Δημιουργική Γραφή – Το Βιωματικό Κείμενο

seminario-dimiourgikis-grafis-viomatiko-keimeno

Ανασυνθέτουμε το Παρελθόν. Επινοούμε το Παρόν. Οραματιζόμαστε το Μέλλον. Εφευρίσκουμε τον συγγραφικό μας εαυτό μέσα από βιώματα, τραύματα και εμπειρίες ζωής. Ξαναγράφουμε τον Κόσμο μας.

Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

Μάθημα γνωριμίας για νέους συμμετέχοντες: Δευτέρα 22/4/2024 (19:00 – 20:30)

Πρόγραμμα:

Α τμήμα: κάθε Δευτέρα, 18:30 – 21:00

Β τμήμα: κάθε Δευτέρα, 21:00-23:30

Έναρξη (Α+Β τμήμα): Δευτέρα 13/05/24

Λήξη μαθημάτων: 10/6/2024

Διάρκεια: 5 + (1 εισαγωγική) δια ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις

Κόστος: 145€ + ΦΠΑ

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο «Το Βιωματικό Κείμενο»

Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του σε κείμενα που θα προκύπτουν με άξονα το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα. Πόσο συχνά δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση; Πόσο συχνά επιτρέπουμε στα θετικά συναισθήματα να κερδίσουν χώρο μέσα μας; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα όταν κάτι ορατά ή υπόγεια μας βλάπτει; Τι μας χωρίζει από την αλήθεια μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράφουμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο και να οδηγηθούμε μέσα από τη γραφή στην καλή λογοτεχνία.

Γλώσσα και Φόρμα

Αφηγηματικές Φόρμες όπως Διήγημα, Εξομολογητικό κείμενο, Ποιητικός Λόγος, Μονόλογος: είδη όπου ο προσωπικός λόγος μετουσιώνεται σε τέχνη. Πέραν, όμως, της έμπνευσης, ο κάθε νέος δημιουργός καλείται να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβεί συνειδητά μέσα και από την  υπαρξιακή αναλυτική προσέγγιση των κειμένων των συμμετεχόντων από την εισηγήτρια.

Αυτογνωσία και Συγγραφική Ταυτότητα

Εμβαθύνοντας δημιουργικά και συστηματικά στους κανόνες της Ελληνικής γλώσσας, στη γραμματική, στη σύνταξη, στο γλωσσικό πλούτο (όλα αυτά που συνθέτουν το ύφος και αποτελούν την υποσυνείδητη υπογραφή κάθε δημιουργού) θα επικεντρωθούμε σε εφαρμοσμένες δημιουργικές ασκήσεις. Ο πρακτικός χαρακτήρας του σεμιναρίου στοχεύει σε βιωματικά κείμενα μέσα από τα οποία θα δομήσουμε την προσωπική μας γλωσσική και συγγραφική ταυτότητα. Παράλληλος σκοπός του σεμιναρίου είναι η αυτογνωσία μέσω καταγραφής των βιωμένων εμπειριών για κάθε συμμετέχοντα.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.