Δημιουργική Γραφή στην Πορταριά

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Δημιουργική Γραφή στην Πορταριά

από Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου έως Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Συντονιστές: Μαριανίκη Δορμπαράκη & Θράσος Καμινάκης

Το Θέμα:

Ρομαντισμός αποτελεί καλλιτεχνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα στη Δυτική Ευρώπη. Αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, για να εξαπλωθεί αργότερα κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία. Καταρχάς αποτέλεσε λογοτεχνικό ρεύμα, ωστόσο επεκτάθηκε τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη μουσική.

Ακολούθησε ιστορικά την περίοδο του διαφωτισμού και αντιτάχθηκε στην αριστοκρατία της εποχής. Συνδέθηκε μάλιστα ισχυρά, με τις ιδέες του Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Κύριο χαρακτηριστικό του ρομαντισμού αποτελεί η έμφαση στην πρόκληση ισχυρής συγκίνησης μέσω της τέχνης καθώς και η μεγαλύτερη ελευθερία στη φόρμα, σε σχέση με τις περισσότερο κλασικές αντιλήψεις. Στον ρομαντισμό, κυρίαρχο στοιχείο είναι η έμφαση στο συναίσθημα όχι τόσο εναντίον της λογικής, όσο εναντίον της μονόπλευρης κυριαρχίας της λογικής. Εκπρόσωποι του αγγλικού ρομαντισμού στην ποίηση είναι επίσης ο Λόρδος Βύρων, ο Πέρσι Σέλεϊ, ο Ρόμπερτ Μπερνς καθώς και ο Τζον Κητς (John Keats). Σημαντικοί εκπρόσωποι του ρομαντισμού στη γερμανική λογοτεχνία και φιλοσοφία είναι ο Νοβάλις, ο Φρήντριχ Χαίλντερλιν, ο Φρήντριχ Σίλερ και ο Γκαίτε. Σημαντικότερη μορφή του γαλλικού ρομαντισμού υπήρξε ο Βίκτωρ Ουγκό, ο οποίος στην εισαγωγή των έργων του Cromwell (1828) και Hernani (1830) διακήρυξε την ελευθερία του καλλιτέχνη στην επιλογή του θέματός του αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσει. Βασικοί εκπρόσωποι θεωρούνται ακόμα οι ΣατωμπριάνΑλέξανδρος ΔουμάςΑλφόνς ντε ΛαμαρτίνΑλφρέ ντε Βινύ (Alfred de Vigny) και Αλφρέ ντε Μυσσέ (Alfred de Musset).

Έμφαση στο σεμινάριο θα δοθεί στον ποιητικό λόγο και έκφραση… Τα έργα των συμμετεχόντων που θα προκύψουν από τις ασκήσεις που θα δοθούν στην Πορταριά, αργότερα (εντός Οκτωβρίου) θα συζητηθούν σε μια βραδιά δημιουργικής ανάγνωσης στο ΜΠ και αποσπάσματα από αυτά μπορεί να αποτελέσουν τα κείμενα ένος Video Art Project αφιερωμένο στην Παγκόσμια Χρονιά Βιβλίου με τον Μάκη Φάρο και τους μαθητές του.

The Romantic Poets

A list of the major Romantic Poets.

poet William Blake (1757 – 1827)
Byron Lord Byron (1782 – 1824)
poet John Keats (1795 – 1821)
poet William Wordsworth (1770 – 1850)
Samuel-Taylor-Coleridge Samuel Taylor Coleridge (1772 – 1834)
Percy Bysshe Shelley (1792 – 1822)
matthew-arnold Matthew Arnold (1822 – 1888)
John-Clare John Clare (1793 – 1864)

 

Τι θα Κάνουμε:

Ένα Σεμινάριο για την Τέχνη της Ζωής μας με άξονα τους μεγάλους ρομαντικούς και την σχέση τους με την Μουσική, την Λογοτεχνία και τις Εικαστικές Τέχνες. Επίσης ο ρόλος του Ρομαντισμού στην σύγχρονη εποχή και ο δρόμος προς την εσωτερική μας “ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ”. Παράλληλα για όσους θέλουν να προβούν σε συμπληρωματικές δραστηριότητες θα μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε κάποιες ασκήσεις Γιόγκα για την καθημερινή μας σωματική αναζωογόνηση και σε μια βραδινή συνεδρία Αριθμολογίας το Σάββατο στις 15/9.

Που θα μείνουμε: 

Το PELION RESORT είναι ένα νεόκτιστο ξενοδοχείο 4* σε υψόμετρο 700 μέτρων στη θέση «Κάραβος» του παραδοσιακού Οικισμού της Πορταριάς. Κτισμένο με το ύφος ενός παραδοσιακού πηλιορείτικου «χωριού», στο βορειοανατολικό άκρο της Πορταριάς, προσφέρει – λόγω της θέσης του -εύκολη  πρόσβαση στο κέντρο της Πορταριάς, μέσα από γραφικά καλντερίμια, αλλά ταυτόχρονα ηρεμία και την μαγεία της πηλιορείτικης φύσης με τη πυκνή βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά  και τα υπέροχα χρώματα, μακρυά από τη κίνηση και την πολυβοϊα, καθώς και μια εκπληκτική θέα από τη Μακρυνίτσα και το Βόλο έως τις γύρω πλαγιές των Θεσσαλικών βουνών.

Στο PELION RESORT συνδυάζονται η απλότητα και η ζεστή φιλική ατμόσφαιρα, με τις παροχές υψηλού επιπέδου ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων, έτσι ώστε κάθε στιγμή της διαμονής σας να μείνει αξέχαστη.

Για τους φίλους του Μικρού Πολυτεχνείου που θα διαμένουν τους προσφέρεται ανά διανυκτέρευση πρωινός μπουφές.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ