Η Καλλιγραφία είναι μία μορφή τέχνης που την συναντάμε πολλούς αιώνες πίσω και που διατηρεί την υπεροχή της μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα, το γράμμα παίρνει άλλη μορφή, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγνωσιμότητα του, όσο η αισθητική, η κίνηση, η συνοχή του.

Εισηγήτρια: Ελπίδα Ζαχαράκη

Πρόγραμμα: κάθε Τρίτη από (Αναμένεται)  ώρα 18:00 – 20:00
Διάρκεια: 8 δίωρα

Επίσημη Έναρξη: Αναμένεται

Κόστος για 8 δίωρα με 7 συμμετέχοντες: 340 Ευρώ + ΦΠΑ

Λίγα Λόγια για το Εργαστήριο Καλλιγραφίας

Στο εργαστήρι αυτό θα διδαχθούν οι βασικές αρχές για την σωστή μορφή των γραμμάτων, οι τεχνικές και η τοποθέτηση τους με αρμονικό τρόπο ώστε η τελική σύνθεση να αποτελέσει έργο τέχνης.

Θα διδαχθούν 3 γραφές, σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Η Copperplate -ή αλλιώς Αnglaise του 18ου αιώνα, η οποία έχοντας διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες μας, διδάσκονταν στα σχολεία και είναι μία γραφή ρέουσα και πολύ εκλεπτυσμένη. Η δεύτερη γραφή, η Textura του 11ου ή αλλιώς πιο γνωστή ως Γοτθική, είναι μία γραφή που διήρκεσε πολλούς αιώνες και χαρακτήρισε την δυτική Ευρώπη με το αυστηρό και επιβλητικό της ύφος. Τέλος, θα πάμε ακόμη πιο πίσω, στον Σιναϊτικό Κώδικα και την Uncial του 4ου αιώνα, η οποίες έθεσαν αρκετές από τις βάσεις του δυτικού αλφαβήτου που ξέρουμε τώρα. Θα χρησιμοποιήσουμε πένες, μελάνια και χαρτιά.

Δομή των 8 Μαθημάτων:

1. Αντιμετώπιση των γραμμάτων ως σχήματα, εξοικείωση με το εργαλείο και τις χρήσεις του, εξάσκηση στις βασικές γραμμές και εισαγωγή στα γράμματα της Copperplate, πεζά. γράμματα. Λατινικό αλφάβητο πρακτική στην Copperplate, κεφαλαία γράμματα.
2. Εισαγωγή στο Ελληνικό αλφάβητο της Copperplate, πεζά γράμματα.
3. Συνέχεια πρακτικής, κεφαλαία γράμματα. Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Copperplate.
4. Εισαγωγή στην Textura, βασικές γραμμές και πεζά γράμματα.
5. Πρακτική στην Textura, κεφαλαία γράμματα & Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Textura.
6. Εισαγωγή, πρακτική και εξάσκηση στον Σιναϊτικό Κώδικα.
7. Εισαγωγή, πρακτική και εξάσκηση στην Uncial.                                                           8. Επιλογή γραφής, πειραματισμός και τελικό έργο.

ΥΛΙΚΑ
1. Τετράδιο Clairefontaine ή τύπου clairefontane για καλλιγραφία. (Θα το βρείτε σε διάφορα χαρτοπωλεία στα Εξάρχεια. Στον Ευριπίδη θα βρείτε σίγουρα.)
 
2. Κονδυλοφόρο – μπορείτε να βρείτε σε τρία σημεία με διάφορες τιμές.  Μπουμπουλίνας 8, Στουρνάρη 29 και Στουρνάρη 37 (όλα είναι στα Εξάρχεια και πολύ κοντινά μεταξύ τους)
3. Μύτη καλλιγραφίας GEO. W. HUGHES No 775 EF BIRMINGHUM – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 8, ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Χαρτικά-Γραφική Ύλη)
4. Μύτη καλλιγραφίας BRAUSE & CO No180 ISERLOHN 2m/m – ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 37, ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Αrt Center)
 
5. Μολύβι, γόμα, μοιρογνωμόνιοΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ