Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων

seminario-dimiourgikis-grafis-arxarion

Το Εργαστήριο για τη Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων δημιουργεί συχνά στο Μικρό Πολυτεχνείο κύκλους εισαγωγικούς που απευθύνονται σε πρωτόπειρους Ποιητές, Παραμυθάδες και Πεζογράφους. Τα τμήματα αυτά αποτελούν την καλύτερη εκπαιδευτικά είσοδο στο χώρο της γραφής για όσους ασκούν πολύ περιστασιακά τη σχέση τους με μια τέχνη που πάντα τους γοήτευε αλλά δεν τολμούσαν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους με πιο συστηματικό τρόπο.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Οικονομίδου

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, 19:00 – 21:00

Έναρξη τμήματος: 01/04/2024

Διάρκεια: 8 διαδικτυακές συναντήσεις

Κόστος: 240€ + ΦΠΑ

Μικρή διαθεσιμότητα θέσεων – κρατήσεις: 2103243306

Λίγα λόγια για τα εισαγωγικά μαθήματα Δημιουργικής Γραφής Αρχαρίων

Ξέρουμε τι ακούμε; Ξέρουμε τι λέμε; Ή μήπως έχουμε στερήσει απ’ το λόγο το νόημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις “τεχνικές προδιαγραφές” της σύγχρονης ζωής και επικοινωνίας; Ακόμη και ως μέσον η Ποίηση και η Λογοτεχνία μπορούν να δώσουν στον καθένα μας τη δύναμη να εκφραστεί και να εμπλουτιστεί η καθημερινότητά του με κάποιες πρακτικές συνήθειες που οδηγούν αναμφίβολα τουλάχιστον στη γνώση και τη δημιουργικότητα.

Από τη στιγμή που γεννιέται ο καθένας μας αρχίζει να συντάσσει στο μυαλό του ένα “εμπειρικό λεξικό”, όπου η ερμηνεία των λημμάτων (λέξεων) προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από μια ιδιαίτερη και προσωπική ετυμολογία, από τον υποκειμενικό τρόπο εγγραφής τους στο μυαλό μας. Αυτό το “λεξικό” δε χάνεται εντελώς ποτέ, παραμερίζεται όμως για τις ανάγκες της καθημερινής μας επικοινωνίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σταματάμε να ακούμε και να μιλάμε ουσιαστικά, ο λόγος ξεθωριάζει μέσα μας και αυτό το αγαπημένο μας (πάλαι ποτέ) μέσο έκφρασης η ΓΡΑΦΗ, ζει ξεχασμένη κάπου στα σχολικά μας χρόνια, τότε που γράφαμε ίσως καλές εκθέσεις στο σχολείο και θάβαμε τα όνειρα μας να ασχοληθούμε κάποτε πιο δημιουργικά με το γράψιμο. ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ;

1. Μέσα στην Ομάδα θα μοιραστούμε με άλλους τα κείμενα που θα γράψουμε και θα μάθουμε να ακούμε και να μαθαίνουμε από τα κείμενα των άλλων πώς μπορούμε να βελτιωθούμε στην προσωπική μας διαδρομή στον γραπτό λόγο. Μέσα από την ευαισθησία μας θα μπορέσουμε σιγά – σιγά να διεκδικήσουμε το δικό μας προσωπικό ύφος στο γράψιμο.

2. Δουλεύοντας παρέα θα εστιάσουμε στη ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ. Θα διατρέξουμε βασικά είδη του γραπτού λόγου που λειτουργούν ως εξαίρετα και ενδεδειγμένα πεδία άσκησης και μάθησης. Το Παραμύθι, το Διήγημα, το ελεύθερο κείμενο, το Μονόπρακτο ή ο Μονόλογος  (Εξομολογητικό Κείμενο) και το Ποίημα (σε έμμετρη ή ελεύθερη γραφή) θα μας απασχολήσουν διαδοχικά.

3. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν θα προκύπτουν μέσα από τις κοινές μας αναφορές. Οι ασκήσεις σε αυτά τα είδη του γραπτού λόγου θα είναι εβδομαδιαίες.

4. Τα εργαλεία και τα κλειδιά για μια πιο ώριμη και μεστή γραφή θα τα αναζητήσουμε μέσα από τους κοινούς μας τόπους ως ομάδα. Οδηγός μας σε αυτή την περιπλάνηση η πρώτη διδάξασα Δημιουργική Γραφή στην Ελλάδα, Χριστίνα Οικονομίδου.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ