Θράσος Καμινάκης

Ο Θράσος Καμινάκης στο Μικρό Πολυτεχνείο
Ο Θράσος Καμινάκης στο Μικρό Πολυτεχνείο

Ο Θράσος Καμινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και σπούδασε Νομικά, Εγκληματολογία και Ιστορική Νοσολογία στο Παρίσι, που έζησε ως το 1992.

Με δασκάλους σημαντικούς θεωρητικούς και κινηματογραφιστές όπως ο Marc Ferro, ο Eric Romer και άλλους, ολοκλήρωσε σπουδές για το Κινηματογραφικό Σενάριο και την Σκηνοθεσία. Συνεργάστηκε παράλληλα με ελληνικά περιοδικά ως συντάκτης – ανταποκριτής σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Με την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε στο χώρο της διαφήμισης και έγινε μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Στην Γραφή εμφανίζεται το 1984 με το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για το διήγημά του «Λεμονανθοί στις Καγκελόπορτες». Με αυτό το διήγημα που διασκευάστηκε για το θέατρο, μπαίνει στην θεατρική σκηνοθεσία το 1998 στο θέατρο Φούρνος. Έγραψε κυρίως για το θέατρο: την τριλογία «12 Μήνες, 13 Φεγγάρια», «Φεγγαροβδομάδα», «Το Φεγγάρι στον Υπερσυντέλικο» τις συλλογές μονόπρακτων «Οι Γυναίκες που οι Άντρες τους Λείπουν», «Αποσπάσματα Βουλιμικού Λόγου», το μιούζικαλ «Dreamstreet», το σπονδυλωτό έργο «Tο Επταήμερο», το δράμα «Blitz» (σε συνεργασία με την Γωγώ Τσούρου) και δύο θεατρικά παραμύθια: «Το Τσίρκο Πετάει» (σε συνεργασία με την Ελένη Κονιδάρη) και «Lost Love Stories» για το συγκρότημα LSD το 2009. Έγραψε τραγούδια για θεατρικές Παραστάσεις σε μουσική Δήμητρας Γαλάνη,  Mode Plagal, Κώστα Χατζόπουλου, Νίκου Κολλάρου.

Ίδρυσε το Pocket Theatre και διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ και το Story Telling Festival (2005- 2014). Συνέβαλλε στην ίδρυση της Πειραματικής Σκηνής της Μήλου και διοργάνωσε στο νησί το «1ο Μουσικό Ταξίδι στη Μήλο», με συνεργάτες Συγκροτήματα όπως οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ, οι «APURIMAC», οι «ΑΝΕΜΟΣ» και άλλους. Το 2011 συνδιοργάνωσε με τον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο στο Μόλυβο της Λέσβου το «FOOL MOON FESTIVAL».

Έκανε την παραγωγή σε πολλές παραστάσεις στο θέατρο («+ΧΣΕΙΣ του Alan Ayckbourn», «ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ του Φώτη Βλαστού» σε σκηνοθεσία Εβελίνας Αραπίδη, «ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σεϊρλή, «ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ», «3 ΜΥΣΤΙΚΑ & 3000 ΨΕΜΑΤΑ» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου «ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ» σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου, «Ο ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ» σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Σακελλαροπούλου, «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ, Ο ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ» σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, «DREAM STREET» & «ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ» σε σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Δαυλού και άλλα.

Από το 2003 ίδρυσε και διευθύνει το Μικρό Πολυτεχνείο στο Θησείο. Διδάσκει στιχουργική, θεατρική και δημιουργική γραφή και σε συνδιδασκαλία έδρασε με τους: Ερρίκο Μπελιέ, Νίκο Αντύπα, Δήμητρα Γαλάνη, Λίνα Νικολακοπούλου, Νίκο Ζούδιαρη, Παύλο Παυλίδη, Γιώργο Ανδρέου, Μελίνα Τανάγρη, Όλια Λαζαρίδου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Λένο Χρηστίδη, Χρήστο Δήμα, Απόστολο Ρίζο, Απόστολο Καλτσά, Θοδωρή Κοτωνιά, Χρήστο Ναούμ και άλλους.

Το 2018 μεταφράστηκε από τα γαλλικά και εκδόθηκε η διδακτορική του διατριβή «Το Λαζαρέτο της Σύρου». Ζει τους χειμώνες στο Γκάζι και τα καλοκαίρια στην Ερμούπολη.