THE WORLD CINEMA D’ AUTEUR / ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

Ένα Web σεμινάριο Ιστορίας του Σινεμά μέσα από το έργο και τις πιο πληθωρικές προσωπικότητες του κινηματογραφικού κόσμου:

Ταξιδεύουμε στον κόσμο του Κινηματογράφου του Δημιουργού όχι μόνο μέσα από τις ταινίες αλλά και μέσα από τους ίδιους τους Δημιουργούς (Σεναριογράφους, Σκηνοθέτες, Ερμηνευτές, Παραγωγούς, Μουσικούς) και με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε από την δική τους Οπτική Γωνία πως ανέπτυξαν την Τέχνη αυτή και πως εφάρμοσαν την κλίση τους με κινηματογραφικούς “κανόνες”. Παράλληλα δίνουμε ραντεβού για να επισκεφτούμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της παγκόσμιας κινηματογραφίας μέσα από τους δημιουργούς.

Εισηγητής:  Παναγιώτης Δενδραμής

Διάρκεια: 8 Web Συναντήσεις, ώρες 20:00 – 22:30

Πιλοτική Συνάντηση Γνωριμίας: Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Δυνατότητα Ένταξης έως Παρασκευή 24/4/20 

Πρόγραμμα:

Τα 8 μαθήματα λόγω Πάσχα & Πρωτομαγιάς διαμορφώνονται ως εξής: Έναρξη Τρίτη 21/4, Παρασκευή 24/4, Τετάρτη 29/4, Τετάρτη 6/5, Παρασκευή 8/5, Παρασκευή 15/5, Παρασκευή 22/5, Λήξη Παρασκευή 29/5 (η ώρα παραμένει σταθερή 20:00 – 22:30)

Αξία Σεμιναρίου: 124€

Ο νέος (Web) Κύκλος θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα ολοκληρωθεί τέλος του Μάη 2020. Oνομάζεται ΚΥΚΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ξεκινάει με την σύγκριση δύο μεγάλων σκηνοθετών σε κάθε μάθημα που δεν εκπροσωπεί ο καθένας μια διαφορετική γενιά, μέσα στην ίδια εθνική κινηματογραφία, αλλά η συγκριτική μελέτη του έργου τους στηρίζεται στην Αισθητική και Υφολογική διάσταση. Στα 8 μαθήματα τα ζευγάρια που θα ενώσουμε είναι:

ΤΟΥΡΚΙΑ: Nuri Bilge Ceylan vs Semih Kaplanoğlu

ΙΡΑΝ: Jafar Panahi vs Asghar Farhadi

ΜΕΞΙΚΟ: Alfonso Cuarón vs Alejandro González Iñárritu

ΧΙΛΗ/ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Pablo Larrain vs Pablo Trapero

ΙΑΠΩΝΙΑ/ ΚΟΡΕΑ: Hirokazu Kore-eda vs Kim Ki-duk

ΚΙΝΑ/ ΧΟΝΚ ΚΟΝΓΚ: Wong Kar-wai vs Jia Zhangke

ΗΠΑ: Spike Lee vs Kelly Reichardt

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ: Cristian Mungiu vs Γιώργος Λάνθιμος

Κάθε συνάντηση θα ασχολείται με έναν σκηνοθέτη, και θα μελετά το έργο του, τη φιλοσοφία του, τους βασικούς του συνεργάτες κλπ, και παράλληλα θα τον συγκρίνει με το συμπατριώτη του και τις πολλαπλές επιρροές που ορίζουν κι ενώνουν το έργο με τον τόπο που γεννήθηκε.

Για πρώτη φορά το σεμινάριο διοργανώνεται αποκλειστικά για το διαδίκτυο για κάθε φίλο και φίλη που έχουν την δέσμευση της απομακρυσμένης επικοινωνίας. Ωστόσο ο Διαδικτυακός Τόπος που πραγματοποιείται το σεμινάριο είναι υπερ-σύγχρονος με πολλές παροχές στους συμμετέχοντες.

O ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

Ο κύκλος αυτός θα ασχοληθεί με την σύγκριση δύο μεγάλων σκηνοθετών σε κάθε μάθημα που προέρχονταν από διαφορετικές γενιές, αλλά από την ίδια επίσης εθνική κινηματογραφία. Στα 12 μαθήματα τα ζευγάρια που εξετάζονται είναι:
ΙΤΑΛΙΑ: Roberto Rossellini vs  Nanni Moretti ,
ΣΟΥΗΔΙΑ: Ingmar Bergman vs Roy Andersson ,
ΔΑΝΙΑ: Carl Theodor Dreyer vs Lars von Trier,
ΓΑΛΛΙΑ: Jean Pierre Melville  vs  Francois Truffaut ,
ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Alfred Hitchcock  vs Ken Loach,
ΙΣΠΑΝΙΑ: Luis Buñuel vs Pedro Almodóvar ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Rainer Werner Fassbinder vs  Wim Wenders,
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ: Andrei Tarkovsky  vs  Andrey Zvyagintsev,
ΠΟΛΩΝΙΑ: Roman Polanski   vs  Krzysztof Kieslowski,
ΙΑΠΩΝΙΑ: Akira Kurosawa  vs  Takeshi Kitano,
ΗΠΑ: Woody Allen  vs Robert Altman, 
ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ: Θόδωρος Αγγελόπουλος vs Emir Kusturica

 

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ