Η Φωνητική για το Τραγούδι σε 12 βήματα

Τι είναι το σεμινάριο: Η φωνητική είναι εξάσκηση πάνω στο εύρος της φωνής μας, ανακάλυψη των πεποιθήσεων που μας«κρατούν πίσω», είναι απελευθέρωση από το στρες που μας δημιουργεί η έκθεση, καλυτέρευση της άρθρωσης του λόγου μας, βελτίωση τοποθέτησης-θεραπεία  όταν αντιμετωπίζουμε βραχνάδες ή κούραση,προσωπική απόλαυση, τεχνική, αναζήτηση της επαγγελματικής μας ταυτότητας και πολλά άλλα κομμάτια που θα τα μελετήσουμε μαζί.

Εισηγήτρια: Κατερίνα Παλαιοθόδωρου

Μαθήματα κάθε Σάββατο ώρα 13:30 – 16:30 (16/3 + 6/04 & 13/04 ώρα 13:00-16:00)

Εναρξη: Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Σε ποιους απευθύνεται: Σε ανθρώπους που λειτουργούν την φωνή τους ως εργαλείο πχ τραγουδιστές, ηθοποιούς εκφωνητές,καθηγητές αλλά και σε ανθρώπους που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις και την αυτοπεποίθησή τους πάνω στο τραγούδι.

Τα Βήματα στα Μαθήματα:

Βήμα 1. Θα έχουμε την δυνατότητα «να βρούμε την φωνή μας». Από που πηγάζει , πως στηρίζεται,  που τοποθετείται, πως την ακούμε.

Βήμα 2. Ασκήσεις στήριξης της διαφραγματικής αναπνοής: κατανόηση του πως εκπαιδεύουμε τα εσωτερικά μας όργανα και τους μύες μας να εξυπηρετούν μια καλά στηριγμένη φωνή που «δεν πέφτει» τονικά.

Βήμα 3. Τεχνικές αυτοσυγκέντρωσης με ασκήσεις χαλάρωσης –ετοιμότητας ηχείων και γλώσσας, που είναι μια απαραίτητη προετοιμασία για το ξεκίνημα μας σε θεατρικές σχολές ή σε εξετάσεις εισαγωγής σε μουσικό σχολείο ή εξετάσεις Υπουργείου – αλλά και για δημόσιες εμφανίσεις με τραγούδια ή συμμετοχή σε συναυλίες.

Βήμα 4. Εξάσκηση στα φωνήεντα και τα σύμφωνα με ασκήσεις για την γλώσσα και κατανόηση πως τοποθετούμε και γυμνάζουμε την γλώσσα μας μέσα στο ηχείο του στόματος ώστε να αποφύγουμε «μύτη»στην φωνή, τεμπέλικη εκφορά λόγου και δυσκολίες στην άρθρωση.

Βήμα 5. Μάθημα ορθοφωνίας, ανάλυση λόγου πάνω σε κείμενα για την καλή εκφορά του λόγου με παύσεις, αλλαγή ύφους – χρώματος φωνής,  τονικότητας,αυτοσχεδιασμού.

Βήμα 6. Βρίσκουμε ρεπερτόριο και το μελετούμε ουσιαστικά, αναλύοντας τον χώρο και το εύρος του τραγουδιού καθώς και την ερμηνεία με την σκηνική παρουσία που χρειαζόμαστε.

Βήμα 7. Αυτοσχεδιασμός – θόλος τραγουδιού, ομαδική συμμετοχή για κατανόηση της πολυφωνίας.

Βήμα 8. Σπουδή στο ντουέτο, ταυτοφωνία και δεύτερες φωνές.

Βήμα 9. Γνωριμία και η εξοικείωση με την τεχνική του μικροφώνου σε καμπίνα STUDIO όπως και στην ομάδα μας που αποτελείτο κοινό μας.

Βήματα 10, 11 και 12. Πρακτικά εργαστήρια για κατανόηση και εφαρμογή πάνω σε όλη την γνώση της τεχνικής στην φωνητική μας σπουδή και στο ταξίδι μας προς την αυτογνωσία και τον επιδέξιο χειρισμό της πραγματικής μας φωνής. Αν τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά τότε θα ακολουθήσει συναυλία σε χώρο του Μικρού Πολυτεχνείου.