THE POCKET THEATRE WEB SEMINARS:

Με τον Θράσο Χριστόπουλο  

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ CYBER ΚΥΚΛΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως η κατ’ εξοχήν διαδραστική Τέχνη, το Θέατρο, που χρειάζεται την ανθρώπινη παρουσία ζωντανά όσο καμία άλλη τέχνη, ίσως, μαζί με τις εικαστικές τέχνες, θα μπορούσε να ευδοκιμήσει σχεδόν αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Οι διαφορές ανάμεσα στον Θεατρικό και τον Κινηματογραφικό Ηθοποιό και πώς το Θέατρο εισβάλει και καθορίζει το ερμηνευτικό αποτέλεσμα του Ηθοποιού στην Οθόνη. Πως επηρεάζει ο χώρος, το σκηνικό, το κοστούμι, το μακιγιάζ, η κίνηση τον Ηθοποιό μπροστά στον Φακό. Πώς τα τεχνολογικά μέσα άλλαξαν τον τρόπο που ερμηνεύουμε ένα ρόλο. Πως να διαβάζουμε αποτελεσματικά ένα σενάριο και να αναλύουμε χαρακτήρες και σχέσεις μεταξύ των ηρώων.

ΙΔΟΥ ΠΩΣ: Σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει τη χρήση κάμερας και μικροφώνου και την οπτικοακουστική επαφή πολλών συμμετεχόντων Ιδέες, Σκέψεις, θεωρία και Πρακτική Εφαρμογή της, ανταλλάσσονται μεταξύ των συνδεδεμένων ώστε να προαχθεί η Γνώση, η Τεχνική, η Δημιουργικότητα και το Ομαδικό Πνεύμα μέσα από την Καλή Παρέα που είναι τόσο χρήσιμη στις συνθήκες που ζούμε.

Εισηγητής: Θράσος Χριστόπουλος

Έναρξη: 15 Οκτωβρίου 2021

Διάρκεια: 8 διαδικτυακές συναντήσεις

Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή, 20:30-22:30

Κόστος Σεμιναρίου: 160€+ΦΠΑ

Βιωματικό Θέατρο / Εξομολογητικός Λόγος στην Κάμερα 

Η Υποκριτική Τέχνη στον φακό πρωτίστως ελκύεται από ένα παιχνίδι ρόλων, με θεατρικούς από τη μια και κινηματογραφικούς από την άλλη όρους.
Βαθύτερος στόχος του σεμιναρίου είναι η γνώση του εαυτού μας και η ανάπτυξη της δημιουργικής πλευράς του. Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο μάθησης των κοινωνικών δεξιοτήτων και διευκολύνει στη συναισθηματική εξέλιξη, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την επινόηση, την έκφραση, τη φαντασία, τον λόγο, τη φωνή και τη σκέψη. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθά στην κατανόηση των δημιουργικών μέσων έκφρασης. Επίσης, βοηθά στην κοινωνικοποίηση δια μέσου της ομάδας, με έναν βιωματικό και άμεσο τρόπο όπως ο σεβασμός και η αλληλοεπίδραση μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων, ιδεών και απόψεων. Αναπτύσσεται η ικανότητα της γρήγορης σκέψης, αλλά και της συγκέντρωσης καθώς ο συμμετέχων παρακολουθεί και ακούει τους συμπαίκτες του. Και όλα αυτά με άξονα τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν σε μια θεατρική ερμηνεία κινηματογραφική διάσταση και αξία.

Βιωματική μελέτη ρόλου:

Μαθαίνουμε να προσαρμόζουμε Θεατρικούς Χαρακτήρες στην Προσωπικότητά μας και δε μετατοπίζουμε την έρευνα στο τι ζητάει ο κάθε ρόλος αλλά στο τι ζητάμε εμείς από έναν ρόλο (όσο κλασσικός κι αν είναι) και πως εμείς μπορούμε να τον υιοθετήσουμε βάσει ιδιοσυγκρασίας και προσωπικής τοποθέτησης του Εγώ μας μέσα στο Είναι κάθε ρόλου.

O NEOΣ WEB ΚΥΚΛΟΣ θα φέρει το “εκθέσιμο” αποτέλεσμα ως παραστασιακό υλικό μέσω ψηφιακών μέσων. Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης διαφορετικών χαρακτήρων και ρόλων, από όλα τα μέλη της ομάδας, οδηγεί σε μια διαδικασία αυτογνωσίας μέσα από ένα Work in Progress. Για τη μελέτη ρόλου υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι.
Ποιος, πού, πότε και πώς; Γνωρίζοντας την ηλικία και τον χαρακτήρα του ρόλου, τις επιρροές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, την κοινωνική του θέση, τις σχέσεις και τις αλληλοεπιδράσεις με το περιβάλλον του (τους υπόλοιπους χαρακτήρες και την κοινωνία).
Ο τόπος και ο χρόνος δράσης. Να μελετηθεί ο συγγραφέας και οι επιρροές του, τι γινόταν εκείνη τη χρονική περίοδο στη χώρα και τελικά να κατανοήσει και να αγαπήσει τον χαρακτήρα. Να βρει αν “κουμπώνουν” και με πιο τρόπο οι προσωπικές του εμπειρίες-παραβολές, ποια κομμάτια της συναισθηματικής του μνήμης αφυπνίζονται, ποια είναι ωφέλιμα και πώς να τα ελέγξει.
Με αυτή τη μέθοδο του βιωματικού θεάτρου στον Φακό δοκιμάζει ο καθένας μας να ερευνήσει ποιο ρόλο κυρίως παίζει στην καθημερινότητά του και με ποιους κατ’ εξοχήν ρόλους λειτουργεί κάτι τέτοιο με κινηματογραφικούς όρους. Πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία, που με τη βοήθεια του θεάτρου σε συνδυασμό με την 7η τέχνη, κυλάει ομαλά, ανώδυνα και ευχάριστα.

Βιωματική μελέτη έργου & Digital Performing:

Ένα έργο κρύβει διάφορα μηνύματα. Διηγείται και εξιστορεί μια ιστορία. Η ομάδα που ενσαρκώνει τους χαρακτήρες και το έργο επί της Οθόνης, θα πρέπει να αφηγείται την ίδια ιστορία, κοιτώντας με την ίδια ματιά. Η ομάδα όσο κι αν αποτελείται από ένα σύνολο ηθοποιών, ο καθένας τους υπηρετεί έναν ρόλο (μονόλογος), στον οποίο ο καθένας φέρνει τη δική του ενέργεια.
Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης του έργου, δουλεύεται μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας, που όλοι παρακολουθούν τον εισηγητή να δουλεύει μεμονωμένα τον κάθε σπουδαστή επί της Οθόνης. Ο τόπος και ο χρόνος επιλέγεται με βάση το ιδιωτικό σκηνικό που δύναται να δείξει στην κάμερα ο κάθε συμμετέχων σε μια δεδομένη χρονικά στιγμή. Με αυτό τον τρόπο όλοι μαθαίνουν από όλους. Οι χαρακτήρες του έργου ζωντανεύουν, διαδοχικά και με ένα ανάλογο μοντάζ στις τελικές συναντήσεις και πρόβες το βίωμα και ο ρόλος ενώνονται σε μια Digital Παράσταση Συνόλου που αποτυπώνεται και μένει στα χέρια όλων ες αεί. Όταν τελικά το έργο θεωρηθεί ένα ολοκληρωμένο Digital Performing,  αυτό θα σημαίνει πως έχουν ανοίξει όλοι οι συμμετέχοντες περισσότερους δρόμους εντός τους, πατώντας σταθερά σε αυτές τις αρχές.

Ενημερωθείτε λεπτομερέστερα για τις web συναντήσεις και στο 2103252998.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ