Διαδραστική Γραφή – Εργαστήριο Αλμοδοβάρ

seminario-diadrastikis-grafis

Εργαστήρι Προσωπικής Έκφρασης & Εξομολογητικού Λόγου που μας επιτρέπει να μετατρέψουμε ατόφιο το συναίσθημα μας σε λέξεις πάνω στο χαρτί. Στη συνέχεια, οι λέξεις μας αυτές θέλουμε να αρθρώσουν ένα καλό λογοτεχνικό κείμενο με θεατρικότητα και προφορική αξία. Το εργαστήρι στοχεύει να μετατρέψει τα έργα αναφοράς που θα εξεταστούν σε ανοιχτά εξομολογητικά κείμενα και να μας μυήσουν στη Δραματουργική Γλώσσα όπου ο καθένας από εμάς θα ταξιδέψει αναζητώντας το δικό του Ύφος, αλλά και το Ύφος και τη Γλώσσα του χαρακτήρα που θα επινοήσει στην “προσωπική” του Λογοτεχνία.

Εισηγητής: Νίκος Κολλάρος

Έναρξη: Α’ ομάδα 8/10/2023 & Β’ ομάδα 15/10/23

Πρόγραμμα: Δύο δωδεκαμελείς ομάδες για οκτώ συναναντήσεις κάθε δεύτερη Κυριακή, 19:00 – 21:30

μαθήματα Α’ ομάδας: 8 & 22/10, 5 & 19/11, 3 & 17/12, 14 & 28/1

μαθήματα Β’ ομάδας: 15 & 29/10, 12 & 26/11, 10/12, 7 & 21/1, 4/2

Κόστος: 290€ + ΦΠΑ

Λίγα λόγια για τη Διαδραστική Γραφή:
Τα συναισθήματα μας, οι σκέψεις και οι επιθυμίες μας είναι οι αιτίες που γεννούν τη γραφή μας και συνήθως την πρώτη φορά που το μολύβι αρχίζει να τρέχει πάνω στο χαρτί, τρέχουν μαζί του δάκρυα – άλλοτε χαράς, άλλοτε αγάπης και άλλοτε λύπης – και όταν το μολύβι σταματήσει, η ψυχή μας είναι πιο ελεύθερη, πιο ελαφριά και πιο σίγουρη. Η αγάπη για το βιωματικό γράψιμο και την κατάθεση προσωπικών εμπειριών στη γραφή θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις 8 συνεδρίες που θα λάβουν χώρα από τις αρχές του Οκτωβρίου on line κάθε δεύτερη Κυριακή στο Μικρό Πολυτεχνείο.
Κάθε συγγραφέας σε κάθε βιβλίο του, σε κάθε έναν από τους χαρακτήρες του δεν μπορεί παρά να τοποθετεί κομμάτια του εαυτού του. Έτσι, τα συναισθήματα, οι επιθυμίες και οι σκέψεις κάθε χαρακτήρα δεν είναι παρά θραύσματα εξομολογητικού λόγου του συγγραφέα. Και με αυτόν ακριβώς
Η εξομολογητική μας γραφή μπορεί να βελτιωθεί:
• Όσο στενότερη επαφή αποκτάμε με τον εσωτερικό μας κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να εκφραστούμε.
• Όσο περισσότερες τεχνικές γραφής γνωρίζουμε, τόσο πιο ενδιαφέρουσα γίνεται η αφήγησή μας.
• Όσο πιο πολύ εμβαθύνουμε στα μυστικά της επικοινωνίας, τόσο πιο πολύ μπορούμε να πλησιάσουμε τον αναγνώστη μας.

Το Εργαστήριο Αλμοδοβάρ
Με αφορμή έναν γνωστό ψυχογράφο της ανθρώπινης χαρακτηρολογίας όπως ο Πέδρο Αλμοδοβάρ που επινόησε έναν ολόκληρο δικό του κόσμο, μέσα από τα σενάριά του και με ήρωες και ηρωίδες που υπηρέτησαν αξιόπιστα την προσωπική του μυθολογία θα αναζητήσουμε τις δικές μας αναφορές και συνδέσεις με ήρωες εμπνευσμένους από το έργο του και τη μεταγραφή τους μέσα στο δικό μας προσωπικό μυθοπλαστικό και βιωματικό σύμπαν.
Ο καθένας μας καλείται να επηρεαστεί ιμπρεσιονιστικά από τις προτεινόμενες ταινίες του Πέδρο Αλμοδοβάρ και να ασκηθεί σε κείμενα – μονολόγους ή και διαλόγους που θα τον οδηγήσουν να μοιραστεί με την ομάδα τις ψυχικές του διαθέσεις και τις λογοτεχνικές / δραματουργικές του οπτικές.
Στην ανάλυση και συζήτηση που ακολουθεί την ανάγνωση των κειμένων, η ψυχοδυναμική οπτική έρχεται να συναντήσει ένα πλήθος λογοτεχνικών θεωριών και μια σειρά από προχωρημένες τεχνικές βελτίωσης της γραφής.
Μέσα σε μια αρμονική ομάδα, σε ένα πλαίσιο χαλαρό και ασφαλές και σε κλίμα εμπιστοσύνης, μέσα από το σινεμά, το θέατρο και το γράψιμο, αβίαστα θα διαφαίνονται όλα όσα το κάθε μέλος θέλει να αποτυπώσει στο χαρτί, χτίζοντας ήρωες που αναλαμβάνουν να διατυπώσουν τον κόσμο ξανά εν ονόματι του γράφοντος.

Ο στόχος μας
Ο στόχος μας είναι τα εξατομικευμένα εξομολογητικά κείμενα, σε μορφή μονολόγων ή οι διάλογοι που θα προκύψουν να ενωθούν σε μια ενιαία θεατρική ενότητα κειμένων που εκ των υστέρων να παραδοθεί στη Θεατρική Ομάδα Υποκριτικής POCKET THEATRE και να φτάσει σε ανέβασμα των έργων σε θεατρική σκηνή, μετά από την ανάλογη επιμέλεια για να συνθέσουν τα σπονδυλωτά μέρη ένα ενιαίο θεατρικό έργο.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ