Το Βιωματικό Τραγούδι – Σεμινάριο Στιχουργικής

seminario-stixourgikis-viomatiko-tragoudi

Κύκλος Τραγουδιών για το Βιωματικό Τραγούδι με τη Φωτεινή Λαμπρίδη

Οι κύκλοι τραγουδιών στη δισκογραφία είναι το αποτέλεσμα ενός σεμιναρίου συνεργασίας συνήθως ενός συνθέτη κι ενός στιχουργού, οι οποίοι εμπνεόμενοι από ένα θέμα, ένα πρόσωπο, μια ιστορική συνθήκη, παρουσιάζουν ένα σύνολο τραγουδιών ενιαία. Τα προσωπικά μας βιώματα φέτος και η εμμετροποίησή τους παίρνουν το προβάδισμα.

Εισηγήτρια: Φωτεινή Λαμπρίδη

Έναρξη με κοινό εισαγωγικό μάθημα: 6/3/2024, ώρα 20:30 – 23:00

Πρόγραμμα: τις Τετάρτες, 20:30 – 23:00 για 5+4 δια ζώσης & διαδικτυακές συναντήσεις εναλλάξ ως Αρχές Ιουνίου.

Πρόγραμμα Συναντήσεων
4 κοινά μαθήματα: Α’ Εισαγωγική κοινή συνάντηση – επιλογή των θεμάτων (6/3) – Β’ κοινό μάθημα βάσης αποκλειστικά ON LINE “Η Αλφάβητος του Στίχου” (13/3) ώρες 22:00 – 24:30 & “Το Τραύμα στο Τραγούδι” (14/3) ώρες 20:00 – 22:30 με εισηγητή τον Θράσο Καμινάκη 
5 μαθήματα πάνω στα βιώματα (δια ζώσης & on line εναλλάξ δύο τμήματα)* και τέλος η ένατη κοινή Συνάντηση με τον Φοίβο Δεληβοριά (31 MAΪΟΥ 2024)
Απολογισμός – Βοnus Συνάντηση με υποψήφιους συνθέτες κατόπιν συνεννόησης και εφόσον η συγκομιδή των τραγουδιών επιτρέπει παρόμοια πρωτοβουλία – (συντονισμός: Θράσος Καμινάκης στην ταράτσα του ΜΠ τον Ιούνιο 2024)

*τα βιωματικά μαθήματα: on line τμήμα: 20/3 & 3, 17/4 & 8, 22/5 (μία διαθέσιμη θέση)- δια ζώσης τμήμα: 27/3 & 10, 24/4 & 15, 29/5 (τρεις διαθέσιμες θέσεις)

Δυνατότητα ένταξης ανά τμήμα: μία θέση on line 20/3, τρεις θέσεις δια ζώσης 27/3

Κόστος: 270€ + ΦΠΑ

Λίγα λόγια από την εισηγήτρια
Ο κύκλος τραγουδιών είναι ένα σύνολο τραγουδιών πάνω σε μια θεματική ενότητα. Αρκετές τέτοιες εμβληματικές εργασίες, έχουν προκύψει από μελοποιημένη ποίηση, αλλά το πιο σύνηθες είναι ένας συνθέτης να μελοποιεί έναν στιχουργό. Στους θεματικούς κύκλους επιστρέφουν και τραγουδοποιοί της νεότερης γενιάς. Επίσης, επειδή η ποίηση είναι πλέον βαθύ μελοποιητικό αντικείμενο καλούνται στο σεμινάριο και μαθητές με ποιητική και όχι υποχρεωτικά μόνο στιχουργική κλίση.

Η θεματολογία του εργαστηρίου και ο επίτιμος καλεσμένος Φοίβος Δεληβοριάς

Το φετινό θέμα του σεμιναρίου της Φωτεινής Λαμπρίδη είναι το Βιωματικό Τραγούδι. Το πώς δηλαδή θα μετατρέψουμε τα πιο μύχια και ανομολόγητα – ακόμη και τραυματικά – προσωπικά μας βιώματα σε τραγούδια που θα αγγίζουν το ευρύ κοινό. Θεματικός επίτιμος καλεσμένος του φετινού σεμιναρίου ο Φοίβος Δεληβοριάς, όπου οι αναφορές στο έργο του θα είναι πολλές. Άλλος εμπνευστής των συμμετεχόντων στο σεμινάριο ο Διονύσης Σαββόπουλος και το έργο του. Μέσα στα 5 βιωματικά μαθήματα του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες καλούνται να υλοποιήσουν ένα κύκλο τεσσάρων έως πέντε τραγουδιών που θα παρουσιάσουν στο τέλος του εργαστηρίου στον θεματικό επίτιμο καλεσμένο σε μια δια ζώσης συνάντηση μαζί του. Ακολουθεί απολογισμός και παρουσίαση του υλικού σε νέους συνθέτες που προαιρετικά θα μελοποιήσουν όσα τραγούδια τους εμπνεύσουν στην καλοκαιρινή ταράτσα του ΜΠ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ