3 ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 3000 ΨΕΜΑΤΑ: η φάρσα του μικροαστισμού

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Με θεατρικό καμβά μια χώρα πολύ θεατρική και ιδιότυπη, όπως η Αγγλία των 70’s, οι δημιουργικές ομάδες των σεμιναρίων του Μικρού Πολυτεχνείου έστησαν ένα ειρωνικό θεατρικό σχόλιο πάνω στην υποκριτική δομή της σύγχρονης μικροαστικής τάξης.

 

Στα 3 ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 3000 ΨΕΜΑΤΑ (σινεφίλ αναφορά στον σκηνοθέτη Μάικ Λι, αλλά και σε θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Άλαν Εϊκμπουρν) στιβαροί εκπρόσωποι της καθαγιασμένης μικροαστικής τάξης και με φόντο την βρετανική επαρχία, εκμεταλεύονται τον κοινωνικό τους ρόλο και εξαπατούν κατά συρροή και σχεδόν πάντα ατιμώρητοι, όσους τους ανέδειξαν σε επιτήδειους «απατεώνες».

Ένας εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος (Χάρης Γκελεστάθης), ένας μέτοχος μεγάλης εταιρείας (Ηλίας Μαυρουδής) κι ένα πολιτικά ανερχόμενος τοπικός παράγων (Βαγγέλης Αγγελίδης) βρίσκονται στο στόχαστρο της συγγραφικής ομάδας του Μ.Π. Τριγύρω τους σύζυγοι και ερωμένες (Μαρία Γεωργιάδου, Ελπίδα Μηναδάκη, Βεατρίκη Βλάχου, Βασιλική Αγόρου) συνένοχοι και ιδανικά θύματα μαζί στην politically correct αήθεια που τους χαρακτηρίζει. Τα αληθινά θύματά τους όμως είναι οι αφελείς εκπρόσωποι ενός υποβαθμισμένού σταθερά κοινωνικού στρώματος, οι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι, οι εξαπατημένοι πιστοί σύζυγοι και οικογενειάρχες (Σωτήρης Καραβάς, Γεράσιμος Παπαναστασάτος, Στέλιος Μπούρας), σταθεροί επίσης εκπρόσωποι του τέλειου εγκλήματος, που χωρίς να ζουν παρασιτικά, ευνοούν την συντήρηση ενός συστήματος που όλοι κρίνουμε και ευνοούμε! Στο πλάι τους φυσικά όλοι εκείνοι που δικαίως ή αδίκως ευνοούνται ή επωφελούνται από τους κανόνες του παιχνιδιού και σιωπηρά στηρίζουν ενώ θα μπορούσαν να ανατρέψουν και να διαλύσουν την αλυσίδα του ψεύδους: μια νοικοκυρά και μια γεροντοκόρη που μπορούν να γίνονται ατιμώρητα δολοφόνοι γιατί κανέναν δε συμφέρει να τιμωρηθούν (Ηλιάνα Παπαργύρη, Αθηνά Τριάντη), μια στενογράφος και ένας σερβιτόρος, ιδανικοί μάρτυρες που γνωρίζουν πολλά μα δεν μιλούν ποτέ (Φλώρα Αργυρίου, Αντώνης Αμολοχίτης), ένας εφημέριος και μια επίτροπος, που λόγω θέσης θα μπορούσαν να διαρρήξουν την πύλη της Κόλασης, αλλά έχουν βολευτεί στις δάφνες του μικρόκοσμού τους (Νικόλας Καρανικόλας, Κατερίνα Μούγερ).

Ο Δημήτρης Κανέλλος ενορχηστρώνει 16 χομπίστες ηθοποιούς κρατώντας επιδέξια την μπαγκέτα του pocket theatre on stage και με την σύμπραξη της Κατερίνας Χριστίνας Μανωλάκου και της σκηνογραφικής της ομάδας, της Αλίκης Peterson στους φωτισμούς και του Βασίλη Μαντά στη μουσική επιμέλεια, κατορθώνει να δημιουργήσει ένα κωμικό «χορόδραμα» πάνω σε ένα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά είδη: τη φάρσα. Σε αυτή τη φάρσα του μικροαστικού ψεύδους καλείστε όλοι να γίνετε συνένοχοι και κριτές απόψε.

ΔΙΑΝΟΜΗ: Χάρης Γκελεστάθης (Επιθεωρητής Ινγκ), Ηλίας Μαυρουδής (κύριος Πονς), Βαγγέλης Αγγελίδης (Γκόρτζους), Μαρία Γεωργιάδου (Ελίζαμπεθ), Ελπίδα Μηναδάκη (κυρία Πονς), Βεατρίκη Βλάχου (Πότζυ), Βάσω Αγόρου (Μόλυ), Σωτήρης Καραβάς (Σαμ), Γεράσιμος Παπαναστασάτος (Μαρκ), Στέλιος Μπούρας (πρόσκοπος Στάνλεϋ), Ηλιάνα Παπαργύρη (Μίραμπελ), Αθηνά Τριάντη (Κλάραμπελ), Φλώρα Αργυρίου (στενογράφος Τζόϋς), Αντώνης Αμολοχίτης (σερβιτόρος), Νικόλας Καρανικόλας (εφημέριος Τζόναθαν Χικς), Κατερίνα Μούγερ (κυρία Χορς).