Νίκος Ζούδιαρης Exclusive

Στιχουργική & Μελοποίηση Στίχου

Με τον Νίκο Ζούδιαρη

Πρόγραμμα: Τρία ολιγομελή τμήματα κάθε δεύτερη Τετάρτη για 8 συναντήσεις

Τομείς: Στιχουργική Αρχαρίων / Στιχουργική Προχωρημένων / Τραγουδοποιϊα

Διάρκεια κάθε τμήματος: 3ωρη για 8 συναντήσεις, κάθε δεύτερη Τετάρτη για 4 μήνες (Αριθμός συμμετεχόντων 8 άτομα ανά τμήμα)

Έναρξη και Λήξη: από τον Νοέμβριο 2020 έως τον Μάρτιο 2021 (Sold Out)

Τρεις κύκλοι συναντήσεων από αυτό το φθινόπωρο:

Εκτός του ότι θα μελετήσουμε, στοχευμένα, παγκόσμιες λογοτεχνικές/στιχουργικές τάσεις και θα συγγράψουμε τους δικούς μας στίχους, τα δικά μας ποιήματα, το επίκεντρο του σεμιναρίου θα είναι η μελοποίηση των στίχων από τον ίδιο τον δημιουργό τους ή από τους τραγουδοποιούς της παρέας.

 Σύνοψη της Δομής του Σεμιναρίου και στις τρεις του εκδοχές:

  1. Αρχικά οι συναντήσεις μας θα εστιάσουν σε ειδική, μα απλή, μέθοδο κατανόησης της μουσικής μελωδίας και του ρυθμού πάνω στην κιθάρα, που θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Οι ασκήσεις που θα παίρνετε για το σπίτι, θα βοηθήσουν πολύ σ’ αυτό.
  2. Θα διδαχθούν (α) ο αρμονικός, και (β) ο συλλαβικός τρόπος σύνθεσης μουσικής μελωδίας.
  3. Στη συνέχεια θα περάσουμε στη σύνθεση μελωδιών και στίχων ξεχωριστά. Θα ασκηθούμε στους δύο τρόπους δημιουργίας του τραγουδιού:

α) θα συνθέσει καθεμία/καθένας μουσική μελωδία πάνω σε στίχους που θα έχει γράψει

και β) θα γράψει καθεμιά και καθένας στίχους πάνω σε μελωδία που θα έχει συνθέσει.

  1. Θα δούμε πώς οι στιχουργικές τεχνικές έχουν άρρηκτη σχέση με τη μουσικότητα/ρυθμό και τον τρόπο μελοποίησης ελεύθερης ποίησης.
  2. Όλα αυτά τα πρωτόγνωρα θα συνδεθούν με ένα ταξίδι στη γνώση των τάσεων και των ρευμάτων της ποίησης στην Ευρώπη και τον κόσμο, δηλαδή, ένα ταξίδι στη στιχουργία.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα: 

  • Η κατάκτηση της δυνατότητας σύνθεσης μουσικής μελωδίας και η κατανόηση του ρυθμού, να απελευθερώσει βαθύτερες ανάγκες έκφρασης, πιο προσωπικές.
  • Οι έμμετροι στιχουργοί/ποιητές να οπλιστούν με επιπλέον γνώση, ώστε στην περίπτωση που δεν μελοποιούν τους στίχους τους, να είναι σε θέση να συνεργαστούν δημιουργικά με τον μελλοντικό μουσικοσυνθέτη των κειμένων τους, κατανοώντας κάθε φορά πιθανά ζητήματα που συχνά προκύπτουν στη σύνθεση, για να συμπράττουν με επίγνωση και ακρίβεια στις αλλαγές που απαιτούνται.
  • Όσες/όσοι αρέσκονται στην Ελεύθερη Ποίηση, πέραν της μελοποίησης του κειμένου τους, στο τέλος να ενσωματώσουν τη θεμελιώδη οικονομία χώρου και αίσθησης που διδάσκει η μουσική, τα οποία μέσω της αντίληψη του εσωτερικού ρυθμού εντός της «ελευθερίας» της ποίησης, οδηγεί εντέλει στην αφαίρεση.
  • Να αναδειχτούν ταλέντα.

Τραγούδια φτιάχνουμε, δε φοβόμαστε!

Νίκος Ζούδιαρης

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ