Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου

seminario-sigrafi-senariou

«Μικρό και short»

Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου 8 +1 συναντήσεων για τη δημιουργία πολύ μικρών σεναρίων (μέχρι 8 λεπτά – μέχρι 8 σελίδες), από την ιδέα μέχρι την τελική γραφή τους, μέσα από τη γραμματική της φιλμικής γλώσσας.

Εισηγητής: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός. Ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών t-shOrt.

Συνάντηση γνωριμίας με τον εισηγητή: κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού (6937100641)

Έναρξη: 12/3/2024

Πρόγραμμα: κάθε Τρίτη από 19:30 ως 22:00

Διάρκεια: 8 διαδικτυακές συναντήσεις

Κόστος: 300€ + ΦΠΑ

Λίγα λόγια για το Σεμινάριο Συγγραφής Σεναρίου
Προσεγγίζοντας το… μικρότερο μικρό Σενάριο

Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου για τη δημιουργία μικρών σεναρίων, από την ιδέα μέχρι την τελική γραφή, μέσα από τη γραμματική της φιλμικής γλώσσας.

Διευκρινήσεις

Η καλύτερη μικρού μήκους ταινία είναι η… μικρότερη.

Αν στην ίδια την ιδέα της μικρού μήκους ταινίας περιέχεται το σπέρμα της μικρής διάρκειας τότε η δυσκολία που προκύπτει για το μικρότερο δυνατόν σενάριο είναι ταυτόχρονα… πρόκληση. Η συμπύκνωση της ιδέας, η οικονομία στον χώρο και τις καταστάσεις, ο μικρός λιτός και περιεκτικός διάλογος και όλα τα στοιχεία που σε μικρό χρόνο θα δώσουν το μέγιστο του νοήματος και του συναισθήματος, είναι δεδομένα που χαρακτηρίζουν τη μικρού μήκους ταινία. Όσο αυτά τα χαρακτηριστικά κατακτιούνται τόσο πιο εύκολα σχηματίζουν το ζητούμενο… “μικρότερο” σενάριο.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι μια ταινία στηρίζεται, πρωταρχικά στο δυνατό της σενάριο και αμέσως μετά, στη σκηνοθετική της προσέγγιση. Η παραγωγική όμως άνεση είναι αυτή που θα δώσει το «διαβατήριο» για μια καλή ταινία.

Έτσι το σεμινάριο θα εστιάσει σε βασικά ζητήματα όπως η δύναμη της σεναριακής ιδέας, η γραμματική του σεναρίου, η παραγωγική διάσταση και ο χρηματοδοτικός φάκελος του.

Ξεκινώντας από τη “γνωριμία με την ιδέα” θα σταθεί στη γραμματική της ανάπτυξης του σεναρίου μέσα από τη φιλμική γλώσσα, οδηγώντας το στη δυναμική που απαιτείται να έχει, την οικονομία που πρέπει να το διακρίνει, την παραγωγική τάξη που πρέπει να περιέχει.

Πνεύμα και Δομή σεμιναρίων

Αιτούμενο: Μονοσέλιδες σεναριακές ιδέες και διάθεση για εργασία και ανατροπές. Προσέγγιση: Η πρακτική της συγγραφής και η πορεία προς στον στόχο του σεμιναρίου μέσα από τη γνώση αλλά και την επίγνωση της πραγματικότητας. Προβολές πολύ μικρών ταινιών, ελληνικών και ξένων σε κάθε μάθημα. Φράσεις κλειδιά: «μικραίνω το μικρό σενάριο», «μιλώ το σενάριο», «θέλω να διαβαστεί», «δουλεύω το διάλογο», «θα γίνει ταινία».

Ερωτήσεις κλειδιά: Μπορώ; Γίνεται τόσο μικρό; Μα θα αρέσει; Θα τελειώσει τόσο γρήγορα; Θα βγει το νόημα; Θα συγκινηθεί ο κόσμος; Θα αφορά; Θα πετύχει; Απαντήσεις κλειδιά: Ναι! Τακτική: Αντίστροφη διαδικασία. Από το πλάνο στο ολοκληρωμένο σενάριο και την ιδέα.

Συνεδρίες

1η συνεδρία. Προσέγγιση της σεναριακής γλώσσας με απλά λόγια. Διερεύνηση ιδεών. Συζήτηση για τις ιδέες. Αποφάσεις για την τήρησή τους η μη. Εισαγωγή στο πλάνο. Γράψτε.

2η συνεδρία. Πλάνο. Γράφοντας και μιλώντας ένα πλάνο. Το πλάνο στη σχέση του με το σενάριο. Σύνθεση ενός πλάνου. Οικονομία στο πλάνο. Μονοπλάνο. Πότε πλατειάζω; Εισαγωγή στον χαρακτήρα. Γράψτε.

3η συνεδρία. Ο χαρακτήρας μέσα στο πλάνο. Η γνωριμία μας μαζί του. Ενδιαφέροντες και αδιάφοροι χαρακτήρες. Διαλογισμός πάνω στη φράση «είναι σα να ξέρω χρόνια». Η σχέση του χαρακτήρα με τα υπόλοιπα στοιχεία του πλάνου. Βάλτε τον χαρακτήρα να κάνει κάτι. Το ντεκουπάζ και η χρήση του από τον σκηνοθέτη. Πώς τον βοηθάει το σενάριο; Αναφορά στην οικονομία του μέσου. Εισαγωγή στον διάλογο. Γράψτε.

4η συνεδρία. Ο λόγος είναι το πάν αν είναι ο απαραίτητος. Διαλογικές εξερευνήσεις μέσα από την καθημερινότητα. Τα ανέκδοτα και το μάθημα που μας δίνουν. Μιλάω πολύ σημαίνει δεν έχω τίποτα να πω. Ο χαρακτήρας, ο λόγος και το πλάνο. Βλέπω τον χαρακτήρα, βλέπω τον ήρωα μου. Εισαγωγή στο παρελθόν του ήρωα. Από την ψυχανάλυση στο βιογραφικό του. Γιατί το κάνει αυτό; Ο μοναχικός ήρωας, ο ήρωας που συναναστρέφεται. Εισαγωγή στην παρέα του ήρωα, δεύτεροι ρόλοι. Γράψτε.

5η συνεδρία. Η συνάντηση μέσα στο πλάνο. Οι άλλοι ήρωες. Πότε, πού και πόσοι; Συσχετισμοί με τα υπόλοιπα μέρη του πλάνου. Μήπως ξεχάσατε ότι θέλουμε μικρότερα σενάρια; Απόπειρα συγγραφής μέσα σε μία ώρα του πιο γρήγορου σεναρίου. Διάβασμα. Σχολιασμός. Γράψτε.

6η συνεδρία. Ο τόπος του πλάνου. Πώς συμβάλουν οι χώροι στο μικρό σενάριο; Επιλογή των χώρων. Από το σενάριο οδηγείται το reperage. Χώροι και χώροι, διαφορές και ιδιότητες. Γράψτε.

7η συνεδρία. Ο χρόνος του πλάνου. Πόσο κρατάει το πλάνο; Γενικότερα ζητήματα για την οικονομία, την περιεκτικότητα και τη διάρκεια της μικρού μήκους. Γράψτε.

8η συνεδρία. Ο τρόπος του πλάνου. Το Ύφος, η ατμόσφαιρα, το σασπένς. Η σκηνή… Γράψτε. Secans Γράψτε.

9η συνεδρία. Στο δρόμο για το τελικό σενάριο.

Παράλληλος κύκλος ιδιαιτέρων μαθημάτων.

Script Editing:

Επιμέλεια για ολοκλήρωση συγγραφής σεναρίου με τον Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη

Ο επιμελητής ενός σεναρίου που είναι σε διαδικασία συγγραφής από τον δημιουργό του έχει πολλές ευθύνες, όπως η συνέπεια  της στενής συνεργασίας με τον συγγραφέα σε κάθε προσχέδιο του σεναρίου, δίνοντας στον γράφοντα ανατροφοδότηση για την ποιότητα του έργου, προτείνοντας βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν, διασφαλίζοντας παράλληλα να μην χαθεί ο στόχος ούτε μυθοπλαστικά ούτε κινηματογραφικά ώστε η ανάπτυξη ιδεών για την ιστορία να συνεπάγεται και εφικτή της εκτέλεση στο μέλλον. Σε αντίθεση με τους σεναριογράφους, οι επιμελητές σεναρίου παρακολουθούν την εξέλιξη την τελειοποίηση και την αποτελεσματικότητα του κειμένου μέχρι να οδηγηθεί στην υποβολή του για να πάρει τον δρόμο του προς την κινηματογραφική του υλοποίηση.

Ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης καθοδηγεί σε έξι τουλάχιστον 90λεπτες συναντήσεις on line όσους έχουν μια ιδέα στα σκαριά, ή έχουν προχωρήσει στην σύνταξη του υλικού τους και χρειάζονται feedback στην πρόοδο τους. Παράλληλα για όσους θέλουν να πάρουν βασικές αρχές για το χτίσιμο μιας κινηματογραφικής ιστορίας το Script Editing θα είναι συνήθως χρήσιμο και αποτελεσματικό. Ενημερωθείτε από την Γραμματεία του Μικρού Πολυτεχνείου στο 6937100641 για τους όρους συνεργασίας με τον editor.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.