Τέσσερα Μαθήματα για την «ποιητική του εγώ», στη Θερινή Ταράτσα του ΜΠ

Εισηγητής: Νίκος Ζούδιαρης

Πρόγραμμα: Κάθε Τετάρτη ώρα 20:00

Διάρκεια: 4 δια ζώσης συναντήσεις από 15 Ιουνίου 2022

Μαθήματα: 15, 22, 29 Ιουνίου & 6 Ιουλίου (20:00 – 23:45)

Κόστος: 200€ + ΦΠΑ

Η εξομολογητική ποίηση ήδη εμφανίζεται από τα αρχαϊκά χρόνια με τη Σαπφώ, τον Catullus ή ακόμα στις ΗΠΑ με τον Whitman, και μετά το μέσον του 20ού αιώνα αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή τάση με εκπροσώπους σε διάφορες χώρες, όπως οι Plath, Sexton, Roethke και Lowell. Στοιχεία της ανιχνεύονται και σε παλαιότερους ποιητές, όπως ο Baudelaire και ο Rilke. Τον όρο εξομολογητική ποίηση (confessional poetry) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Macha Louis Rosenthal.

Μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο προκύπτει η μεγάλη εποχή της αυτοβιογραφίας και οι περισσότεροι συγγραφείς επιδίδονται στο «σπορ» της γόνιμης αυτοαναφορικότητας. Η εξομολογητική ποίηση διαφοροποιείται από τις μοντερνιστικές τάσεις της εποχής που τόνιζαν το διαπροσωπικό και την αντικειμενικότητα. Εισάγεται ως ύφος τη δεκαετία του ’50 και περιγράφεται από τον Abrams ως «ποιητική του εγώ», εστιάζοντας στην ατομική εμπειρία γύρω από το προσωπικό τραύμα, ή σε θέματα ταμπού, όπως η ψυχική ασθένεια, η σεξουαλικότητα και η αυτοκτονία. Στην Ελλάδα τρεις οι μεγάλοι της εκπρόσωποι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος και Μάτση Χατζηλαζάρου, με μια πολιτική διάσταση στον έναν και ερωτικές διαστάσεις στους άλλους δύο.

Έτσι, φτάνουμε στην εξομολογητική ποίηση του 21ου αιώνα, που πασχίζει να αποδοθεί η προσωπική αλήθεια του καθενός ως μέρος της αλήθειας του συνόλου, (όσο κι αν και απομακρύνεται από την κόλαση της καθημερινότητας, που κατέγραφε ο Ασλάνογλου) και προβάλει την ανάγκη μιας κάθαρσης εκθέτοντας την ατομική περίπτωση ως κοινή συνείδηση.

Σε αυτά τα 4 μαθήματα θα εμπνευστούμε από το έργο των τριών Ελλήνων ποιητών που την εκπροσωπούν αλλά θα εμβαθύνουμε και σε μία αγγλόφωνη εκπρόσωπό της την Ann Sexton.
Ο Νίκος Ζούδιαρης θα είναι ο οδηγός μας σε αυτήν την σύντομη περιπλάνηση από την έναστρη ταράτσα του θερινού Μικρού Πολυτεχνείου στον ορίζοντα που μας ανοίγουν οι φωνές αυτών των ποιητών και στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τη δική μας ποιητική φωνή μέσα από τη δική τους.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ