Καρατερίστες: Μονόλογοι & Προσωπογραφίες

Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής σε Πρώτο Ενικό

Οι καρατερίστες είναι οι χαρακτηριστικοί εσωτερικοί ήρωες που συναντάμε στα θεατρικά έργα, στο σινεμά, στο αφηγηματικό τραγούδι (την μπαλάντα) αλλά και στη ζωή. Δεν  πρωταγωνιστούν ακριβώς σε μια ιστορία – δεν είναι η ντάμα, ο ζεν πρεμιέ και η ενζενί – αλλά εκείνοι οι τύποι ανθρώπων που φανερώνουν τις πιο βαθιές πτυχές του ανθρώπινου χαρακτήρα, συμβάλλοντας συνήθως ως Καταλύτες σε μια Μυθοπλασία. Για την ακρίβεια, σε καθένα από εμάς «ζει», σε μικρό ή μεγάλο ποσοστό, το μοτίβο ενός ανθρώπινου χαρακτήρα, ενός Καρατερίστα και πρωτίστως αυτό θα αποτελέσει το θέμα των συζητήσεων μας και την πηγή έμπνευσης των κειμένων που θα γραφτούν.

Εισηγητής: Νίκος Κολλάρος

Ανοιχτό Μάθημα: Κυριακή 7/11/2021

Έναρξη: Κυριακή 21/11/2021

Το τμήμα Καρατερίστες Β Κύκλος (για προχωρημένους συμμετέχοντες) ξεκινά την Κυριακή 14/11/2021

Διάρκεια: 8 διαδικτυακές Συναντήσεις

Πρόγραμμα: κάθε δεύτερη Κυριακή, 18:00 – 21:00, 24 ώρες web

Κόστος: 240€ + ΦΠΑ

Δυνατότητα Συμμετοχών: Με 12 – 15 συμμετέχοντες online 

Περί τίνος πρόκειται

  1. Ο Νίκος Κολλάρος οργανώνει κάθε χρονιά για το Μικρό Πολυτεχνείο θεματικά σεμινάρια
  2. Ο στόχος τους; να εμπνεύσουν και να ιντριγκάρουν τους συμμετέχοντες στο να εκφράσουν στο χαρτί ένα νέο, γενεσιουργό έργο,
  3. Οι προοπτικές τους; να επεκτείνουν οι συμμετέχοντες τα καλλιτεχνικά τους όρια, αλλά και να σκάψουν πιο βαθιά το συναίσθημα και τη σκέψη τους,
  4. Το πιο προσιτό αποτέλεσμα; Οι συμμετέχοντες να μοιραστούν και συζητήσουν ότι γράψουν με τους άλλους της ομάδας, να συμπορευτούν έτσι πάνω στην ίδια καλλιτεχνική γραμμή και διαδρομή και να δημιουργήσουν καλλιτεχνικές παρέες.
  5. Αφορμή για να συμβούν όλα αυτά, αυτή τη φορά, είναι οι ιδιότυποι χαρακτήρες των ιστοριών που ζούμε καθημερινά και αυτών που επινοούμε για να είμαστε καλύτερα, οι Καρατερίστες, δηλαδή.
  6. Στο σεμινάριο αυτό, θα γράψουμε κείμενα ακριβώς για αυτούς τους «αρχετυπικούς ρόλους». Το σεμινάριο προεκτείνει δημιουργικά έναν κύκλο μαθημάτων που προηγήθηκε, αλλά επειδή κάθε μάθημα έχει αυτοτέλεια μπορεί να υποδεχτεί νέους συμμετέχοντες.
  7. Σε κάθε συνάντηση, θα γίνεται η παρουσίαση ενός Character με αναφορές και παραδείγματα από τη λογοτεχνία, το θέατρο και το σινεμά.
  8. Αυτό το υλικό θα είναι η πρώτη ύλη, η αφορμή, για να γραφτούν από τους συμμετέχοντες 4 καινούργια κείμενα τα οποία θα διαβάζονται, θα αξιολογούνται και θα αναπτύσσονται στη διαδικτυακή αίθουσα.
  9. Οκτώ συναντήσεις κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα για να κυλήσει ο χειμώνας πολύ δημιουργικά και με καλή παρέα.

Σε ποιους απευθύνεται

Απευθύνεται σε δημιουργικούς γραφιάδες – ανεξάρτητα της φόρμας που χρησιμοποιούν, στίχο, ποίηση, θεατρικό μονόλογο, μικρή λογοτεχνική φόρμα – που δέχονται  να αναμετρηθούν με ένα νέο πεδίο γραφής.

Πως θα γίνονται οι συναντήσεις

Οκτώ συναντήσεις, μια κάθε δεκαπέντε μέρες. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των συναντήσεων αυτών είναι ότι οι συμμετέχοντες μπορούν να ζουν το σεμινάριο on line.

Το Κατά Γιουνγκ Ευαγγέλιο, οι Ακροατές μας κι εμείς

Για τον Γιούνγκ υπάρχουν τέσσερις βασικές ψυχολογικές λειτουργίες: η σκέψη, η αίσθηση, το συναίσθημα και η αντίληψη. Σε κάθε άτομο, μία ή περισσότερες από αυτές τις λειτουργίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι παρορμητικός σύμφωνα με τον Γιούγνκ αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι λειτουργίες της «αίσθησης και της αντίληψης» κυριαρχούν «του συναισθήματος και της σκέψης».

Με βάση αυτές τις τέσσερις βασικές λειτουργίες, ο Γιούνγκ υπέθεσε ότι υπάρχουν δύο βασικοί τύποι χαρακτήρων. O εσωστρεφής και ο εξωστρεφής. Ο καθένας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία τους διαφοροποιούν τον ένα από τον άλλο. Αλλά όλοι, είμαστε και τα δύο. Mέσα από αυτό το δίπολο θα χτιστούν Μονόλογοι και Πρωσοπογραφίες σε Πρώτο Ενικό Πρόσωπο. Αυτά μας τα δύο πρόσωπα θα συσχετίζουμε σε κάθε μάθημα και θα έχουμε στα κείμενά μας παρόντες ανά μάθημα έναν χαρακτηριστικό εκπρόσωπο – καλεσμένο έκπληξη, για το θέμα μας από την εγχώρια Καλλιτεχνική Σκηνή, που να μπορεί να αποφανθεί πάνω στις συγγραφικές μας επιδόσεις.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ