Στιχουργική & Μελοποίηση Στίχου

ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ Με τον Νίκο Ζούδιαρη

Στιχουργική & Μελοποίηση Στίχου:

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΤΡΟΒΑΔΟΥΡΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ

Με τον Νίκο Ζούδιαρη

Πρόγραμμα: Κάθε Τετάρτη, ώρα 20:30 με 23:30 
Διάρκεια: 14 Συναντήσεις
Έναρξη: Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Παρουσίαση στο BOOKLAB FESTIVAL – OLVIO THEATRE ώρα 12:00 με 14:00 την Κυριακή στις 20/10

Ένας κύκλος εβδομαδιαίων συναντήσεων από αυτό το φθινόπωρο έως και την επόμενη άνοιξη. Οι Τετάρτες της ελευθερίας μας, με μια κιθάρα στο χέρι.

Εκτός του ότι θα μελετήσουμε, στοχευμένα, παγκόσμιες λογοτεχνικές/στιχουργικές τάσεις και θα συγγράψουμε τους δικούς μας στίχους, τα δικά μας ποιήματα, το επίκεντρο του σεμιναρίου θα είναι η μελοποίηση των στίχων από τον ίδιο τον συγγραφέα τους.

 Δομή του Σεμιναρίου

 

  1. Αρχικά οι συναντήσεις μας θα εστιάσουν σε ειδική, μα απλή, μέθοδο κατανόησης της μουσικής μελωδίας και του ρυθμού πάνω στην κιθάρα, που θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Οι ασκήσεις που θα παίρνετε για το σπίτι, θα βοηθήσουν πολύ σ’ αυτό.
  2. Θα διδαχθούν (α) ο αρμονικός, και (β) ο συλλαβικός τρόπος σύνθεσης μουσικής μελωδίας.
  3. Στη συνέχεια θα περάσουμε στη σύνθεση μελωδιών και στίχων ξεχωριστά. Θα ασκηθούμε στους δύο τρόπους δημιουργίας του τραγουδιού:

α) θα συνθέσει καθεμία/καθένας μουσική μελωδία πάνω σε στίχους που θα έχει γράψει

και β) θα γράψει καθεμιά και καθένας στίχους πάνω σε μελωδία που θα     έχει συνθέσει.

  1. Θα δούμε πώς οι στιχουργικές τεχνικές έχουν άρρηκτη σχέση με τη μουσικότητα/ρυθμό και τον τρόπο μελοποίησης ελεύθερης ποίησης.
  2. Όλα αυτά τα πρωτόγνωρα θα συνδεθούν με ένα ταξίδι στη γνώση των τάσεων και των ρευμάτων της ποίησης στην Ευρώπη και τον κόσμο, δηλαδή, ένα ταξίδι στη στιχουργία.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα

 

  • Η κατάκτηση της δυνατότητας σύνθεσης μουσικής μελωδίας και η κατανόηση του ρυθμού, να απελευθερώσει βαθύτερες ανάγκες έκφρασης, πιο προσωπικές.
  • Οι έμμετροι στιχουργοί/ποιητές να οπλιστούν με επιπλέον γνώση, ώστε στην περίπτωση που δεν μελοποιούν τους στίχους τους, να είναι σε θέση να συνεργαστούν δημιουργικά με τον μελλοντικό μουσικοσυνθέτη των κειμένων τους, κατανοώντας κάθε φορά πιθανά ζητήματα που συχνά προκύπτουν στη σύνθεση, για να συμπράττουν με επίγνωση και ακρίβεια στις αλλαγές που απαιτούνται.
  • Όσες/όσοι αρέσκονται στην Ελεύθερη Ποίηση, πέραν της μελοποίησης του κειμένου τους, στο τέλος να ενσωματώσουν τη θεμελιώδη οικονομία χώρου και αίσθησης που διδάσκει η μουσική, τα οποία μέσω της αντίληψη του εσωτερικού ρυθμού εντός της «ελευθερίας» της ποίησης, οδηγεί εντέλει στην αφαίρεση.
  • Να αναδειχτούν ταλέντα.

Τραγούδια φτιάχνουμε, δε φοβόμαστε!

Νίκος Ζούδιαρης

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ