Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές Αφήγησης

seminario-dimiourgikis-grafis-texnikes-afigisis

Εισηγήτρια: Χριστίνα Οικονομίδου

Δυνατότητα ένταξης: 21/5/2024

Διάρκεια: 8 διαδικτυακές συναντήσεις

Πρόγραμμα: κάθε Τρίτη, 19:30 – 21:30

Κόστος: 215€+ΦΠΑ

Λίγα λόγια για το εργαστήριο Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές Αφήγησης

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο και σημείο εκκίνησης αυτού του σεμιναρίου είναι το χτίσιμο ενός χαρακτήρα/ήρωα και στην πορεία επεξεργαζόμαστε επιμέρους στοιχεία που καθορίζουν τη θέση του μέσα στην αφήγηση (α’ ρόλος, β’ ρόλος κ.λ.π.).

Ασκούμαστε, επίσης, στις τεχνικές αφήγησης (κομβικά σημεία, όρια, κορυφώσεις, προσχήματα κτλ.) μέσα από ασκήσεις, χωρίς όμως να προτείνονται «συνταγές» αλλά εστιάζοντας, αντίθετα, στην προσωπική γλωσσική και εκφραστική πρόταση.

Η οπτική γωνία του αφηγητή είναι κάτι ακόμα που μας απασχολεί σ’ αυτό το εργαστήρι. Ξεκινώντας από την αφήγηση σε Α’ πρόσωπο διανύουμε όλη την απόσταση που «χωρίζει» το ιδιωτικό από το κοινό αλλά και προσωπικό. Τόσο τεχνικά (πρωτοπρόσωπη, δευτεροπρόσωπη, τριτοπρόσωπη αφήγηση ή Παντογνώστης αφηγητής;) όσο και ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν πάνω σε όλες τις πιθανές οπτικές.

Δίνονται ασκήσεις τεχνικής, επινόησης, διατύπωσης, ύφους και ρυθμού καθώς και οι απαραίτητες κατευθύνσεις στον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά ενώ δοκιμάζονται όλοι και σε διαφορετικά είδη λόγου/αφήγησης, με έμφαση στο Διήγημα, το Παραμύθι και το Χρονγράφημα.

Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την ικανότητα να σκιαγραφούν πειστικούς χαρακτήρες και να γράφουν μεστές ιστορίες ή και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω σε ένα καμβά με χαρακτηριστικά αφήγησης και γράφοντας για αναγνώστες κάθε ηλικίας από παιδικό και εφηβικό ως ενήλικο αναγνωστικό κοινό.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ