Όλια Λαζαρίδου

Όλια Λαζαρίδου

Bιογραφικό και Εργογραφία της Όλιας Λαζαρίδου

Αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν. Στο Θέατρο Τέχνης σαν ηθοποιός, έπαιξε σε τραγωδίες και στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γ.Λαζάνη. Έχει συνεργαστεί με την Έλλη Λαμπέτη στο έργο Φιλουμένα Μαρτουράνο σε σκηνοθεσία Μ. Μπολονίνι. Με το θίασο Τζένης Καρέζη-Κώστα Καζάκου στο έργο Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν, με τον οποίο την επόμενη χρονιά συνεργάστηκε ξανά στο Εθνικό Θέατρο στο έργο του Μπέρναρ Σω, Το σπίτι του Σπαραγμού. Το 1986 πήγε στη Γαλλία όπου παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του Α.Vitez. Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους νεώτερους και παλαιότερους σκηνοθέτες του Θεάτρου μας.

Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους συνεργάστηκε με :

Τη Μάγια Λυμπεροπούλου στους Μικροαστούς του Μ.Γκόρκι. Τον Βίκτωρα Αρδίτη στο Γυάλινο Κόσμο του Τ.Ουίλλιαμς. Τον Βασίλη Παπαβασιλείου στην Κλυταιμνήστρα του Α. Στάικου. Το Καινούργιο σπίτι του Γκολντόνι. Με τον Λευτέρη Βογιατζή στον Θείο Βάνια του Τσέχωφ και στο έργο Ρίττερ, Ντένε, Φος του Μπέρνχαρντ. Με τον Γιάννη Χουβαρδά στη Φαίδρα του Ρακίνα και τη Δωδέκατη νύχτα του Σαιξπηρ. Με τον Θόδωρο Τερζόπουλο στο Κουαρτέτο του Χαινερ Μύλλερ. Με τη Β.Μαυρομάτη στον Κλήρο του μεσημεριού του Πωλ Κλωντέλ. Τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στα Παραμύθια των αδελφών Γκριμ. Με τον Γιάννη Κοκκο στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ορέστεια. Στην ΕΥΑΔΝΗ, μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Στη Φθινοπωρινή Σονάτα του Μπέργκμαν, σκηνοθεσία Β. Μαυρομάτη. Στον Ερρίκο τον 4ο του Πιραντέλλο, σκηνοθεσία Δ. Μαυρίκιου. Tζελσομίνα με το Θέατρο σε Τροχόσπιτο στο Φεστιβάλ Αθηνών. Λεωφορείον ο Πόθος σκηνοθεσία. Δεσποινίς Μαργαρίτα, Wonderland σε σκηνοθεσία Άντζελα Μπρούσκου. Τα λόγια της Κασσάνδρας με τον Βίκο Ναχμία και την ομάδα Φιλιατρό. Το Κορίτσι Μπαταρία σε κείμενο της ίδιας και σκηνοθεσία Ε. Λασκαρίδη. Τις Καρέκλες του Ιονέσκο σε σκηνοθεσία και πάλι του Ε. Λασκαρίδη και συμπρωταγωνιστή τον Αντώνη Καφετζόπουλο. Τη γυναίκα της Ζακυνθος του Δ. Σολωμού για το Φεστιβάλ Αθηνών σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη που περιόδευσε σε όλα τα αρχαία θέατρα της χώρας. Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Συνσκηνοθέτησε επίσης και έπαιξε στο Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λ.Τολστόι με τους Γιώργο Νανούρη και Ηλία Κουνελλα. Σκηνοθέτησε και έπαιξε στο Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα στο θέατρο Τέχνης, σκηνοθέτησε τον Γάμο του Καραχμέτη του Παπαδιαμάντη και τον Κήπο του Ραπατσίνι στο θέατρο Πορεία.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου:

– 1922

– Lilly’s story

– Άλκυστη

– Όλγα Ρόμπαρντς

– Ακατανίκητοι εραστές

– Αρχάγγελος του πάθους

– Βαριετέ

– Η νοσταλγός

– Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου

– Ομίχλη κάτω από τον ήλιο

– Παραγγελιά

– Πριν το τέλος του κόσμου

– Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα

– Τεριρέμ

– Το στίγμα

Για τη συμμετοχή της σε αυτές έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κρατικό βραβείο ερμηνείας (δύο βραβεία πρώτου ρόλου κι ένα δεύτερου).

Στην τηλεόραση έχει παίξει στις σειρές :

– Χαμένη Άνοιξη

– Προδοσία

– Ταξίμ

– Ανατομία ενός Εγκλήματος

– 10η Εντολή

Έχει σκηνοθετήσει τα έργα :

Ξυπόλητοι στο πάρκο (Θ.Λαμπέτη)

Ανοιξον (Μέγαρο Μουσικής)

Περίπτωση Ευρυδίκη της Κ. Μάτσα

Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λ. Τολστόι

Άσμα Ασμάτων του Σολομώντα

Ο Γάμος του Καραχμέτη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ο Κήπος του Ραπατσίνι (διασκευή διηγήματος του Ναθάνιελ Χώθορν

Έχει εκδώσει τρία βιβλία:

«Η καρδιά και ο χωρίς καρδιά»

«Η προσευχή του ελάχιστου»

«Τα δύσκολα εύκολα»

Για το 2019 θα σκηνοθετήσει και θα παίξει στον «Θάνατο του Ιβαν Ιλιτς» του Τολστόι μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων που θα ανέβει στις 29 Απριλίου.