6 Μικρές Ιστορίες Τέχνης

seminario-istorias-tis-texnis

Μια διαδρομή στο συναρπαστικό κόσμο των εικαστικών τεχνών, από τις μαγικές του καταβολές έως τις σύγχρονες εκδηλώσεις του. Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών και να παρακολουθήσουν τη διαχρονική πορεία της τέχνης μέσα από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες.

Εισηγήτρια: Ειρήνη Χρυσοχέρη

Παρουσίαση: 15/1/2024

Έναρξη: 29/1/2024

Πρόγραμμα: κάθε Δευτέρα, 18:30 – 20:30

Διάρκεια: 6 δια ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις

Κόστος: 150€ + ΦΠΑ

Κεντρικοί άξονες των συναντήσεων του δεύτερου κύκλου είναι οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους αποδίδεται στη ζωγραφική η κίνηση, ο χρόνος αλλά και η μουσικότητα. Μια άλλη θεματική ενότητα αφορά στους εικαστικούς τρόπους αφήγησης, στη σχέση του καλλιτέχνη με την κοινωνία και στη συνάντηση της δυτικής τέχνης με τις καλλιτεχνικές εκφράσεις άλλων πολιτισμών.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από πλούσιο εποπτικό υλικό (εικόνες & βίντεο) και οι συμμετέχοντες καλούνται να πραγματοποιήσουν μια σειρά ασκήσεων με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της εικαστικής δημιουργίας αλλά και την ενδυνάμωση της παρατηρητικότητάς τους.

Αναλυτικό πρόγραμμα
I. Η κίνηση στις εικαστικές τέχνες
Πώς μπορεί να αποδοθεί η κίνηση σ’ ένα δισδιάστατο ζωγραφικό έργο; Καθοδηγώντας το μάτι, δημιουργώντας μορφές σε κίνηση, αποτυπώνοντας την ομορφιά της ταχύτητας. Η κίνηση στη γλυπτική, κινητικά γλυπτά.
II. Όταν η ζωγραφική παράγει ήχο και η μουσική χρώμα
Η σχέση ανάμεσα στα χρώματα και τους ήχους, η μυστική συνήχηση εικαστικής και μουσικής εμπειρίας. Ζωγραφίζοντας με ήχους, αντιστοιχίες ήχων και χρωμάτων σε Καντίνσκυ και Κλεέ, η μουσικότητα των κυβιστικών κολάζ, ο Ντυσάν και η οπτικοποίηση των ήχων.
IΙΙ. Η ιστορία της ανθρώπινης μορφής και οι απαρχές της αφήγησης
Εισαγωγή στους εικαστικούς τρόπους αφήγησης, αλλά και στη θεματογραφία της απεικόνισης και των αλλαγών που αυτή υπέστη κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Τραγικές ιστορίες, ιστορίες με γρίφους, εικόνες που προσβάλλουν, εικόνες που αφηγούνται τη δική τους ιστορία.
ΙV. Η ιστορία του πορτρέτου
Τι είναι το πορτρέτο και ποια η πρόσληψή του στη δυτική τέχνη. Μαγικά πρόσωπα και προσωπεία, προσωπογραφία και μνήμη, πορτρέτα ρόλοι, αυτοπροσωπογραφίες, επιφάνεια και υποσυνείδητο.
V. Καλλιτέχνης και κοινωνία
Τέχνη και ουτοπία, το καλλιτεχνικό έργο ως φορέας κοινωνικής αλλαγής και ως μορφή διαμαρτυρίας. Τέχνη σε διάλογο με την κοινωνία (community based art), ή τέχνη αυτόνομη και αυτοαναφορική;
VI. Όταν η «μη δυτική παράδοση» συναντά την τέχνη του 20ού αιώνα
Πώς επηρεάστηκε η μοντέρνα τέχνη από την τέχνη των μη δυτικών κοινωνιών; Τι αντίκτυπο είχε η ευρωπαϊκή καλλιτεχνική παιδεία στην τέχνη πολλών μη δυτικών καλλιτεχνών και ποια θέση κατέχουν οι τελευταίοι στη σημερινή δυτική κοινωνία;
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.