“Αποδείξεις” Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας

“Αποδείξεις”

Ομαδική Έκθεση Φωτογραφίας

Αμέσως μετά την ανακάλυψη του μέσου της φωτογραφίας στα 1839, οι φωτογραφίες που παράγονταν χρησιμοποιήθηκαν ως πηγή αποδείξεων. Τεκμήρια που μετέφεραν με  αληθοφάνεια στο φωτογραφικό φακό, αυτό που αντίκριζαν. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Susan Sontag στο βιβλίο της «On Photography», συνήθως η αναγγελία ενός γεγονότος που είχε συμβεί, αντιμετωπιζόταν από το κοινό με δυσπιστία η οποία όμως υποχωρούσε μόλις η φωτογραφία που το αναπαριστούσε παρουσιαζόταν μπροστά τους. Η ανάγκη που είχε, και έχει ακόμα, κάποιος ως άπιστος Θωμάς να δει με τα μάτια του για να πιστέψει,  καλυπτόταν σε μεγάλο βαθμό με την φωτογραφική εικόνα του. Όμως η φωτογραφία δεν καταγράφει πάντα ως παρατηρητής  και στυγνός καταγραφέας που αποτυπώνει αυτό που «υπάρχει», αλλά συχνά και ως ποιητής που «κοιτά» τον κόσμο με ένα προσωπικό και μοναδικό τρόπο, που προεκτείνεται πέρα από την όποια αναπαράσταση. Οι δυνατότητες επεξεργασίας και χειραγώγησης της φωτογραφικής εικόνας ήταν από νωρίς πληθώρες, ενώ με την ψηφιακή επανάσταση κι ύστερα έγιναν ακόμα μεγαλύτερες. Σήμερα ο ψηφιακός κόσμος εικονικά μας εισάγει στον μύθο μιας ρεαλιστικής  εμπειρίας που κάποιες φορές αντικαθιστά -με την εξουσία που αποκτά πάνω μας- την ίδια τη  ζωή.

17 φωτογράφοι μαθητές των εργαστηρίων φωτογραφίας του Μικρού Πολυτεχνείου συζητούν με τις εικόνες τους την αποδεικτική φύση της φωτογραφίας.

Γιάννης Βουλγαράκης

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

Αναστασόπουλος Σπύρος, Βάσιος Θανάσης, Βλάχου Βαλεντίνα, Γύζης Μιχαήλ, Δουρίδα Μαρία, Ζαννάκη Μαριφιλία, Κωστίδου Δήµητρα, Λουκµίδου Σοφία, Μάρα Κατερίνα, Παπούλιας Ευθύµης, Σπυριδάκης Στέλιος, Στήθου Μαύρα, Στίγκα Έλενα, Στραγάλης Ιβάν, Συρόπουλος Γιάννης, Χουντή Έφη, Χριστοδουλάκη Ελένη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Βουλγαράκης Γιάννης

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, 8.30 μ.μ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: Οκτώβριος 2018 / Σάββατο & Κυριακή  / 06,07 + 13,14 + 20,21 + 27,28

ΩΡΑΡΙΟ: Σαββατο 6 μ.μ.- 10 μ.μ./ Κυριακή 4 μ.μ.- 8 μ.μ.

ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: “ΙΣΜΟΣ”, Ευπατρίδων 17 & Τριπτολέμου 7, Γκάζι