Δημιουργική Γραφή στη Σύρο – Το Alter Ego στο χαρτί

seminario-grafis-syros

ΤΟ ALTER EGO ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ

Εισαγωγή στο λογοτεχνικό μας ALTER EGO

Στο σεμινάριο αυτό από το πρώτο μας κιόλας μάθημα θα ανιχνεύσουμε δρόμους που ακολούθησαν τέσσερεις μεγάλοι Έλληνες ποιητές χτίζοντας alter ego που καθόρισαν το έργο τους και θα προσπαθήσουμε να πατήσουμε στα δικά τους βήματα για να κάνουμε το ίδιο. Η Γαλάτεια Καζαντζάκη (Αμαρτωλό ή Λέλα), ο Άθας Θεοδόσης (Τζακ Ο’ Χάρα), ο Νίκος Γκάτσος (Γιάννης ο Φονιάς) και ο Νίκος Καββαδίας (Γουίλυ ο Μαύρος Θερμαστής από το Τζιμπουτί) θα είναι τα πρότυπά μας. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους αγαπούν το δημιουργικό γράψιμο στίχων ή ιστοριών μέσα σε ομάδα, είτε έχουν προηγούμενη εμπειρία είτε όχι και θα μας εισάγει στην Τριτοπρόσωπη αφήγηση με τρόπο κάθετο και αποτελεσματικό.

Εισηγητές: Θράσος Καμινάκης, Απόστολος Καλτσάς & Guests

1ο Γκρουπ: 10, 11, 12 /8/ 2023 2ο Γκρουπ: 16, 17, 18 /8/ 2023 Ερμούπολη, Σύρος

Αρχικό Κόστος: 200€ + ΦΠΑ

EARLY BIRD: 100€ + ΦΠΑ (μείον 50% για τα 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ)

Το πρόγραμμα για τα τρία μας μαθήματα για το Alter Ego

  1. Το ποιητικό Alter Ego. Ποιος μιλά, πού, πότε, πώς, τι λέει;
  2. Το αφηγηματικό Alter Ego. α) πρωτοπρόσωπη αφήγηση β) απευθυνόμενη αφήγηση γ) τριτοπρόσωπη αφήγηση
  3. Το αριθμολογικό Alter Ego. Οι 9 αριθμοί και το καθρέφτισμα, 9 τυπολογίες χαρακτήρων, οι 9 σεκάνς μιας πλοκής.

Εισαγωγή στο λογοτεχνικό μας ALTER EGO
• Ένα σπαρταριστό σεμινάριο για το alter ego (στα λατινικά ο άλλος μας εαυτός) που είναι ένα δεύτερο Εγώ μας, ξεχωριστό από την κανονική ή αληθινή πρωτότυπη προσωπικότητα του καθενός μας. Ένα άτομο που έχει ένα alter ego λέγεται ότι ζει μια διπλή ζωή.
Ο όρος εμφανίστηκε στη συνηθισμένη χρήση στα αγγλικά στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο Κικέρωνας επινόησε τον όρο ως μέρος της φιλοσοφικής κατασκευής του στη Ρώμη του 1ου αιώνα, αλλά τον χαρακτήρισε ως “δεύτερος εαυτός, ένας έμπιστο φίλο, έτερος εγώ”.
• Μια ξεχωριστή έννοια του alter ego βρίσκεται στη λογοτεχνική ανάλυση. Χρησιμοποιείται όταν αναφέρεται στη μυθοπλαστική λογοτεχνία και άλλες αφηγηματικές μορφές, όπου περιγραφόταν ένας βασικός χαρακτήρας σε μια ιστορία που θεωρείτο σκόπιμα αντιπροσωπευτική περσόνα του συγγραφέα του έργου, λόγω των ομοιοτήτων, από την άποψη της ψυχολογίας, της συμπεριφοράς, της ομιλίας ή των σκέψεων, οι οποίες συχνά χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τις σκέψεις του συγγραφέα.
• Ο όρος επίσης χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά για να υποδηλώσει έναν υποθετικό «δίδυμο» ή «καλύτερο φίλο» σε έναν χαρακτήρα που δρα μέσα σε μια ιστορία. Η ύπαρξη του “άλλου εαυτού” αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1730. Ο Άντον Μέσνερ χρησιμοποίησε την ύπνωση για να διαχωρίσει το alter ego. Αυτά τα πειράματα έδειξαν ένα πρότυπο συμπεριφοράς που ήταν διαφορετικό από την προσωπικότητα του ατόμου όταν ήταν σε κατάσταση εγρήγορσης σε σύγκριση με αυτή που ήταν υπό ύπνωση. Ένας άλλος χαρακτήρας είχε αναπτυχθεί στην αλλαγμένη κατάσταση της συνείδησης, αλλά στο ίδιο σώμα.
• Ο καθένας μας έχει πολλαπλές όψεις στην ύπαρξή του, αν και καλλιεργεί και αναπτύσσει μόνο μέρος. Κατ ‘αρχήν, η λέξη alter ego αναφέρεται σε εκείνες τις πτυχές που είναι κρυμμένες ή που δεν εκδηλώνονται, αλλά κατοικούν μέσα μας, στον υποσυνείδητο κόσμο μας. Είναι αυτός ο φανταστικός υπερήρωας ή ο κακοποιός, ο μοιραίος καταλύτης ή ο σοφός, ο επιστήμων ή ο καλλιτέχνης, ο εραστής ή ο άγιος που κοιμάται μέσα μας. Μια άλλη ταυτότητα μας που τελικά δεν αναπτύχθηκε.
• Κι όπως βέβαια έλεγε ο Σίγκμουντ Φρόιντ “Το εγώ δεν είναι ποτέ αφεντικό στο σπίτι του”. Η κατασκευή ενός alter ego μπορεί να είναι κι ένας τρόπος που κάνει ένα άτομο να καταφέρει να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς που του επιβάλλει το εγώ του. Η δημιουργία ενός alter ego μπορεί να είναι ένα παιχνίδι φαντασίας που τελικά αποδεικνύεται χρήσιμο για κάθε έναν που το δοκιμάζει από ψυχολογική άποψη. Εάν το alter ego είναι χτισμένο συνειδητά και με υγιείς σκοπούς, στην πραγματικότητα είναι πιθανό να γίνει μια εξαιρετική πηγή για να ζήσει κάποιος καλύτερα. Η ταυτότητα είναι μια έννοια που συχνά γίνεται περιοριστική, γιατί σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί μόνο σε ένα μέρος του εαυτού μας.
• Αν όλα αυτά τα χρησιμοποιήσουμε με επάρκεια και ανοιχτό μυαλό στην κατασκευή των λογοτεχνικών μας ηρώων το αποτέλεσμα μπορεί να μας αφήσει έκπληκτους.

Σημείωση: Το παρόν σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις παραπάνω ημερομηνίες αλλά μπορεί να υλοποιηθεί κατόπιν συνεννόησης και σε μορφή μικρών γκρουπ ή σε ατομικά coaching για όλο τον Αύγουστο στο νησί. Info: 6937100641

Τα ξενοδοχεία στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για κρατήσεις είναι: ΑΥΡΑ Τηλ. 6932617269 ESPERANCE Τηλ. 6932243406 ΟΜΗΡΟΣ 2281084910
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.