Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής και Ανάγνωσης BookLab

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Αλιείς Μαργαριταριών στις Θάλασσες της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ: Το εργαστήριο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ & ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ είναι ένα Σχολείο Μυθοπλασίας που απευθύνεται σε όσους θέλουν να είναι δημιουργικοί αναγνώστες της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και να εμπνευστούν από αυτούς που τολμάνε να γράψουν επινοημένες ιστορίες. Η οργανωμένη ανθρώπινη αφηγηματική δραστηριότητα αποθηκεύεται εδώ και αιώνες στα βιβλία. Προϊόντα της ανάγνωσης της ζωής, τα βιβλία διαιωνίζουν την ανθρώπινη πνευματικότητα και εγγυώνται τον διαχρονικό διάλογο ανάμεσα στις εποχές και στις ιδέες τους. Μεγαλώσαμε μέσα και χάρη σ’ αυτό το διάλογο. Τελικά, μήπως η βιβλιοφιλία μας είναι η αντανάκλαση της φιλίας των βιβλίων για τους αθέατους, μελλοντικούς αναγνώστες τους;

Εισηγητής: Φώτης Βλαστός

Μαθήματα Δημιουργικής Γραφής web & live

Έναρξη: 16/3/2023

Πρόγραμμα: κάθε δεύτερη Πέμπτη, 21:00 – 23:30 (βδομάδα παρά βδομάδα)

Διάρκεια: 8 δια ζώσης και διαδικτυακές συναντήσεις

Κόστος: 250€ + ΦΠΑ

Πρόγραμμα μαθημάτων: 16+30/3, 20/4, 4+18/5, 1+15+22/6

Για τον χαρακτήρα του BOOKLAB: 

Το CLUB του BOOKLAB ανοίγει τις πόρτες των δημόσιων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών και φέρνει τα βιβλία πιο κοντά στα μέλη του. Πέρα από τη σχολαστική αποθησαύριση της γνώσης, τα βιβλία μαρτυρούν για την περιπέτεια και τους μαιάνδρους του ανθρώπινου νου. Γράφτηκαν από ανθρώπους εξίσου ανυπεράσπιστους μπροστά στα αινίγματα του καθημερινού βίου με μας. Οι αλήθειες τους, οι τεχνικές τους, οι αστοχίες τους, αφορούν όσους από μας ενδιαφέρονται για την ανάγνωση και το γράψιμο. Τα βιβλία μας μιλούν κι εμείς μιλάμε για βιβλία μέσα στο γόνιμο και συντροφικό περιβάλλον που χρόνια χαρακτηρίζει το ΜΠ.
ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Οι συναντήσεις ανάγνωσης μετατρέπονται σε μαθήματα για την πρακτική εισαγωγή στη Μικρή ή τη Μεγάλη Φόρμα (Μυθιστόρημα ή Project Μυθοπλασίας – Σειρά Διηγημάτων πάνω σε ενιαίο άξονα). Έτσι το Booklab δεν είναι απλά ένα σεμινάριο σχετικό με την αφήγηση, είναι το άνοιγμα της ζωής μας σ’ αυτήν.

Αναλυτικότερα:

  • Το Μικρό Πολυτεχνείο και ο Φώτης Βλαστός προτείνουν ένα σεμινάριο γνώσης και συγγραφικού βιώματος για το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
  •  Πρόκειται για μια επίσκεψη στη ζωή και στο έργο σημαντικών Ευρωπαίων συγγραφέων – με αναφορές στις ιστορικές, κοινωνικές και πνευματικές συγκυρίες που τους καθόρισαν και καθορίστηκαν από αυτούς.
  • Ακολουθώντας μια χρονολογική σειρά, κάθε συνάντηση θα είναι μια ξενάγηση σε έναν σημαντικό συγγραφέα και στην εποχή του.
  • Ιδέες, πνευματικά και αισθητικά ρεύματα, τεμνόμενες βιογραφίες, επιδραστικά κείμενα, εικόνες και ήχοι από ένα παρελθόν που καθόρισε το παρόν μας.
  • Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν την πνευματική Ευρώπη, να επιμορφωθούν, να συζητήσουν, αλλά και να βιώσουν την ευρωπαϊκή περιπέτεια γράφοντας δικά τους κείμενα σε αντίστιξη με εκείνα των παλιών δασκάλων.
  • Οι συναντήσεις θα είναι είτε ζωντανές, είτε διαδικτυακές, ανά 15ήμερο.
  • Θα χρησιμοποιηθεί πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό.

Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ:  Λογοτεχνία του 19ου αιώνα σε 8 συναντήσεις

Ο 19ος αιώνας βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού μας. Εκεί, ανάμεσα σε σκονισμένα βιβλία και αζήτητα παπούτσια, ανασαίνει ακόμα από τον αέρα του ισογείου . Στο ισόγειο κατοικεί ακόμα ο αιώνας που μας γέννησε: ο 20ος.

Ο 19ος είναι ο αιώνας που διαμόρφωσε την αλήθεια του σύγχρονου ανθρώπου: εγγράματος, διαμαρτυρόμενος, απασχολημένος με την προσωπική ευτυχία του. Η Γαλλική Επανάσταση αμφισβήτησε αλλά δεν ανέτρεψε το πολιτικό status quo της Ευρώπης. Η λογοτεχνία πήρε το δρόμο της εσωτερικής εξορίας: exiled on main street. Ο ορίζοντας των πόλεων γέμισε φουγάρα, η φύση έγινε εξοχή, ο ήχος της καμπάνας πνίγηκε μέσα στη φασαρία.

Στον φετινό μαραθώνιό του, το Booklab φτάνει στον 19ο αιώνα και εκεί ξεκουράζει τα πόδια του. 8 συναντήσεις με 8 μεγάλους δασκάλους της γραφής που μίλησαν για τις ζωές μας, πολύ πριν το μέλλον τους γίνει παρελθόν μας. Το εγχείρημά τους σχηματοποίησε την δική μας εμπειρία από τον εαυτό μας και τον κόσμο. Είμαστε τα πνευματικά τους εγγόνια.

Μαθαίνοντας, διαβάζοντας, αλλά και γράφοντας απλές, αφηγηματικές ασκήσεις ανοίγουμε παρέα την πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο του πνευματικού μας σπιτιού!
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
CAPTCHA image

Αυτό μας βοηθά να αποτρέψουμε τα ανεπιθύμητα μηνύματα, σας ευχαριστούμε.