Το Εργαστήριο για την Δημιουργική Γραφή Αρχαρίων δημιουργεί συχνά στο Μικρό Πολυτεχνείο κύκλους εισαγωγικούς που απευθύνονται σε πρωτόπειρους Ποιητές, Παραμυθάδες και Πεζογράφους. Τα τμήματα αυτά (συνήθως τριών ή τεσσάρων συναντήσεων) αποτελούν την καλύτερη εκπαιδευτικά είσοδο στο χώρο της γραφής για όσους ασκούν πολύ περιστασιακά την σχέση τους με μια τέχνη που πάντα τους γοήτευε αλλά δεν τολμούσαν να την εντάξουν στην καθημερινότητά τους με πιο συστηματικό τρόπο.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Οικονομίδου

Συνεργάζεται σε Bonus Weekend Sessions ο Θράσος Καμινάκης (Αφήγημα Μπονζάι)

Ανοιχτό Μάθημα: Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 

Το Πρόγραμμα με την Χριστίνα: Τις Δευτέρες 2 & 16/12 και 20/1, ώρες 18:00 – 20:30 

Λίγα λόγια για τα εισαγωγικά μαθήματα Δημιουργικής Γραφής Αρχαρίων

Ξέρουμε τι ακούμε; Ξέρουμε τι λέμε; Ή μήπως έχουμε στερήσει απ’ το λόγο το νόημα, προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις “τεχνικές προδιαγραφές” της σύγχρονης ζωής και επικοινωνίας; Ακόμη και ως μέσον η Ποίηση και η Λογοτεχνία μπορούν να δώσουν στον καθένα μας την δύναμη να εκφραστεί και να πλουτιστεί η καθημερινότητά του κάποιες πρακτικές συνήθειες που οδηγούν αναμφίβολα τουλάχιστον στη γνώση και τη δημιουργικότητα.

Από τη στιγμή που γεννιέται ο καθένας μας αρχίζει να συντάσσει στο μυαλό του ένα “εμπειρικό λεξικό”, όπου η ερμηνεία των λημμάτων (λέξεων) προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από μια ιδιαίτερη και προσωπική ετυμολογία, από τον υποκειμενικό τρόπο εγγραφής τους στο μυαλό μας. Αυτό το “λεξικό” δεν χάνεται εντελώς ποτέ, παραμερίζεται όμως για τις ανάγκες της καθημερινής μας επικοινωνίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο, σταματάμε να ακούμε και να μιλάμε ουσιαστικά, ο λόγος ξεθωριάζει μέσα μας και αυτό το αγαπημένο μας (πάλαι ποτέ) μέσο έκφρασης η ΓΡΑΦΗ, ζει ξεχασμένη κάπου στα σχολικά μας χρόνια, τότε που γράφαμε ίσως καλές εκθέσεις στο σχολείο και θάβαμε τα όνειρα μας να ασχοληθούμε κάποτε πιο δημιουργικά με το γράψιμο. ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ;

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ;

1. Μέσα στην Ομάδα θα μοιραστούμε τα κείμενα που θα γράψουμε με άλλους και θα μάθουμε να ακούμε και να μαθαίνουμε από τα κείμενα των άλλων πως μπορούμε να βελτιωθούμε στην προσωπική μας διαδρομή στον γραπτό λόγο. Ασκώντας την ευαισθησία μας θα μπορέσουμε σιγά – σιγά να διεκδικήσουμε το δικό μας προσωπικό ύφος στο γράψιμο.

2. Δουλεύοντας παρέα θα εστιάσουμε στην ΜΙΚΡΗ ΦΟΡΜΑ. Θα διατρέξουμε τρία βασικά είδη του γραπτού λόγου που λειτουργούν ως εξαίρετα και ενδεδειγμένα πεδία άσκησης και μάθησης. Το Παραμύθι, το Μονόπρακτο ή ο Μονόλογος  (Εξομολογητικό Κείμενο) και το Ποίημα (σε έμμετρη ή ελεύθερη γραφή) θα μας απασχολήσουν διαδοχικά.

3. Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν θα προκύπτουν μέσα από τις κοινές μας αναφορές και προτάσεις. Οι ασκήσεις σε αυτά τα τρία είδη του γραπτού λόγου θα είναι εβδομαδιαίες.

4. Τα εργαλεία και τα κλειδιά για μια πιο ώριμη και μεστή γραφή θα τα αναζητήσουμε μέσα από τους κοινούς μας τόπους ως ομάδα. Μια ιδεώδης προετοιμασία για το ΤΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ  που ξεκινάει την Δευτέρα στις 27 Ιανουαρίου στην βραδινή ζώνη με προαιρετική συμμετοχή σε όσους θέλουν να συνεχίσουν στα πιο βαθιά νερά της Γραφής. Τα Bonus μαθήματα θα καθοριστούν με την ένταξή σας στο πρώτο μάθημα στις 2/12.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ