design
  • να αναπτύξουν την ιδιαίτερη συνθετική τεχνοτροπία τους και να δημιουργήσουν προσωπικά ψηφιακά εργαλεία
  • να διδαχθούν τόσο τις αρχές της εικονοληψίας και την χρήση της κάμερας όσο και των σύγχρονων εργαλείων του ψηφιακού μοντάζ
  • να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό τα προσωπικά τους έργα με τη μορφή διαδραστικών βιντεο-ηχητικών εγκαταστάσεων

Συντονιστές:

Video art: Μηνάς Ν. Μηλιαράς

Eικονοληψία: Γιάννης Φώτου

Διάρκεια: Το σεμινάριο video art προβλέπει 18 τρίωρες συναντήσεις (12 συναντήσεις video art με τον Μηνά Μηλιαρά κάθε Δευτέρα 19:30 – 21:00 + 6 συναντήσεις Εικονοληψίας με τον Γιάννη Φώτου κάθε Κυριακή 17:00 – 20:00.)
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ: Δευτέρα 5/12, ώρα 18:30 – 19:30, ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 5/12 στο LOFT της Ιεράς Οδού

Sound design: Μάνος Ροβίθης

Διάρκεια: Το σεμινάριο sound design προβλέπει 12 συναντήσεις με τον Μάνο Ροβίθη κάθε Δευτέρα 18:00 – 19:30
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ: Δευτέρα 5/12, ώρα 18:30 – 19:30, ΕΝΑΡΞΗ: Δευτέρα 5/12 στο LOFT της Ιεράς Οδού

 

Περιγραφή Επιμέρους Εργαστηρίων:

  1. Video Art

Το video art δανείζεται την κινηματογραφική ή την τηλεοπτική γλώσσα, μόνο για να καταργήσει, επιλεκτικά και στοχευμένα, θεμελιώδης τους συμβάσεις και να απελευθερωθεί, δημιουργώντας ένα νέο είδος τέχνης, τόσο ποικιλόμορφης και ανοικτής στις μεθόδους και τις αισθητικές προσεγγίσεις, που βιώνεται από τον εικαστικό σχεδόν σαν άπειρο πεδίο έκφρασης: έναν χώρο που ταξιδεύει απρόσκοπτα η δημιουργική φαντασία του.

Στις βιντεο εγκαταστάσεις, το video art ολοκληρώνεται και στα μάτια της κλασσικής αντίληψης περί εικαστικών τεχνών, μπαίνει σε μουσεία και γκαλερί, διότι ταυτόχρονα δημιουργεί και έναν φυσικό χώρο, στον οποίο επιτρέπει την επικράτηση της αισθητικής του ψηφιακού, αλλοιώνοντάς τον, ενώ παράλληλα διαστρεβλώνει και τον φυσικό χρόνο. Στην πλέον σύγχρονη έκφρασή του, το video art παράγεται, μεταδίδεται και συμμετέχει σε φεστιβάλ χωρίς να αφήσει ούτε για μια στιγμή τον ψηφιακό του χώρο, μέσα στους υπολογιστές και το διαδίκτυο. Μια επτάψυχη μορφή έκφρασης, έχει αποδείξει πως ακόμη και όταν πεθαίνει, βρίσκει τρόπο να αναστηθεί, μια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνολογία. Τα 12 μαθήματα Video art συνοδεύουν 6 workshops εικονοληψίας.

Σκοποί του εργαστηρίου:

– να επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να αντιληφθούν τις πολύπλευρες δυνατότητες έκφρασης μέσω μιας σύγχρονης, ακόμα έντονης, μορφής τέχνης.

– να μεταφέρει γνώση σχετικά με την χρήση εφαρμογών σε η/υ.

– να προσφέρει νέους ορίζοντες στην δημιουργική φαντασία των ενδιαφερομένων με την εκπαίδευση στην χρήση υπαρχόντων αλλά και την φιλοσοφία της ανάπτυξης νέων εργαλείων.

– να καταδείξει τις γραμμές εκείνες που διαχωρίζουν το video art από άλλες μορφές τέχνης, ώστε ο ενδιαφερόμενος να επιτυγχάνει την ολοκλήρωση της αρχικής του έμπνευσης αλλά να παραμένει μέσα στα ευρεία πλαίσια του video art.

– να μεταφερθεί γνώση αναφορικά με τους τρόπους διάδοσης αλλά και προτάσεων συμμετοχής σε φεστιβάλ μέσω του διαδικτύου, σε θεωρητικό αλλά και τεχνικό επίπεδο.

 

  1. SOUND DESIGN

Ήχος σημαίνει Κίνηση και ο σύγχρονος κόσμος κινείται και εξελίσσεται διαρκώς, πιο γρήγορα και έντονα από ποτέ.

Ο Ηχο-Σχεδιαστής προσαρμόζεται και προσαρμόζει τα ηχητικά τοπία που τον περιβάλλουν, καθώς και ηχητικά δημιουργήματα της φαντασίας του, σύμφωνα με την προσφερόμενη τεχνολογία κάθε εποχής.

Η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας επιτρέπει τη μετάφραση της σκέψης σε ήχο με μοναδικό περιορισμό τα όρια της φαντασίας.

Το παρόν σεμινάριο διδάσκει στους συμμετέχοντες μια βαθύτερη σχέση με τον Ήχο, με σκοπό να μπορούν να εκφράζονται και να δημιουργούν χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ψηφιακής σύνθεσης και επεξεργασίας.

Κινείται σε 2 άξονες:

  • το θεωρητικό πεδίο, όπου καλλιεργείται η δημιουργική αντίληψη και η σύλληψη – σύνθεση – ανάπτυξη ιδεών,
  • το τεχνικό πεδίο, που προβλέπει την τεχνική αυτονομία και την υλοποίηση – επεξεργασία – πειραματισμό με ψηφιακά μέσα.

και καλύπτει τους εξής τομείς:

  • βασικές ιδιότητες του ήχου => οι σπουδαστές μαθαίνουν να αντιλαμβάνονται – περιγράφουν – κατατάσσουν τα ηχητικά φαινόμενα
  • δειγματοληψία – ηχητικός αυτοσχεδιασμός => οι σπουδαστές ηχογραφούν αυτοσχεδιασμούς με ηχητικά με αντικείμενα και δημιουργούν τράπεζες ηχητικών δεδομένων.
  • συστήματα σύνθεσης 20ού αιώνα => οι σπουδαστές παρακολουθούν την εξέλιξη και επιρροή της τεχνολογίας στα συνθετικά ρεύματα του 20ού αιώνα.
  • τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας => οι σπουδαστές μαθαίνουν να επεξεργάζονται τον Ήχο ως ακατέργαστο υλικό και να χερίζονται ψηφιακά εργαλεία που τους επιτρέπουν ανάμεσα σε άλλα
  • να αποδομούν – κόβουν – συγκολλούν – συμπιέζουν – μεγενθύνουν – φιλτράρουν – ανακατανέμουν – αντιπαραθέτουν ηχητικά δεδομένα
  • δημιουργία προσωπικής τεχνοτροπίας => οι σπουδαστές εξασκούνται με σειρά συνθετικών ασκήσεων στο να προσεγγίζουν έννοιες και να τις συσχετίζουν με ηχητικές δράσεις και σύμβολα.
  • παρουσίαση προσωπικών έργων => οι προσωπικές δημιουργίες των σπουδαστών θα παρουσιαστούν με τη μορφή διαδραστικής βινεο-ηχητικής εγκατάστασης – προαιρετικά οι σπουδαστές θα επενδύσουν με πρωτότυπη μουσική τις θεατρικές παραστάσεις άλλων αντίστοιχων σεμιναρίων.

3. Montage

Μπορείτε να διαβάσετε το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου Montage εδώ




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ