Δημιουργική γραφή: Το Ψυχογράφημα

seminario-dimiourgikis-grafis-psychografima

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η διευκόλυνση όσων ασχολούνται με τη γραφή, να διατυπώσουν και να αναλύσουν τους χαρακτήρες των ηρώων τους, προσεγγίζοντας τύπους ανθρώπων που δε γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία και επιτυγχάνοντας να αποδώσουν άρτια – με εσωτερική συνέπεια και συνέχεια – τις ενστικτώδεις αντιδράσεις, τις σκέψεις, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τα λόγια και τις πράξεις των ηρώων αυτών, καθώς προχωρούν στην αφήγησή τους. Χωρίζεται σε δύο κύκλους Α’ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ 2024 (Από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο 2024) & Β’ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ 2025 (Από Φερουάριο ως Απρίλιο 2025)

Εισηγήτρια: Έλλη Κακούρη

Έναρξη: Τετάρτη 9/10/2024

Διάρκεια: 6 διαδικτυακές συναντήσεις (18 ώρες)

Πρόγραμμα: Κάθε δεύτερη Τετάρτη, 20:00 – 23:00

(δύο κύκλοι μαθημάτων 2024 & 2025)

Ο Κύκλος του 2024: 200€ + ΦΠΑ

Early Bird Price με εγγραφή ως 31/8: 180€+ ΦΠΑ

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο:

Το σεμινάριο έχει καθαρά πρακτικό χαρακτήρα και απευθύνεται σε κάθε ενήλικο που ενδιαφέρεται για τη γραφή και την ψυχολογία και, ειδικά, σε όσους ασχολούνται με το αστυνομικό, το φανταστικό, το sci-fi και είδη ή θέματα που επιβάλουν την εμβάθυνση σε περιβάλλοντα και χαρακτήρες έξω από την οικεία καθημερινότητα. Η Έλλη Κακούρη επίσης συντονίζει το σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής Fiction, Crime & Mystery στο οποίο μπορούν να βρουν ιδανική εφαρμογή όσα αποτελούν γνωστικό αντικείμενο στα σεμινάρια Ψυχογραφήματος.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024 (Από 9/10/2024)

Η ύλη του σεμιναρίου του Κύκλου 2024:

Σε αυτόν τον κύκλο, ταξιδεύουμε από την σύνθεση στην ανάλυση. Δηλαδή αναφερόμαστε σε εμβληματικούς ήρωες από την ιστορία της λογοτεχνίας, συζητούμε τους λόγους της διαχρονικότητάς τους, αναλύουμε τα χαρακτηριστικά τους και κάνουμε ασκήσεις που αξιοποιούν τις παρατηρήσεις μας. Οι ήρωες θα αναλυθούν οργανωμένοι στις κατηγορίες που ακολουθούν.

Πρώτο Μάθημα: Ιδεολόγοι – Δον Κιχώτης, Αλιόσα, Οδυσσέας, Atticus Finch, Sir Lancelot.

Δεύτερο Μάθημα: Εραστές και Ερωμένες – Fitzwilliam Darcy, Rhett Butler, Jay Gatzby, Casanova και Anna Karenina, Scarlett O’ Hara, Jane Eyre, Elisabeth Bennet. Αλλά και Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Αντώνιος και Κλεοπάτρα, Κουασιμόδος και Εσμεράλδα, η πεντάμορφη και το τέρας.

Τρίτο Μάθημα: Κλασικοί – Άμλετ, Mme Bovary, Blanche Dubois, Raskolnikoff, Ebenezer Scrooge, μικρός πρίγκιπας, Αλίκη (στη χώρα των θαυμάτων).

Τέταρτο Μάθημα: από την αστυνομική λογοτεχνία – Sherlock Holmes, Sir Percy Blakeney, Philip Marlow, Lizbeth Salander και την ψυχοπαθολογία – Dr. Jeckyll (Mr. Hyde), Tom Ripley, Miss Havisham, τρελή του Chaillot.

Πέμπτο Μάθημα: Κακοί – Mrs Danvers, Heathcliff, Hannibal Lecter και Υπερήρωες ή πλάσματα της φαντασίας -James Bond, Harry Potter, Batman, Jon Snow, Gandalf, Dracula, Frankenstein.

Έκτο Μάθημα: Αναξιόπιστοι αφηγητές – Zeno Cosini, Humbert Humbert.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025 (Από 5/2/2025)

Η ύλη του σεμιναρίου του Κύκλου 2025:

Πρώτο Μάθημα: προσέγγιση χαρακτήρα από πολλαπλές οπτικές γωνίες: πώς τον περιγράφει η μητέρα του, ο θεραπευτής του, ο εραστής του, το παιδί του, ο συνάδελφος του, ο εργοδότης του, πώς περιγράφει ο ίδιος τον εαυτό του. Ασκήσεις Οικειότητας και Ανοικείωσης.

Δεύτερο Μάθημα: ανάλυση και παραδείγματα για ζεύγη ή δίπολα χαρακτήρων: θύτης – θύμα, γονιός – παιδί, άνδρας – γυναίκα, αφεντικό – υπάλληλος. Ασκήσεις Συμπληρωματικών, Αντιθέτων και Ετερόκλητων ζευγών.

Τρίτο Μάθημα: παραδείγματα συγκεκριμένων συνθηκών και των τρόπων που επιδρούν στον χαρακτήρα: ορφάνια, φτώχεια, βιασμός, εγκλεισμός, ανίατη ασθένεια αλλά και γεγονότα όπως γάμος, κηδεία, επίσημο δείπνο, bachelor party, ανάκριση κλπ. Ασκήσεις που ευνοούν την εκδήλωση μιας συμπεριφοράς.

Τέταρτο Μάθημα: η συσχέτιση ψυχογραφήματος με την εποχή, την κοινωνία, την οικογένεια, τη βιολογική υπόσταση. Ασκήσεις Εμβάθυνσης.

Πέμπτο Μάθημα: τρόποι οργάνωσης των ανθρώπινων ιδιοτήτων και μέθοδοι αξιοποίησής τους από έναν συγγραφέα. Ασκήσεις Χαρακτηρολογίας.

Έκτο Μάθημα: συνδυασμοί ιδιοτήτων των χαρακτήρων και, κατ’ επέκταση, των προφίλ των ηρώων, για τη μεγιστοποίηση της δυναμικής αλληλεπίδρασής τους. Ασκήσεις για τη σχεσιακή δυναμική των ηρώων.

Βιογραφικό εισηγήτριας: Η Έλλη Κακούρη γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα.
Είναι μαθηματικός και εργάζεται στο χώρο της πληροφορικής. Ασχολείται με τη γραφή από τα εφηβικά της χρόνια και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκδόσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις νέων λογοτεχνών.

Εκπροσωπεί σε συνεργασία με τον Φώτη Βλαστό τον νεότευκτο εκδοτικό οίκο TETRA.

Διδάσκει δημιουργική γραφή στο Μικρό Πολυτεχνείο από το 2022.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.