Δημιουργική γραφή: Το Ψυχογράφημα

seminario-dimiourgikis-grafis-psychografima

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η διευκόλυνση όσων ασχολούνται με τη γραφή, να διατυπώσουν και να αναλύσουν τους χαρακτήρες των ηρώων τους, προσεγγίζοντας τύπους ανθρώπων που δε γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία και επιτυγχάνοντας να αποδώσουν άρτια – με εσωτερική συνέπεια και συνέχεια -, τις ενστικτώδεις αντιδράσεις, τις σκέψεις, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τα λόγια και τις πράξεις των ηρώων αυτών, καθώς προχωρούν στην αφήγησή τους.

Εισηγήτρια: Έλλη Κακούρη

Παρουσίαση του σεμιναρίου on line: Δευτέρα 5/2/2024, ώρα 20:00

Έναρξη: 7/2/2024

Πρόγραμμα: κάθε δεύτερη Τετάρτη, 20:00 – 23:00

Διάρκεια: 6 διαδικτυακά μαθήματα

Κόστος: 150€ + ΦΠΑ

Η ύλη του σεμιναρίου
Το σεμινάριο περιλαμβάνει:

Πρώτο Μάθημα: προσέγγιση χαρακτήρα από πολλαπλές οπτικές γωνίες: πώς τον περιγράφει η μητέρα του, ο θεραπευτής του, ο εραστής του, το παιδί του, ο συνάδελφος του, ο εργοδότης του, πώς περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του. Ασκήσεις Οικειότητας και Ανοικείωσης.

Δεύτερο Μάθημα: ανάλυση και παραδείγματα για ζεύγη ή δίπολα χαρακτήρων: θύτης – θύμα, γονιός – παιδί, άνδρας – γυναίκα, αφεντικό – υπάλληλος. Ασκήσεις Συμπληρωματικών, Αντιθέτων και Ετερόκλητων ζευγών.

Τρίτο Μάθημα: παραδείγματα συγκεκριμένων συνθηκών και των τρόπων που επιδρούν στον χαρακτήρα: ορφάνια, φτώχεια, βιασμός, εγκλεισμός, ανίατη ασθένεια αλλά και γεγονότα όπως γάμος, κηδεία, επίσημο δείπνο, bachelor party, ανάκριση κλπ. Ασκήσεις που ευνοούν την εκδήλωση μιας συμπεριφοράς.

Τέταρτο Μάθημα: η συσχέτιση ψυχογραφήματος με την εποχή, την κοινωνία, την οικογένεια, τη βιολογική υπόσταση. Ασκήσεις Εμβάθυνσης.

Πέμπτο Μάθημα: τρόποι οργάνωσης των ανθρώπινων ιδιοτήτων και μέθοδοι αξιοποίησής τους από έναν συγγραφέα. Ασκήσεις Χαρακτηρολογίας.

Έκτο Μάθημα: συνδυασμοί ιδιοτήτων των χαρακτήρων και, κατ’ επέκταση, των προφίλ των ηρώων, για τη μεγιστοποίηση της δυναμικής αλληλεπίδρασής τους. Ασκήσεις για τη σχεσιακή δυναμική των ηρώων.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:
Το σεμινάριο έχει καθαρά πρακτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε κάθε ενήλικο που ενδιαφέρεται για τη γραφή και την ψυχολογία και, κυρίως, σε όσους ασχολούνται με το αστυνομικό, το φανταστικό, το sci-fi και είδη ή θέματα που επιβάλουν την εμβάθυνση σε περιβάλλοντα και χαρακτήρες έξω από την οικεία καθημερινότητα.

Βιογραφικό εισηγήτριας: Η Έλλη Κακούρη γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα.
Είναι μαθηματικός και εργάζεται στο χώρο της πληροφορικής. Ασχολείται με τη γραφή από τα εφηβικά της χρόνια και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκδόσεις, σεμινάρια και καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Εκπροσωπεί σε συνεργασία με τον Φώτη Βλαστό τον νεότευκτο εκδοτικό οίκο TETRA.

Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Μικρό Πολυτεχνείο από το 2022.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ