Εργαστήρι Καλλιγραφίας

seminario-kalligrafias

Η Καλλιγραφία είναι μία μορφή τέχνης που τη συναντάμε πολλούς αιώνες πίσω και που διατηρεί την υπεροχή της μέχρι και τις μέρες μας. Σήμερα, το γράμμα παίρνει άλλη μορφή, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναγνωσιμότητα του, όσο η αισθητική, η κίνηση, η συνοχή του.

Εισηγήτρια: Ελπίδα Ζαχαράκη

Έναρξη: 19/10/2023

Διάρκεια: 8 δια ζώσης συναντήσεις

Πρόγραμμα: Κάθε Πέμπτη, 18:30 – 20:30

Κόστος: 350€ + ΦΠΑ

Λίγα Λόγια για το Εργαστήριο Καλλιγραφίας

Στο εργαστήρι αυτό θα διδαχθούν οι βασικές αρχές για τη σωστή μορφή των γραμμάτων, οι τεχνικές και η τοποθέτηση τους με αρμονικό τρόπο ώστε η τελική σύνθεση να αποτελέσει έργο τέχνης.

Δουλεύουμε παραδοσιακά με πένα και μελάνη. Θα διδαχθούν 3 γραφές, σε ελληνικό και λατινικό αλφάβητο. Η Copperplate – ή αλλιώς Αnglaise του 18ου αιώνα, η οποία έχοντας διατηρηθεί μέχρι και τις μέρες μας, διδάσκονταν στα σχολεία και είναι μία γραφή ρέουσα και πολύ εκλεπτυσμένη. Η Textura του 11ου ή αλλιώς πιο γνωστή ως Γοτθική, είναι μία γραφή που διήρκεσε πολλούς αιώνες και χαρακτήρισε τη δυτική Ευρώπη με το αυστηρό και επιβλητικό της ύφος. Τέλος, ο Σιναϊτικός Κώδικας και η Uncial του 4ου αιώνα, οι οποίες έθεσαν αρκετές από τις βάσεις του δυτικού αλφαβήτου που ξέρουμε τώρα.

Δομή των 8 Μαθημάτων:

1. Αντιμετώπιση των γραμμάτων ως σχήματα, εξοικείωση με το εργαλείο και τις χρήσεις του, εξάσκηση στις βασικές γραμμές και εισαγωγή στα γράμματα της Copperplate, πεζά γράμματα. Λατινικό αλφάβητο πρακτική στη Copperplate, κεφαλαία γράμματα.
2. Εισαγωγή στο Ελληνικό αλφάβητο της Copperplate, πεζά γράμματα.
3. Συνέχεια πρακτικής, κεφαλαία γράμματα. Εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Copperplate.
4. Εισαγωγή στην Textura, βασικές γραμμές και πεζά γράμματα.
5. Πρακτική στην Textura, κεφαλαία γράμματα & εξάσκηση σε τρέχοντα κείμενα της Textura.
6. Εισαγωγή, πρακτική και εξάσκηση στον Σιναϊτικό Κώδικα.
7. Εισαγωγή, πρακτική και εξάσκηση στην Uncial.                                                        8. Επιλογή γραφής, πειραματισμός και τελικό έργο.

ΥΛΙΚΑ
1. Τετράδιο Clairefontaine ή τύπου clairefontane για καλλιγραφία. (Χαρτογραφική, Ιπποκράτους 33 Αθήνα και στα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης.)
 
2. Κονδυλοφόρο – μπορείτε να βρείτε σε τρία σημεία με διάφορες τιμές.  Μπουμπουλίνας 8, Στουρνάρη 29 και Στουρνάρη 37 (όλα είναι στα Εξάρχεια και πολύ κοντινά μεταξύ τους)
3. Μύτη καλλιγραφίας GEO. W. HUGHES No 775 EF BIRMINGHUM – ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑΣ 8, ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Χαρτικά-Γραφική Ύλη)
4. Μύτη καλλιγραφίας BRAUSE & CO No180 ISERLOHN 2m/m – ΣΤΟΥΡΝΑΡΗ 37, ΕΞΑΡΧΕΙΑ (Αrt Center)
 
5. Μολύβι, γόμα, μοιρογνωμόνιο



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.




ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ