Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων

Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων

Το Εργαστήριο για την Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων απευθύνεται σε νέους και πρωτόπειρους Ποιητές και Πεζογράφους. Αποτελεί την καλύτερη εκπαιδευτικά είσοδο στο χώρο της γραφής αλλά και της μελέτης του λογοτεχνικού λόγου.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Οικονομίδου

Πρόγραμμα: κάθε Δευτέρα, ώρα 18:00 – 20:30
Διάρκεια: 7 Μαθήματα και ένα εισαγωγικό

Επίσημη Έναρξη του σεμιναρίου: Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Λίγα λόγια για το εργαστήριο Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων

Ξέρουμε τι ακούμε; Ξέρουμε τι λέμε; Ή μήπως έχουμε στερήσει απ’ το λόγο το νόημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις “τεχνικές προδιαγραφές” της σύγχρονης ζωής και επικοινωνίας; Ακόμη και ως μέσον η Ποίηση και η Λογοτεχνία μπορούν να δώσουν στον καθένα μας την δύναμη να εκφραστεί και να πλουτιστεί η καθημερινότητά του κάποιες πρακτικές συνήθειες που οδηγούν αναμφίβολα τουλάχιστον στη γνώση και τη δημιουργικότητα.

Από τη στιγμή που γεννιέται ο καθένας μας αρχίζει να συντάσσει στο μυαλό του ένα “εμπειρικό λεξικό”, όπου η ερμηνεία των λημμάτων (λέξεων) προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από μια ιδιαίτερη και προσωπική ετυμολογία, από τον υποκειμενικό τρόπο εγγραφής τους στο μυαλό μας. Αυτό το “λεξικό” δεν χάνεται εντελώς ποτέ, παραμερίζεται όμως για τις ανάγκες της καθημερινής μας επικοινωνίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σταματάμε να ακούμε και να μιλάμε ουσιαστικά, ο λόγος ξεθωριάζει μέσα μας και αυτό το αγαπημένο μας (πάλαι ποτέ) μέσο έκφρασης η ΓΡΑΦΗ, ζει ξεχασμένη κάπου στα σχολικά μας χρόνια, τότε που γράφαμε ίσως καλές εκθέσεις στο σχολείο και θάβαμε τα όνειρα μας να ασχοληθούμε κάποτε πιο δημιουργικά με το γράψιμο. ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ;

1. Mέσα στην Ομάδα θα μοιραστούμε τα κείμενα που θα γράψουμε με άλλους και θα μάθουμε να ακούμε και να μαθαίνουμε από τα κείμενα των άλλων πως μπορούμε να βελτιωθούμε στην προσωπική μας διαδρομή στον γραπτό λόγο. Ασκώντας την ευαισθησία μας στο λόγο, θα μπορέσουμε σιγά – σιγά να διεκδικήσουμε το δικό μας προσωπικό ύφος στο γράψιμο.

2. Δουλεύοντας παρέα θα εστιάσουμε κατ’ αρχήν στην ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ. Θα διατρέξουμε όλα τα είδη του γραπτού λόγου που λειτουργούν ως εξαίρετα και ενδεδειγμένα πεδία άσκησης και μάθησης πριν ασχοληθούμε με την ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΜΑ. Το Διήγημα, το Παραμύθι, το Ελεύθερο Αφήγημα ή το Κριτικό Κείμενο, το Άρθρο και το Δοκίμιο, ακόμα και το Ποίημα ή ο Στίχος (σε έμμετρη ή ελεύθερη γραφή) θα μας απασχολήσουν διαδοχικά.

3. Το Βίωμα θα αξιοποιηθεί σε είδη όπως η Εξομολόγηση, η σελίδα Ημερολογίου ή η Επιστολογραφία.

4. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν θα προκύπτουν μέσα από τις κοινές μας αναφορές και προτάσεις. Οι ασκήσεις μας θα αφορούν όλα τα είδη του γραπτού λόγου και θα είναι εβδομαδιαίες.

5. Τα εργαλεία και τα κλειδιά για μια πιο ώριμη και μεστή γραφή θα τα αναζητήσουμε πρώτα μέσα από τους κοινούς μας τόπους ως ομάδα και σε δεύτερο χρόνο στο ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ & ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ.

6. Ανατρέχοντας έτσι στην ετυμολογία των δικών μας προσωπικών λημμάτων θα μπορούμε να διαχειριστούμε τον λόγο έτσι που να μας οδηγήσει στο δικό μας «προσωπικό λεξικό» που θα γίνει η βάση, που θα χρησιμοποιήσει ο κάθε νέος ποιητής ή συγγραφέας για να συνθέσει την δική του ερμηνεία, την δική του εικόνα για τον κόσμο.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ