Μελίνα Τανάγρη

Η Μελίνα Τανάγρη στο Μικρό Πολυτεχνείο
Η Μελίνα Τανάγρη στο Μικρό Πολυτεχνείο

Η Μελίνα Τανάγρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης και Αρχαιολογία στη Σορβόννη, παρακολούθησε μαθήματα Θεάτρου στη Σχολή της Tania Balachova, και μαθήματα Σκηνογραφίας στη Σχολή St.Martin΄s στο Λονδίνο.

Εμφανίζεται πρώτη φορά σαν τραγουδίστρια στην παράσταση “Αχαρνής” του Διονύση Σαββοπούλου το 1977. Παίρνει μέρος σαν ηθοποιός στις ταινίες “Λαμόρε” του Δημήτρη Μαυρίκιου και “Ρόζα” και “Περιπλάνηση” του Χριστόφορου Χριστοφή.

Το 1980 παίρνει μέρος στο Φεστιβάλ ποιοτικού τραγουδιού “Printemps de Bourges’ στη Γαλλία. Δίνει συναυλίες σε πολιτιστικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού καθώς και σε πόλεις της Γερμανίας.

Πρώτη εμφάνιση στη δισκογραφία το 1982 με το δίσκο ’40ος παράλληλος’ Με τραγούδια λαϊκά και έντεχνα από πολλές χώρες της Νότιας Ευρώπης.Ασχολείται ιδιαίτερα με τα Ελληνόφωνα τραγούδια της Νότιας Ιταλίας.Το 1983-84 δίνει συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Το 1986 εμφανίζεται για πρώτη φορά ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνεύτρια με τον δίσκο ‘Όλα μπερδεύονται γλυκά’.
Το 1987 κυκλοφορεί ο δίσκος ‘Βυζάκια έξω λοιπόν’.
Το 1986 και 1987 συμμετέχει με τους παραπάνω δίσκους στο ‘Σείριο’ του Μάνου Χατζιδάκι.
Από το 1987-90 δίνει πολλές συναυλίες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα και επιμελείται μουσικών εκπομπών στην τηλεόραση.
Μελίνα Τανάγρη Το 1989 κυκλοφορεί ο δίσκος ‘Μελίνα απ΄το μέλι’.
Κάνει μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα.
Το 1992 κυκλοφορεί ο δίσκος ‘Στον κήπο’.
1999: κυκλοφορεί ο δίσκος ‘Κόντρα Καρδιάς’.
2001: κυκλοφορεί ο δίσκος ‘’το΄χεις’’
2003:συμμετέχει στο δίσκο ‘’Σαββόραμα’’ του Διονύση Σαββόπουλου
2003:συμμετέχει στο δίσκο ‘’Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών’’
2006:εμφανίζεται δίπλα στον Σταμάτη Κραουνάκη στην μουσική σκηνή ΑΘΗΝΑΪΔΑ παρουσιάζοντας την παράσταση ‘’ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ’’, μια μουσικό -θεατρική παράσταση.

Το 2023 θα έρθει στο φως η συνεργασία της με τον Θράσο Καμινάκη και το Συγκρότηα ΑΝΕΜΟΣ στους “Υπνοβάτες”.

Με το Μικρό Πολυτεχνείο συνεργάζεται στα τμήματα Στιχουργικής την Περίοδο 2011 – 12 και επανέρχεται με το εξαιρετικό σεμινάριο DE PROFUNDIS από την Άνοιξη του 2015. Από τότε ‘εως σήμερα τα σεμινάρια Ψυχοδυναμικής και Στοχαστικής Δημιουργικής Γραφής φέρουν την υπογραφή της.

Εργαστήρια με την Μελίνα Τανάγρη:

Το ιστορικό Εργαστήριο για την Ψυχοδυναμική Γραφή: De Profundis
Ψυχοδυναμική Γραφή: De Profundis