Θεραπευτικά Βότανα & Φυτικά Καλλυντικά

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Επειδή  η υγεία είναι προσωπική μας υπόθεση και το δέρμα μας το πρώτο φίλτρο που δέχεται την ευεργετική (ή όχι) δράση των ουσιών που έρχονται σε επαφή με αυτό, είναι σημαντική η ποιότητα των σκευασμάτων που χρησιμοποιούμε.

Παραμονές καλοκαιριού και οι ανάγκες του σώματος μας για περιποίηση και προστασία είναι αυξημένες. Ένα χαλαρωτικό λάδι μασάζ, μία θεραπευτική μάσκα μαλλιών, μία θρεπτική αναπλαστική κρέμα προσώπου, ένα αντηλιακό με φυτικά λάδια θα είναι κάποια από τα σκευάσματα που θα φτιάξουμε στη διάρκεια του σεμιναρίου αυτού. Ο τρόπος παρασκευής τους είναι απλός. Σημασία έχει η ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε και οι απαραίτητες βασικές γνώσεις για τη θεραπευτική δράση των βοτάνων ανάλογα με το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Εισηγήτρια: Άννα Κανέλη

Πρόγραμμα: Αναμένεται 

Παρουσίαση: Αναμένεται 

Έναρξη: Αναμένεται 

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο: Θεραπευτικά Βότανα & Φυτικά Καλλυντικά

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΛΑΔΙ – ΚΗΡΑΛΟΙΦΗ

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΛΑΔΙ– Η εκχύλιση των βοτάνων σε έλαιο επιτρέπει στα λιποδιαλυτά συστατικά του φυτού να εκχυλιστούν και να δώσουν τις ιδιότητες του φυτού στο λάδι. Θα αναλύσουμε τις ιδιότητες των διαφόρων φυτικών ελαίων και τις βασικές ιδιότητες γνωστών βοτάνων έτσι ώστε να παρασκευάσουμε ένα έλαιο ανάλογα με τη θεραπευτική δράση που θέλουμε να έχει.

Επειδή ο κατάλογος των φυτών είναι μεγάλος εμείς θα ασχοληθούμε με τα πιο γνωστά βότανα: Χιλιόφυλλο, Άρνικα, Αλόη, Καλέντουλα, Χαμομήλι,Τριαντάφυλλο, Γαϊδουράγκαθο, Κράταιγος, Κουρκουμάς, Εχινάκεια, Βαλσαμόχορτο, Λεβάντα, Μελισσόχορτο, Βασιλικός, Δεντρολίβανο, Φασκόμηλο, Θυμάρι, Τσουκνίδα.

Το λάδι αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αντί για κρέμα σώματος του εμπορίου σαν λάδι μασάζ για χαλάρωση, αφροδισιακό, για την κυτταρίτιδα για τόνωση της κυκλοφορίας, για θεραπευτική μάσκα μαλλιών κ.λ.π. Για εντριβές σε πιασμένους μυς του σώματος, για κρυολογήματα κ.λ.π. Θα παρασκευάσουμε λάδια από την εκχύλιση των φυτών τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή κηραλοιφής και κρέμας.

ΚΗΡΑΛΟΙΦΕΣ– Αν προσθέσουμε τις μαλακτικές επουλωτικές ιδιότητες του κεριού της μέλισσας στο βοτανικό λάδι θα έχουμε ένα σκεύασμα πραγματικά «θαυματουργό».

Μια σειρά συνταγών που θα συζητήσουμε μπορεί να αντιμετωπίσει πλήθος καθημερινών επιδερμικών προβλημάτων όπως: Ενυδάτωση και περιποίηση του δέρματος, Σκασμένα χείλη, Τραχιά δέρματα και φτέρνες, Εγκαύματα, Πληγές, Μολύνσεις κ.λ.π.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΚΧΥΛΗΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ – ΚΡΕΜΕΣ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το νερό είναι ο καλύτερος διαλύτης. Από την έκχυση στο νερό (το γνωστό σε όλους μας τσάι) παίρνουμε συστατικά του φυτού όπως σάκχαρα, πρωτεΐνες, ένζυμα, γλίσχρασμα, τανίνες, ιχνοστοιχεία. Μια σειρά συνταγών θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία, τον εκνευρισμό, να αποτοξινωθούμε να μας δώσει ενέργεια κ.λ.π.

Μια κηραλοιφή μπορούμε να την μετατρέψουμε σε κρέμα προσθέτοντας τσάι ή ανθόνερο (υποπροϊόν απόσταξης βοτάνων για παραλαβή αιθέριων ελαίων). Θα συζητήσουμε ποιά είναι τα κατάλληλα υλικά που πρέπει να προσθέσουμε ανάλογα με τη χρήση και το αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Ο κατάλογος συνταγών είναι πραγματικά μεγάλος. Θα μάθουμε να δημιουργούμε τη δική μας συνταγή ανάλογα με τον τύπο δέρματος, την πάθηση, την εποχή του χρόνου, την ηλικία μας και τελικά τις προσωπικές μας προτιμήσεις. Έχουμε δημιουργήσει έτσι ένα εξατομικευμένο προϊόν απέναντι στην ουδετερότητα των εμπορικών σκευασμάτων.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΑΙΘΕΡΙΑ ΕΛΑΙΑ – ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ

Τα αιθέρια έλαια είναι οργανικές ενώσεις που προέρχονται από τα διάφορα μέρη των φυτών (άνθος, φύλλα, κορμός, φλοιός) και κάποιων ρητινών. Ονομάζονται αιθέρια καθώς είναι εξαιρετικά πτητικά, δηλαδή εξατμίζονται στον αέρα.

Είναι, κατά κάποιον τρόπο, η συμπυκνωμένη “ουσία” του φυτού που σημαίνει ότι η δράση τους είναι πολύ ισχυρή. Μερικές σταγόνες αρκούν για να επιδράσουν αποτελεσματικά τόσο σε σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Έχουν επίσης μικρό μοριακό μέγεθος, που σημαίνει ότι απορροφώνται πολύ εύκολα από τους πόρους του δέρματος. Η προσθήκη τους στις λοσιόν μας προκαλεί επούλωση, μάλαξη και θρέψη.

Με το πέρας των μαθημάτων θα δοθούν τα θεωρητικά κείμενα, οι κατάλογοι και οι συνταγές των σκευασμάτων στους συμμετέχοντες που ελπίζω να αποτελέσουν την αφετηρία στο υπέροχο αυτό ταξίδι στον κόσμο των βοτάνων. Θα έχουμε εφοδιαστεί και με τα σκευάσματα που θα φτιάξουμε στο πρακτικό μέρος των μαθημάτων για να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ