Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης και Αναδιήγησης: «Διότι η επιθυμία να διαβάζουμε, όπως όλες οι άλλες επιθυμίες που τέρπουν τη δυστυχισμένη ψυχή μας, επιδέχεται ανάλυσης» – Βιρτζίνια Γουλφ, «Σερ Τόμας Μπράουν» (1923).
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαριανίκη Δορμπαράκη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 4 Τρίωρες Συναντήσεις κάθε Δευτέρα από 6 Ιουνίου,
ΩΡΕΣ: 18:00 – 21:00 (Σύνολο Ωρών: 12)
ΕΝΑΡΞΗ: 6 Ιουνίου ΛΗΞΗ: 4 Ιουλίου
Λίγα Λόγια για το Εργαστήριο Δημιουργικής Ανάγνωσης και Αναδιήγησης
Το σεμινάριο θα εστιάσει στο «πώς» της αναγνωστικής διαδικασίας. Πώς αλληλεπιδρούμε με τον συγγραφέα, με την παρουσίαση των χαρακτήρων και την αφηγηματική δομή (συνέχεια ή ασυνέχεια του χρόνου και του τόπου).
Σύμφωνα με τις σύγχρονες θεωρίες για την πρόσληψη του κειμένου, ο αναγνώστης είναι εξίσου καθοριστικός στη δημιουργία του τελικού πονήματος. Έτσι, τα κείμενα μας ανήκουν και –εξίσου- τους ανήκουμε ως αναπόσπαστοι κρίκοι της δημιουργίας τους.
Κατά αυτό τον τρόπο, η επιρροή που μας ασκούν και η αναγνώρισή της επιφέρει την εσωτερική αλλαγή, καθώς διευρύνουμε την αντίληψή μας για τον κόσμο, τον Άλλο και τον εαυτό μας.
Παράλληλα, θα ασχοληθούμε με το χρόνο και τον τόπο της ανάγνωσης: πότε επιλέγουμε να διαβάσουμε και με ποιό κίνητρο. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητικά στοιχεία, αλλά κυρίως θα επικεντρωθεί στον τρόπο που δημιουργείται η αλληλεπίδραση κειμένου και αναγνώστη. Σε αυτή τη σχεδόν μαγική διαδικασία ξεδιπλώνουμε τόσο τους χαρακτήρες, αλλά και τον εαυτό μας. Τα βιβλία και οι συγγραφείς που θα προσεγγίσουμε εντάσσονται στο λογοτεχνικό μοντερνισμό (αρχές του 20ου αιώνα και μετά). Ενδεικτικά αναφέρουμε:Βιρτζίνια Γουλφ, Αλμπέρ Καμύ, Έντγκαρ Άλαν Πόε κ.α.