Spoken Word
Ένα Workshop – Σαφάρι έμμετρης αφήγησης στις αστικές λόχμες

Ο όρος Spoken Word: Ο προφορικός λόγος (ποιητικός σε έμμετρο ή ελεύθερο στίχο) που συνδυάζεται με μια προφορική απόδοσή του και βασίζεται αφενός στο ποίημα και τις αισθητικές ιδιότητες του ερμηνευτή και αφετέρου στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση με την οποία θα επενδυθεί κάθε περφόρμανς.

Εισηγητές: Φώτης ΒλαστόςΑπόστολος Καλτσάς
Συντονιστής ο Θράσος Καμινάκης

Εισαγωγική συνάντηση γνωριμίας: Κυριακή 18/12/2022 (η ώρα θα ανακοινωθεί)

Πρόγραμμα: Κάθε Δευτέρα, 20:30 – 22:30 από 16 Ιανουαρίου 2023

Διάρκεια: 8 δια ζώσης συναντήσεις

Κόστος: 240€ + ΦΠΑ (Για όσους ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν video performance @ Studio PRAXIS το κόστος έχει επιπλέον επιβάρυνση που αφορά στην Παραγωγή Video clip) 

Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές για επιμέλεια και προβάρισμα των κειμένων τους θεωρούνται απαραίτητες σε ώρες που εξυπηρετούν άπαντες. Τα μαθήματα (προαιρετικά πάντα) ολοκληρώνονται με ένα weekend σε ένα επαγγελματικό στούντιο ηχογράφησης στην Αθήνα. Το σεμινάριο θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες 24 ή 44 ώρες εντός του διμήνου ή του τριμήνου ολοκλήρωσής του (εφόσον αποφασίσουν να ηχογραφήσουν και βιντεοσκοπήσουν το έργο τους σε studio). Με το πέρας των μαθημάτων μια μουσική σκηνή της Αθήνας είναι διαθέσιμη στους συμμετέχοντες για να παρουσιάσουν το έργο τους ζωντανά στο κοινό.

Διαθεσιμότητα: Οι θέσεις για κάθε κύκλο είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Spoken Word : Κύκλος 8 συναντήσεων όπου:
• Θα συζητηθεί η θεματολογία μιας έμμετρης αφήγησης για τη ζωή και τα βιώματα των κατοίκων της μεγάλης πόλης, σήμερα
• Θα αρχίσει να αναπτύσσεται το ατομικό (προαιρετικά έμμετρο) project, σαν μια ταινία μικρού μήκους (με το σενάριο, τα μέρη, την πλοκή, την κορύφωση, το φινάλε)
• Θα δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας με καταξιωμένους δασκάλους του ΜΠ σχετικούς με την έμμετρη αφήγηση της σύγχρονης ζωής (στιχουργούς, μουσικούς κλπ) ενώ με το πέρας των συναντήσεων θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες η δυνατότητα παρουσίασης της δουλειάς τους live σε μουσική σκηνή της Αθήνας.

• Θα ηχογραφηθεί κάθε ολοκληρωμένο project με πρωτότυπη μουσική επένδυση (προαιρετικά με επιπλέον κόστος που βαραίνει κάθε συμμετέχοντα)
• Θα οργανωθεί η συμμετοχή όλων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναρτηθούν οι ηχογραφήσεις (προαιρετικά με επιπλέον κόστος που βαραίνει κάθε συμμετέχοντα)
• Θα προκύψει η εικονοποίηση του παραπάνω υλικού με τη βοήθεια video artists (προαιρετικά με επιπλέον κόστος που βαραίνει κάθε συμμετέχοντα)

Ο Όρος Spoken Word: Ο προφορικός λόγος (ποιητικός σε έμμετρο ή ελεύθερο στίχο) που συνδυάζεται με μια προφορική απόδοσή του και βασίζεται αφενός στο ποίημα και τις αισθητικές ιδιότητες του ερμηνευτή και αφετέρου στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση με την οποία θα επενδυθεί κάθε περφόρμανς.
Αναλυτικότερα: Πρόκειται για μια συνέχεια του τέλους του 20ού αιώνα μιας αρχαίας προφορικής καλλιτεχνικής παράδοσης που επικεντρώνεται στην αισθητική της απαγγελίας και του παιχνιδιού λέξεων, όπως ο ζωντανός τονισμός και η κλίση της φωνής του ερμηνευτή. Ο προφορικός λόγος μπορεί να γίνει συναρπαστικός και να περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος ποίησης που απαγγέλλεται φωναχτά, συμπεριλαμβανομένων ποιητικών αναγνώσεων, ποίησης slams, ποίησης τζαζ και χιπ χοπ μουσικής, και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο έμμετρες κωμικές παρλάτες όσο και δραματικούς μονολόγους. Σε αντίθεση με τη γραπτή ποίηση, το ποιητικό κείμενο δεν αποκτά την αξία του μόνο από την οπτική αισθητική μιας σελίδας, αλλά εξαρτάται περισσότερο από τη φωνητική ή την αισθητική του ήχου.
Έτσι:
• Η προφορικότητα μάς εξασκεί στην απεύθυνση, στην επικοινωνία μιας προσωπικής συγκίνησης στον άλλον (στον ακροατή)
• Η έμμετρη κοίτη μάς εξασκεί στη μορφική πειθαρχία
• Το τραγούδισμα των εννοιών και των σκέψεών μας μάς εξασκεί στην αποδοχή της οργανικής (σωματικής) διάστασής τους.

Spoken Wor(L)d: η Δομή και οι Στόχοι
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μέσα από το Spoken Word, το χτίσιμο ενός ολόκληρου νέου κόσμου, ενός Spoken World που είναι στη δυνατότητά μας πια να κατοικήσουμε και να αγαπήσουμε.
Σε αυτό το σεμινάριο θα δουλέψουμε παράλληλα με το γραπτό μας υλικό και τη δυνατότητα μιας προφορικής ποιητικής περφόρμανς των ίδιων των συμμετεχόντων, βοηθώντας τους να «ραπάρουν» και να αποδώσουν ρυθμικά τον Λόγο τους πάνω στον ρυθμό, μια εμπειρία που θα είναι εξόχως ψυχο-εκφραστική κι απελευθερωτική. Επίσης, ας υπογραμμιστεί ότι κάθε περφόρμανς (προαιρετικά βεβαίως) θα ηχογραφηθεί σε ένα επαγγελματικό στούντιο, οπότε θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν ερμηνευτές, οι ίδιοι οι γράφοντες, κάτι που όσοι μαθητές έχουν περάσει από εργαστήρια στιχουργικής δεν το έχουν βιώσει, αφού άλλοι συνήθως ερμηνεύουν τους στίχους τους. Με το πέρας των μαθημάτων ανοιχτή παρουσίαση των έργων σε μουσική σκηνή της πόλης αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της φυσικής Έκθεσης, για όσους βέβαια το επιθυμούν, ώστε να γεννήσει μέσω της απαγγελίας τους με μουσική επένδυση ένα νέο είδος έκφρασης για έμμετρους δημιουργούς.

Το σεμινάριο δέχεται: Ποιητές, Στιχουργούς, Αφηγητές, Story Tellers, Ηθοποιούς, Stand up Comedians, Εκπαιδευτικούς κι όσους αγαπούν την ελεύθερη έκφραση και αναζητούν ένα συναρπαστικό hobby.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ