Κώστας Φασουλάς

Ο Κώστας Φασουλάς στο Μικρό Πολυτεχνείο
Ο Κώστας Φασουλάς στο Μικρό Πολυτεχνείο

Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης (στις 27 Απριλίου). Από νεαρή ηλικία ήρθε σε επαφή με το έργο σπουδαίων Ελλήνων ποιητών όπως εκείνο του Γιώργου Σεφέρη. Η ενασχόληση του με τον στίχο ξεκίνησε στα εφηβικά του χρόνια ως «τράνταγμα ενός ονείρου», όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη του. Συναντήθηκε με τον Μάνο Χατζιδάκι τη δεκαετία του ’80, στ’ Ανώγεια, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μουσικός Αύγουστος». Ο Χατζιδάκις, όπως αναφέρει ο στιχουργός, διαβάζοντας τα πρωτόλεια εκείνα κείμενα του θα τον συμβουλεύσει χαρακτηριστικά: «αυτά που γράφεις κρύβουνε τραγούδια» συνιστώντας του μάλιστα να μελετήσει το ποιητικό ύφος του Νίκου Γκάτσου, το οποίο, όπως συμπληρώνει, αποτέλεσε οδηγό για τη μετέπειτα στιχουργική του πορεία.

Έχει συνεργαστεί με δημιουργούς όπως οι: Μάριος Τόκας, Χρήστος Νικολόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Τσακνής, Γιώργος Ανδρέου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Λειβαδάς, Γιώργος Θεοφάνους, Γιάννης Μήτσης, Δημήτρης Αποστολάκης (Χαϊνης), Βασίλης Σκουλάς, Μπάμπης Στόκας, Ψαραντώνης (Ξυλούρης), Χρυσόστομος Καραντωνίου, Κώστας Παρίσης κ.ά.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Πασχάλης Τερζής, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Γλυκερία, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιάννης Κότσιρας, η Αλέκα Κανελλίδου, ο Δημήτρης Μπάσης, η Καλλιόπη Βέττα, η Φωτεινή Βελεσιώτου, ο Γιάννης Διονυσίου κ.α.

Εκτός από την ενασχόληση του με το στίχο, ο Κώστας Φασουλάς εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στο Τρίτο και Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με το οποίο συνεργάζεται ως και σήμερα. Στο Τρίτο πρόγραμμα παρουσίασε σειρά αφιερωματικών εκπομπών, με τίτλο «Εβδομάδες Ελλήνων Ποιητών» ενώ στο Τρίτο Πρόγραμμα τα «Παιχνίδια του χρόνου» εκπομπή που συνέδεε ιστορικά γεγονότα με την έκδοση εμβληματικών δίσκων της ελληνικής μουσικής.

Την Άνοιξη του ’20 παρουσίασε κύκλο εκπομπών στο Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΤ με τίτλο «Έλληνες δημιουργοί στο Δεύτερο Πρόγραμμα» φιλοξενώντας σημαντικούς δημιουργούς όπως οι: Μιχάλης Γκανάς, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Καζαντζής, Ελένη Ζιώγα, Κώστας Λειβαδάς, Δημήτρης Λέντζος, Λίνα Δημοπούλου, Παύλος Παυλίδης κ.α. Από το Φθινόπωρο του 2020, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 11 π.μ. από τη συχνότητα του Δεύτερου Προγράμματος της ΕΡΤ, παρουσιάζει τη δίωρη μουσική εκπομπή «Πάμε εκεί που λεν τραγούδια»

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το «Μικρό Πολυτεχνείο» ως εισηγητής  κύκλου σεμιναρίων με τίτλο «7 μαθήματα για τη Στιχοποίηση». Το χειμώνα του 2020 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άπαρσις»  σειρά τραγουδιών σε σύνθεση του Νότη Μαυρούδη και στίχους 12 νέων στιχουργών από το εργαστήρι στιχουργικής του Κώστα Φασουλά.

Το Μάρτιο του ’19 το βιβλιοπωλείο και πολυχώρος πολιτισμού «ΙΑΝΟΣ» διοργάνωσε ένα αφιέρωμα για το στιχουργό, [9] το οποίο παρουσιάστηκε σε απευθείας μετάδοση από το Δεύτερο Πρόγραμμα (103,7) της ΕΡΤ. Για το έργο του μίλησαν οι: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Ανδρέου, Παντελής Θαλασσινός, Μπάμπης Στόκας, Κώστας Λειβαδάς, Μανώλης Λιδάκης, Βασίλης Σκουλάς, Γιώτα Νέγκα, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Μήτσης και ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης.