10 Μαθήματα για την «ποιητική του εγώ» στο studio του ΜΠ
Εισηγητής: Νίκος Ζούδιαρης
Παρουσίαση: 16/11/2022
Έναρξη: 30/11/2022
Δυνατότητα ένταξης: 14/12/2022
Πρόγραμμα: κάθε δεύτερη Τετάρτη 20:30 – 23:30
Διάρκεια: 10 δια ζώσης & web συναντήσεις
Κόστος: 440€ + ΦΠΑ
Η εξομολογητική ποίηση ήδη εμφανίζεται από τα αρχαϊκά χρόνια με τη Σαπφώ, τον Catullus ή ακόμα στις ΗΠΑ με τον Whitman, και μετά το μέσον του 20ού αιώνα αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή τάση με εκπροσώπους σε διάφορες χώρες, όπως οι Plath, Sexton, Roethke και Lowell. Στοιχεία της ανιχνεύονται και σε παλαιότερους ποιητές, όπως ο Baudelaire και ο Rilke. Τον όρο εξομολογητική ποίηση (confessional poetry) χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Macha Louis Rosenthal.
Μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο προκύπτει η μεγάλη εποχή της αυτοβιογραφίας και οι περισσότεροι συγγραφείς επιδίδονται στο «σπορ» της γόνιμης αυτοαναφορικότητας. Η εξομολογητική ποίηση διαφοροποιείται από τις μοντερνιστικές τάσεις της εποχής που τόνιζαν το διαπροσωπικό και την αντικειμενικότητα. Εισάγεται ως ύφος τη δεκαετία του ’50 και περιγράφεται από τον Abrams ως «ποιητική του εγώ», εστιάζοντας στην ατομική εμπειρία γύρω από το προσωπικό τραύμα, ή σε θέματα ταμπού, όπως η ψυχική ασθένεια, η σεξουαλικότητα και η αυτοκτονία. Στην Ελλάδα τρεις οι μεγάλοι της εκπρόσωποι: Μανόλης Αναγνωστάκης, Ντίνος Χριστιανόπουλος και Νίκος – Αλέξης Ασλάνογλου, με μια πολιτική διάσταση στον έναν και ερωτικές διαστάσεις στους άλλους δύο.
Έτσι, φτάνουμε στην εξομολογητική ποίηση του 21ου αιώνα, που πασχίζει να αποδοθεί η προσωπική αλήθεια του καθενός ως μέρος της αλήθειας του συνόλου, (όσο κι αν και απομακρύνεται από την κόλαση της καθημερινότητας, που κατέγραφε ο Ασλάνογλου) και προβάλει την ανάγκη μιας κάθαρσης εκθέτοντας την ατομική περίπτωση ως κοινή συνείδηση.
Σε αυτά τα 10 μαθήματα θα εμπνευστούμε από το έργο Ελλήνων ποιητών που την εκπροσωπούν αλλά θα εμβαθύνουμε και σε ξενόγλωσσους εκπροσώπους της όπως η Ann Sexton, η Syvia Plath, o R. M. Rilke, o P. P. Pasolini.
Ο Νίκος Ζούδιαρης θα είναι ο οδηγός μας σε αυτήν την περιπλάνηση από τo ατμοσφαιρικό studio του Μικρού Πολυτεχνείου στον ορίζοντα που μας ανοίγουν οι φωνές αυτών των ποιητών και στην προσπάθεια να ανακαλύψουμε τη δική μας ποιητική φωνή μέσα από τη δική τους.