Ασυμφωνία Χαρακτήρων – Σεμινάριο δημιουργικής γραφής

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Η λογοτεχνική «σύγκρουση» που οδηγεί μια ιστορία σε ανατροπή, κορύφωση και κάθαρση (λύση) είναι το αντικείμενο του θερινού κύκλου δια ζώσης μαθημάτων δημιουργικής γραφής στην ταράτσα του ΜΠ.

Εισηγητής: Νίκος Κολλάρος

Διάρκεια: 4 + 1 δια ζώσης συναντήσεις (31/5, 7/6, 14/6 και 21/6/2022)

Πρόγραμμα: κάθε Τρίτη, 20:30 – 22:30

Κόστος: 100€ + ΦΠΑ (bonus price για το Καλοκαίρι 2022)

Βonus lesson εντός Σεπτεμβρίου σε συνάντηση reunion της ομάδας

Μια λογοτεχνική ιστορία συγκροτείται από το σκηνικό, τους χαρακτήρες, τη σχέση μεταξύ των χαρακτήρων και τέλος, την ανατροπή της σχέσης αυτής. Σε αυτή τη σειρά δημιουργικών συναντήσεων θα επικεντρωθούμε ακριβώς σε αυτή τη σχέση, τη «σύγκρουση», την ασυμφωνία των χαρακτήρων, που είναι αναγκαία για να εξελιχτεί η ιστορία μας.

Τι λόγια θα αντάλλασσαν αν βρίσκονταν στην ίδια παρέα η Πηνελόπη με την Ωραία Ελένη; Άραγε ο Γολιάθ εξακολουθεί να είναι θυμωμένος με το Δαυίδ ή του έχει περάσει; Το Τέρας γοητεύεται από την Πεντάμορφη, ακόμα και τώρα που αυτή έχει γεράσει; Πώς θα ήταν σήμερα ο κόσμος αν δεν είχε προηγηθεί η συνεχής και εναλλασσόμενη αντιπαλότητα του Τόμας Έντισον με τον Νίκολα Τέσλα;

Κάθε αρχετυπικός χαρακτήρας, πραγματικός ή λογοτεχνικός, εκπροσωπεί ένα βασικό χαρακτηριστικό μας, ένα μοτίβο ανθρώπινης συμπεριφοράς. Στα κείμενα που θα γράψουμε στο σεμινάριο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε το «σχετίζεσθαι», την τριβή μεταξύ των χαρακτήρων και των καθολικών προτύπων που εκπροσωπούν.

Οι ήρωες αποκτούν υπόσταση, ισχυροποιούνται μέσα από τις συμπεριφορές τους, συνάπτουν σχέσεις φιλίας και μίσους, αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν το πλάνο του συγγραφέα. Τα κείμενα μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία του θεατρικού διαλόγου, του εσωτερικού μονολόγου, της στιχομυθίας, του έμμετρου ή του ποιητικού λόγου, της παρλάτας. Η γραφή, το γράψιμο, είναι το βασικό μας εργαλείο για να ανακαλύψουμε τον κόσμο, να σκάψουμε στην ανθρώπινη ψυχολογία και να φτιάξουμε όμορφες ιστορίες.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ