Δημιουργική Γραφή & Αισθητική της Αφήγησης: 0 20ος αιώνας

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Όταν γράφει, το χέρι του αφηγητή δεν κινείται μόνο από τη φαντασία και τη βούλησή του, αλλά και από ένα σύνολο επιλογών και διαθέσεων που υπαγορεύονται από το περιβάλλον του. Πρόκειται για την περίφημη επίδραση της εποχής : επειδή κάθε εποχή «γράφει» και κάθε αναγνώστης «διαβάζει» μέσα σ’ ένα ξεχωριστό περιβάλλον αξιών. Από τον Φρόυντ και τον Μπαλζάκ μέχρι τον Μπέκετ και τον Νέσμπο, η αισθητική πρόσληψη της αφήγησης και η αισθητική προσμονή των αναγνωστών αλλάζουν, αλλάζοντας τις συντεταγμένες της αφήγησης.

Εισηγητής: Φώτης Βλαστός

Μαθήματα: Κάθε Σάββατο από 3 Απριλίου, ώρες 11:00 – 14:00
Για 4 Συναντήσεις

Τιμή Σεμιναρίου: 100€ + ΦΠΑ

Μετά από το ταξίδι μας στην ιστορία των αισθητικών ιδεών σχετικά με τον Αφηγηματικό Λόγο (από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα), το Μικρό Πολυτεχνείο και ο Φώτης Βλαστός προτείνουν για τον Απρίλιο έναν κύκλο τεσσάρων συναντήσεων αφιερωμένο στην αισθητική της αφήγησης στη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Θα παρουσιαστούν τα κύρια αισθητικά ρεύματα των μοντέρνων καιρών και, στην τέταρτη συνάντηση, θα σχολιάσουμε τα κείμενα που θα γραφτούν ως ασκήσεις στη διάρκεια του κύκλου. Οι ασκήσεις αυτές θα βασισθούν σε Δίπολα Εννοιών που απασχόλησαν τα εξεταζόμενα αισθητικά ρεύματα.

Κι όλα αυτά επειδή το να έχουμε κλίση στο γράψιμο δεν είναι κάτι ορφανό. Χρειάζεται την ισχυρή «κηδεμονία» της ιστορικής και θεωρητικής αντίληψης για το τι και το πώς γράφτηκε στη Σύγχρονη Λογοτεχνία και ποιες οι βασικές επιρροές που καθορίζουν τον Λογοτεχνικό Ορίζοντα των ημερών μας.

 
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ