Βαθύτερος στόχος του σεμιναρίου είναι η γνώση του εαυτού μας και η ανάπτυξη της δημιουργικής πλευράς του μέσω της Υποκριτικής Τέχνης. Το Βιωματικό Θέατρο αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο μάθησης των κοινωνικών δεξιοτήτων και διευκολύνει στη συναισθηματική εξέλιξη μέσα από τον αυτοσχεδιασμό, την επινόηση, την έκφραση, τη φαντασία, τον λόγο, τη φωνή και τη σκέψη. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και βοηθά στην κατανόηση των δημιουργικών μέσων έκφρασης. Επίσης, βοηθά στην κοινωνικοποίηση δια μέσου της ομάδας, με έναν βιωματικό και άμεσο τρόπο όπως ο σεβασμός και η αλληλοεπίδραση μεταξύ διαφορετικών προσωπικοτήτων, ιδεών και απόψεων. Αναπτύσσεται η ικανότητα της γρήγορης σκέψης, αλλά και της συγκέντρωσης καθώς ο συμμετέχων παρακολουθεί και ακούει τους συμπαίκτες του. Και όλα αυτά με άξονα τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν σε μια θεατρική ερμηνεία αξία.
Εισηγητής: Θράσος Χριστόπουλος
Εισαγωγική Συνάντηση Γνωριμίας: 1/11/2024
Διάρκεια: 10 δια ζώσης συναντήσεις
Πρόγραμμα: Κάθε Παρασκευή, 20:00-22:00
Κόστος: 300€ + ΦΠΑ
Σημείωση: Ακολουθεί από 31 Ιανουαρίου 2025 β’ κύκλος με στόχο ανέβασμα παράστασης
Η μεγάλη διαφορά με την κλασσική Υποκριτική είναι η Βιωματική μελέτη ρόλου
Μαθαίνουμε να προσαρμόζουμε θεατρικούς χαρακτήρες στην προσωπικότητά μας και δε μετατοπίζουμε την έρευνα στο τι ζητάει ο κάθε ρόλος αλλά στο τι ζητάμε εμείς από έναν ρόλο (όσο κλασσικός κι αν είναι) και πώς εμείς μπορούμε να τον υιοθετήσουμε βάσει ιδιοσυγκρασίας και προσωπικής τοποθέτησης του Εγώ μας μέσα στο Είναι κάθε ρόλου.
Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης διαφορετικών χαρακτήρων και ρόλων, από όλα τα μέλη της ομάδας, οδηγεί σε μια διαδικασία αυτογνωσίας μέσα από ένα Work in Progress.
Για τη μελέτη ρόλου υπάρχουν πολλές τεχνικές και μέθοδοι
Ποιος, πού, πότε και πώς; Γνωρίζοντας την ηλικία και τον χαρακτήρα του ρόλου, τις επιρροές για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, την κοινωνική του θέση, τις σχέσεις και τις αλληλοεπιδράσεις με το περιβάλλον του (τους υπόλοιπους χαρακτήρες και την κοινωνία).
Ο τόπος και ο χρόνος δράσης. Να μελετηθεί ο συγγραφέας και οι επιρροές του, τι γινόταν εκείνη τη χρονική περίοδο στη χώρα και τελικά να κατανοήσει και να αγαπήσει τον χαρακτήρα. Να βρει αν “κουμπώνουν” και με ποιο τρόπο οι προσωπικές του εμπειρίες – παραβολές, ποια κομμάτια της συναισθηματικής του μνήμης αφυπνίζονται, ποια είναι ωφέλιμα και πώς να τα ελέγξει.
Με αυτή τη μέθοδο του βιωματικού θεάτρου δοκιμάζει ο καθένας μας να ερευνήσει ποιο ρόλο κυρίως παίζει στην καθημερινότητά του και με ποιους κατ’ εξοχήν ρόλους λειτουργεί κάτι τέτοιο ομαλά, ανώδυνα και ευχάριστα.
Βιωματική μελέτη έργου
Ένα έργο κρύβει διάφορα μηνύματα. Διηγείται και εξιστορεί μια ιστορία. Η ομάδα που ενσαρκώνει τους χαρακτήρες και το έργο επί Σκηνής θα πρέπει να αφηγείται την ίδια ιστορία, κοιτώντας με την ίδια ματιά. Η ομάδα όσο κι αν αποτελείται από ένα σύνολο ηθοποιών, ο καθένας τους υπηρετεί έναν ρόλο (μονόλογος), στον οποίο ο καθένας φέρνει τη δική του ενέργεια. Ωστόσο, το να μπεις στο πετσί ενός ρόλου που διαφέρει ιδιοσυγκρασιακά από τον δικό σου χαρακτήρα είναι και πρόκληση και εμπειρία.
Ο βιωματικός τρόπος προσέγγισης του έργου, δουλεύεται μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας, που όλοι παρακολουθούν τον εισηγητή να δουλεύει μεμονωμένα τον κάθε σπουδαστή. Με αυτό τον τρόπο όλοι μαθαίνουν από όλους. Οι χαρακτήρες του έργου ζωντανεύουν διαδοχικά και με ένα ανάλογο μοντάζ στις τελικές συναντήσεις και πρόβες, το βίωμα και ο ρόλος ενώνονται σε μια Live Παράσταση Συνόλου, που αποτυπώνεται και ανοίγει σε όλους τους συμμετέχοντες περισσότερους δρόμους εντός τους, πατώντας σταθερά σε αυτές τις αρχές.
Ενημερωθείτε λεπτομερέστερα και στο 2103252998.