Ο Θράσος Καμινάκης γεννήθηκε και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες & Νομικά στην Αθήνα, Φιλοσοφία, Ιστορική Νοσολογία, Εγκληματολογία και Κινηματογράφο στο Παρίσι.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς Γάλλους θεωρητικούς και κινηματογραφιστές όπως ο Marc Ferro, ο Eric Romer, και άλλοι. Το 1984 βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για το διήγημά του «Λεμονανθοί στις Καγκελόπορτες» που μια δεκαετία μετά ανέβηκε στο θέατρο Φούρνος θεατροποιημένο υπό τον τίτλο «Ένα Κομμάτι Θάνατο Όλοι Πάιρνουν Μαζί τους για το Δρόμο».

Συνεργάστηκε με ελληνικά περιοδικά ως ανταποκριτής σε διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, δούλεψε αρκετά χρόνια στο χώρο της Διαφήμισης και έγραψε στίχους για τραγούδια.

Έγραψε, σκηνοθέτησε ή έκανε την παραγωγή σε πολλές παραστάσεις στο θέατρο («Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΙΣΣΟΥ», «+ΧΣΕΙΣ του Alan Ayckbourn», «ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ του Φώτη Βλαστού», «12 ΜΗΝΕΣ, 13 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ + ΕΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙ», «ΦΕΓΓΑΡΟΒΔΟΜΑΔΑ», «ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΣ», «ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΣΥΝΤΕΛΙΚΟ», «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΒΟΥΛΙΜΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ», «ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΟΥΝ», «ΣΑΒΒΑΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ», «3 ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 3000 ΨΕΜΑΤΑ» «BLITZ ή ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ» (σε συνεργασία με τη Γωγώ Τσούρου) «ΤΑ ΦΤΕΡΩΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ της Σοφίας Φιλιππίδου», «Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΣ, Ο ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη», «DREAM STREET», «ΤΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ» και πολλά άλλα.

Συνέβαλλε στην ίδρυση της Πειραματικής Σκηνής της Μήλου σκηνοθετώντας δύο έργα («ΔΟΝ ΚΑΜΙΛΛΟ», «Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ & Η ΑΡΚΟΥΔΑ του Anton Chekhov») και διοργάνωσε στο νησί το «1ο Μουσικό Ταξίδι στη Μήλο», με συνεργάτες Συγκροτήματα όπως οι ΧΑΪΝΗΔΕΣ, οι «APURIMAC» κ.α.

Έγραψε για το Παιδικό Θέατρο την παράσταση «ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ ΠΕΤΑΕΙ» (σε συνεργασία με την Ελένη Κονιδάρη) και τα μουσικά παραμύθια «LOST LOVE STORIES», για το συγκρότημα LSD που εκδόθηκαν και παίχτηκαν στο θέατρο για 3 συνεχείς χρονιές.

Ίδρυσε στην Αθήνα το Pocket Theatre και διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ, καθώς και το πολύ επιτυχημένο Story Telling Festival.

Από το 2003 διευθύνει το Μικρό Πολυτεχνείο. Διοργανώνει κάθε χρόνο (από το 2009) το κινητό αιγαιοπελαγίτικο φεστιβάλ «ΝΥΧΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ», με συνεργάτες Συγκροτήματα όπως τα «ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ», οι «ΑΝΕΜΟΣ» κ.α. Το 2011 συνδιοργάνωσε με τον Κινηματογράφο Μικρόκοσμο στο Μόλυβο της Λέσβου το «FOOL MOON FESTIVAL». Το 2018 εκδόθηκε η Διδακτορική του Διατριβή «Το Λαζαρέτο της Σύρου» με θέμα την Καραντίνα στα χρόνια του Όθωνα και το ιστορικό κτήριο του Βάιλερ. Μοιράζει πια την ζωή του ανάμεσα στο Γκάζι και στην Ερμούπολη. Συνεργάζεται στα επιμορφωτικά του σεμινάρια με δημιουργούς όπως η Δήμητρα Γαλάνη, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Νίκος Ζούδιαρης, ο Παύλος Παυλίδης, η Μελίνα Τανάγρη, η Φωτεινή Λαμπρίδη, η Όλια Λαζαρίδου και ο Λένος Χρηστίδης. Διδάσκει επί σειρά ετών στιχουργική, δημιουργική και αυτοματική γραφή.