Δημιουργική γραφή: Η Κλασική Συνταγή

seminario-dimiourgikis-grafis-klasiki-syntagi

Η «Κλασική Συνταγή» είναι ένα εργαστήριο δημιουργικής γραφής που απευθύνεται σε όσους θα ήθελαν να ασχοληθούν – ή ασχολούνται ήδη – με τη συγγραφή μυθοπλαστικών κειμένων όλων των ειδών, δηλαδή, τη μικρή φόρμα πεζογραφημάτων, το μυθιστόρημα, το αφήγημα κλπ. Για τη συμμετοχή σε αυτό δεν προαπαιτείται από τους ενδιαφερόμενους προηγούμενη εμπειρία με το αντικείμενο και για το λόγο αυτό δε γίνεται κάποιος διαχωρισμός τους σε «αρχάριους» και «προχωρημένους»: όλα στηρίζονται στον ενθουσιασμό και την όρεξη των συμμετεχόντων να μπουν σε ένα σταθερό ρυθμό γραφής.

Εισηγητής: Γιάννης Κωνσταντινίδης

Έναρξη: Κυριακή 26/5/2024 ή 2/6/2024

Διάρκεια: 4 δια ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις

Πρόγραμμα: Κάθε Κυριακή, 18:30 – 20:30

Κόστος: 100€ + ΦΠΑ

Σημείωση: Η επικοινωνία με τον εισηγητή για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να γίνεται κάθε Τετάρτη βράδυ 21:30 – 23:00, στο 2103252998

 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Οι κατευθύνσεις που θα δίνονται γενικά, αλλά και σε κάθε έναν συμμετέχοντα ξεχωριστά, θα αποσκοπούν πάντα στο να βελτιωθούν τα κείμενα που θα γράφει για το σεμινάριο, έτσι ώστε να ξεφύγουν από το στάδιο του πρωτολείου και να έχουν περάσει σε μια πιο τελική, αν μη τι άλλο, φάση της επεξεργασίας τους.

Η φόρμα του σεμιναρίου με τέσσερις μόνο συναντήσεις, όπως προφανώς και η ονομασία του υπόσχονται ήδη από μόνες τους προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές της δημιουργικής γραφής. Υπόσχονται επίσης συνοχή του τρόπου με τον οποίο οι αρχές αυτές θα πλευρίζονται.

Ωστόσο, το σεμινάριο αισιοδοξεί ότι θα αναπαράγεται σε επόμενους εξίσου σύντομους κύκλους του, στους οποίους η προσέγγιση του αντικειμένου του θα γίνεται από διαφορετικές οδούς, αλλά πάντα με το ίδιο ιδανικό: να παράγονται χάρη σε αυτό κείμενα, μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες έχουν πλάσει μοναδικές στιγμές, όπου, άγνωστοι ήρωες θα καταγοητεύουν τους αναγνώστες, καθώς θα κινούνται με χάρη και απροσδόκητη μεθοδικότητα, εντός αλλά και εκτός της καμίνου της πραγματικότητας.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του σεμιναρίου θα στηρίζεται στα εξής ακόλουθα σημεία:

  • Στην ενεργοποίηση του ισχυρότερου εργαλείου ενός συγγραφέα όταν γράφει που είναι η φαντασία του και φυσικά, στη βέλτιστη αξιοποίησή του τη στιγμή της εκκίνησης ενός κειμένου του.
  • Στο ξεκαθάρισμα του πλάνου δόμησης ενός κειμένου.
  • Στη δημιουργία χαρακτήρων και συγκρούσεων που επιδιώκουν να κατακτήσουν τη μνήμη οποιουδήποτε διαβάζει το κείμενο.
  • Στην ενατένιση ενός τελειωμένου κειμένου από την καλύτερη απόσταση παρατήρησης ως εάν το είχε γράψει άλλος.

Λίγα λόγια για τον εισηγητή Γιάννη Κωνσταντινίδη:

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία και Γεωλογία στη Γαλλία και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Παλαιοντολογία, στο Ινστιτούτο Αλβέρτος ο 1ος και το Πανεπιστήμιο Pierre & Marie Curie στο Παρίσι. Στην πορεία και μέχρι σήμερα ασχολήθηκε κυρίως με μεταφράσεις, επιμέλειες λογοτεχνικών κειμένων και τη συγγραφή θεατρικών έργων, μερικά εκ των οποίων έχουν ανέβει σε αθηναϊκές σκηνές (μεταξύ αυτών στη σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου και στο Φεστιβάλ Αθηνών). Έχει επίσης αναλάβει τη δραματουργική επεξεργασία θεατρικών έργων για το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και της όπερας «Η Ανθρώπινη Φωνή» σε λιμπρέτο του Ζαν Κοκτώ και μουσική του Φρανσίς Πουλένκ, που ανέβηκε στη Μικρή Επίδαυρο. Το 1997, το διήγημά του «Φιόγγος» βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Χαλκίδας. Από το 2001, αρθρογραφεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε περιοδικά ποικίλης ύλης. Στο Μικρό Πολυτεχνείο ξεκίνησε να διδάσκει Δημιουργική Γραφή το 2006.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ