Spoken Word

seminario-spokenword.

Spoken Word
Ένα Workshop – Σαφάρι έμμετρης αφήγησης στις αστικές λόχμες

Ο όρος Spoken Word: Ο προφορικός λόγος (ποιητικός σε έμμετρο ή ελεύθερο στίχο) που συνδυάζεται με μια προφορική απόδοσή του και βασίζεται αφενός στο ποίημα και τις αισθητικές ιδιότητες του ερμηνευτή και αφετέρου στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση με την οποία θα επενδυθεί κάθε περφόρμανς.

Επιμελητές: Φώτης ΒλαστόςΑπόστολος Καλτσάς
Συντονιστής ο Θράσος Καμινάκης

Εισηγητής ο Slamer Πάνος Δρακόπουλος aka Witness

Συνάντηση γνωριμίας με το Spoken Word*: Τρίτη, 13/2/2024, ώρα 20:00 – 21:30

Έναρξη: 27/2/2024, ώρα 21:00 – 23:30 και κάθε Τρίτη ως 16/4/2024

Διάρκεια: 8 δια ζώσης και διαδικτυακά μαθήματα (20 ώρες) & Τρίωρο on line Workshop: Η Αλφάβητος του Στίχου με τον Θράσο Καμινάκη. Τρεις τετράωρες Πρόβες (Σύνολο ωρών: 36 ώρες)

Πρόγραμμα Συναντήσεων: 27/2, 5, 12, 19, 26/3, 2, 9, 16/4 και πρόβες σε μουσική σκηνή της Αθήνας πριν τη βραδιά live 20, 21 & 27/4 και Παράσταση 28/4

Κόστος: 360€ +ΦΠΑ

* Όσοι δεν προλάβουν τη Συνάντηση Γνωριμίας κλείνουν προσωπικά ραντεβού ενημέρωσης στο 6937100641 προ της ενάρξεως

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους συμμετέχοντες και τους εισηγητές για επιμέλεια και προβάρισμα των κειμένων τους θεωρούνται απαραίτητες σε ώρες που εξυπηρετούν άπαντες. Τα μαθήματα ολοκληρώνονται με ένα weekend προβών για να παρουσιάσουν το έργο τους ζωντανά στο κοινό οι συμμετέχοντες (προαιρετικά πάντα) ενώ προβλέπεται πολύτιμος χρόνος (προαιρετικά επίσης) σε ένα επαγγελματικό στούντιο ηχογράφησης στην Αθήνα. Το σεμινάριο θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες 45 ώρες εντός του τριμήνου ολοκλήρωσής του. Με το πέρας των μαθημάτων μια μουσική σκηνή της Αθήνας είναι διαθέσιμη στους συμμετέχοντες για παρουσιάσεις των έργων τους στο κοινό.

Διαθεσιμότητα: Οι θέσεις για κάθε κύκλο είναι περιορισμένες. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 2024: Spoken Dystopia & Queer Spirit

Από το “Ποίημα για την καταστροφή της Λισαβόνας” του Βολταίρου μέχρι το “Insane” του Eminem, το δυστοπικό φορτίο της ανθρώπινης συνείδησης εύρισκε δρόμους έκφρασης, συχνά απρόβλεπτους, σχεδόν πάντοτε θεραπευτικούς για τους δημιουργούς και τους αναγνώστες/ακροατές. Το Spoken Word είναι μια κιβωτός εξομολόγησης, ικανή να ταξιδέψει μακριά το μήνυμα της ανησυχίας. Πολύ μακριά. Μέχρι τον Άλλον! Το ΜΠ αφιερώνει τον τρίτο κύκλο του εργαστηρίου Spoken Word σε όλα τα ανομολόγητα και στοιχειωμένα που μας τυραννούν. Πειραματιζόμαστε με πηγή έμπνευσης το δυστοπικό σύμπαν του Alfred Kubin και με τη δημιουργική συμπαράσταση του Φώτη Βλαστού, του Απόστολου Καλτσά και του Πάνου Δρακόπουλου. Παράλληλα θα αντλήσουμε θέματα από την queer σύγχρονη πραγματικότητα.

Αφουγκραζόμαστε ό,τι μας ανησυχεί, το κάνουμε προφορικό τραγούδι και το αφιερώνουμε στη Ζωή!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Spoken Word : Κύκλος 8 συναντήσεων όπου:
• Θα συζητηθεί η θεματολογία μιας έμμετρης αφήγησης για τη ζωή και τα βιώματα των κατοίκων της μεγάλης πόλης, σήμερα
• Θα αρχίσει να αναπτύσσεται το ατομικό (προαιρετικά έμμετρο) project, σαν μια ταινία μικρού μήκους (με το σενάριο, τα μέρη, την πλοκή, την κορύφωση, το φινάλε)
• Θα δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας με καταξιωμένους δασκάλους του ΜΠ σχετικούς με την έμμετρη αφήγηση της σύγχρονης ζωής (στιχουργούς, μουσικούς κλπ) ενώ με το πέρας των συναντήσεων θα δοθεί σε όλους τους συμμετέχοντες η δυνατότητα παρουσίασης της δουλειάς τους live σε μουσική σκηνή της Αθήνας.

Επίσης προαιρετικά:

• Θα ηχογραφηθεί κάθε ολοκληρωμένο project με πρωτότυπη μουσική επένδυση (προαιρετικά με επιπλέον κόστος που βαραίνει κάθε συμμετέχοντα)
• Θα οργανωθεί η συμμετοχή όλων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα αναρτηθούν οι ηχογραφήσεις (προαιρετικά χωρίς κάποιο επιπλέον κόστος)
• Θα προκύψει η εικονοποίηση του παραπάνω υλικού σε συνεργασία με video artists (προαιρετικά με επιπλέον κόστος που βαραίνει κάθε συμμετέχοντα)

Περί των μαθημάτων:

Ο Όρος Spoken Word: Ο προφορικός λόγος (ποιητικός σε έμμετρο ή ελεύθερο στίχο) που συνδυάζεται με μια προφορική απόδοσή του και βασίζεται αφενός στο ποίημα και τις αισθητικές ιδιότητες του ερμηνευτή και αφετέρου στην πρωτότυπη μουσική σύνθεση με την οποία θα επενδυθεί κάθε περφόρμανς.
Αναλυτικότερα: Πρόκειται για μια συνέχεια του τέλους του 20ού αιώνα μιας αρχαίας προφορικής καλλιτεχνικής παράδοσης που επικεντρώνεται στην αισθητική της απαγγελίας και του παιχνιδιού λέξεων, όπως ο ζωντανός τονισμός και η κλίση της φωνής του ερμηνευτή. Ο προφορικός λόγος μπορεί να γίνει συναρπαστικός και να περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος ποίησης που απαγγέλλεται φωναχτά, συμπεριλαμβανομένων ποιητικών αναγνώσεων, ποίησης slams, ποίησης τζαζ και χιπ χοπ μουσικής, και μπορεί να περιλαμβάνει τόσο έμμετρες κωμικές παρλάτες όσο και δραματικούς μονολόγους. Σε αντίθεση με τη γραπτή ποίηση, το ποιητικό κείμενο δεν αποκτά την αξία του μόνο από την οπτική αισθητική μιας σελίδας, αλλά εξαρτάται περισσότερο από τη φωνητική ή την αισθητική του ήχου.
Έτσι:
• Η προφορικότητα μάς εξασκεί στην απεύθυνση, στην επικοινωνία μιας προσωπικής συγκίνησης στον άλλον (στον ακροατή)
• Η έμμετρη κοίτη μάς εξασκεί στη μορφική πειθαρχία
• Το τραγούδισμα των εννοιών και των σκέψεών μας μάς εξασκεί στην αποδοχή της οργανικής (σωματικής) διάστασής τους.

Spoken Wor(L)d: η Δομή και οι Στόχοι
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μέσα από το Spoken Word, το χτίσιμο ενός ολόκληρου νέου κόσμου, ενός Spoken World που είναι στη δυνατότητά μας πια να κατοικήσουμε και να αγαπήσουμε.
Σε αυτό το σεμινάριο θα δουλέψουμε παράλληλα με το γραπτό μας υλικό και τη δυνατότητα μιας προφορικής ποιητικής περφόρμανς των ίδιων των συμμετεχόντων, βοηθώντας τους να «ραπάρουν» και να αποδώσουν ρυθμικά τον Λόγο τους πάνω στον ρυθμό, μια εμπειρία που θα είναι εξόχως ψυχο-εκφραστική κι απελευθερωτική. Επίσης, ας υπογραμμιστεί ότι κάθε περφόρμανς (προαιρετικά βεβαίως) θα ηχογραφηθεί σε ένα επαγγελματικό στούντιο, οπότε θα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν ερμηνευτές, οι ίδιοι οι γράφοντες, κάτι που όσοι μαθητές έχουν περάσει από εργαστήρια στιχουργικής δεν το έχουν βιώσει, αφού άλλοι συνήθως ερμηνεύουν τους στίχους τους.

Με το πέρας των μαθημάτων ανοιχτή παρουσίαση των έργων σε μουσική σκηνή της πόλης αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο της φυσικής Έκθεσης, για όσους βέβαια το επιθυμούν, ώστε να γεννήσει μέσω της απαγγελίας τους με μουσική επένδυση ένα νέο είδος έκφρασης για έμμετρους δημιουργούς.

Το σεμινάριο δέχεται: Ποιητές, Στιχουργούς, Αφηγητές, Story Tellers, Ηθοποιούς, Stand up Comedians, Εκπαιδευτικούς κι όσους αγαπούν την ελεύθερη έκφραση και αναζητούν ένα συναρπαστικό hobby.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ