Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές Αφήγησης

Εισηγητής: Χριστίνα Οικονομίδου

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα 21:00-23:30

Με δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως.

Διάρκεια: 8 Συναντήσεις.

Δυνατότητα Ένταξης: Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020 

Σημείωση: Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ πριν μαθήματα Δημιουργικής Γραφής μια σειρά από αυτοτελείς εισαγωγικές συναντήσεις πραγματοποιούνται προ της ενάρξεως για γνωριμία με την εισηγήτρια και μάλιστα στην προνομιακή τιμή του ποσού εγγραφής κάθε νέου εισερχόμενου μέλους στο ΜΠ. Τα αυτοτελή μαθήματα αυτά διεξάγονται τις Δευτέρες 2/12/2019, 16/12/2019 και 20/1/2020 στην απογευματινή ζώνη 18:00 – 20:30.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο Δημιουργική Γραφή: Τεχνικές Αφήγησης

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο και σημείο εκκίνησης αυτού του σεμιναρίου είναι το χτίσιμο ενός χαρακτήρα/ήρωα και στην πορεία επεξεργαζόμαστε επιμέρους στοιχεία που καθορίζουν τη θέση του μέσα στην αφήγηση (α’ ρόλος, β’ ρόλος κ.λπ.).

Ασκούμαστε, επίσης, στις τεχνικές αφήγησης (κομβικά σημεία, όρια, κορυφώσεις, προσχήματα κτλ.) μέσα από ασκήσεις, χωρίς όμως να προτείνονται «συνταγές» αλλά εστιάζοντας, αντίθετα, στην προσωπική γλωσσική και εκφραστική πρόταση.

Η οπτική γωνία του αφηγητή είναι κάτι ακόμα που μας απασχολεί σ’ αυτό το εργαστήρι. Ξεκινώντας από την αφήγηση σε Α’ πρόσωπο διανύουμε όλη την απόσταση που «χωρίζει» το ιδιωτικό από το κοινό αλλά και προσωπικό. Τόσο τεχνικά (πρωτοπρόσωπη, δευτεροπρόσωπη, τριτοπρόσωπη αφήγηση ή Παντογνώστης αφηγητής;) όσο και ουσιαστικά, οι συμμετέχοντες καλούνται να δοκιμαστούν πάνω σε όλες τις πιθανές οπτικές.

Δίνονται ασκήσεις τεχνικής, επινόησης, διατύπωσης, ύφους και ρυθμού καθώς και οι απαραίτητες κατευθύνσεις στον κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά ενώ δοκιμάζονται όλοι και σε διαφορετικά είδη λόγου/αφήγησης.

Στόχος του εργαστηρίου αυτού είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες την ικανότητα να σκιαγραφούν πειστικούς χαρακτήρες και να γράφουν μεστές ιστορίες ή και να αναπτύσσουν τις ιδέες τους πάνω σε ένα καμβά με χαρακτηριστικά αφήγησης.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους έχουν ασχοληθεί κατ’ ιδίαν ή σε ομάδα για ένα έστω μικρό χρονικό διάστημα, με τη γραφή πιο επισταμένα και συστηματικά.