BooklaB

Books’ Club & Lab

Books’ Club & Lab – Τρίτη Εποχή

Υπεύθυνος Συντονισμού: Φώτης Βλαστός

Διάρκεια: 8 συναντήσεις με μαθήματα κάθε δεύτερη Πέμπτη 20:30 – 23:30

Με δυνατότητα παρακολούθησης εξ αποστάσεως (Webinar).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ:

Τελευταία Δυνατότητα Ένταξης: Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:30.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT BOOKLAB – LΑB: Το LAB του BOOΚ CLUB ακολουθεί την διαδρομή κάθε νέου γραφιά από το στήσιμο μιας ιδέας σε ιστορία μέχρι την ολοκλήρωσή της. Μέσα από τις συναντήσεις του είναι προσανατολισμένο να παρακολουθήσει την πρόοδο όσων εδώ και τώρα είναι αποφασισμένοι να βουτήξουν στα βαθιά νερά της Γραφής. Είναι μεγάλη χαρά που για τρίτη συνεχή χρονιά το τμήμα αυτό καλεί νέους βιβλιόφιλους και επίδοξους γραφιάδες σε μια πολύ δημιουργική συνύπαρξη. Φέτος για πρώτη φορά συνεργάζεται στον συντονισμό του τμήματος πλάι στον Φώτη Βλαστό ο Θράσος Καμινάκης.

Ένα Club Γραφής για την Μυθοπλασία που θέλει να γίνει ένα δραστήριο Booklab, περιμένει από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν τα αγαπημένα τους βιβλία, μαζί με τα προσωπικά τους κείμενα, τα σενάρια, τα θεατρικά κείμενα, τα διηγήματα κλπ. Η διάδραση ανάμεσα στους συμμετέχοντες δεν απογειώνει μόνο την απόλαυση της ανάγνωσης, αλλά ξαναγράφει με έναν τρόπο τα βιβλία. Ασφαλώς, βοηθά και το μοναχικό, από τη φύση του, γράψιμο. Η επικοινωνία μεταξύ συντονιστών και συμμετεχόντων συνεχίζεται μέσα από το διαδίκτυο, καθώς οι συμμετέχοντες θα μπορούν να αναρτούν τις σκέψεις και τα κείμενά τους σε ειδική, προστατευμένη ιστοσελίδα. Στόχος όλοι όσοι επιλέγουν να συμμετέχουν ενεργά στο Lab του Book club είναι να φέρουν με το πέρας των μαθημάτων ένα ολοκληρωμένο έργο στο φως.

Ο Φώτης Βλαστός αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στα βιβλία που έχουν κάτι να μας πουν για την τέχνη της αφήγησης. Προσανατολίζεται στην Μεγάλη Φόρμα (Μυθιστόρημα, Νουβέλα, Σπονδυλωτό κείμενο με διαλόγους και παράλληλες αφηγήσεις σε πρώτο ή τρίτο πρόσωπο.  Ο Θράσος Καμινάκης σε συμπληρωματικές αυτόνομες συναντήσεις προσεγγίζει την Μικρή Φόρμα (Διήγημα, Μονόπρακτο) και δοκιμάζει με ασκήσεις αυτοματικού λόγου να κινητοποιήσει την συνειρμική γραφή μέσα σε κάθε συμμετέχοντα. Δημιουργείται έτσι ένα γόνιμο περιβάλλον για ν’ αναπτυχθούν οι σπόροι της προσωπικής έμπνευσης και της δημιουργίας κειμένων που φιλοδοξούν να υπερβούν το όριο της «στοχαστικής σημείωσης» και να ανοιχτούν σε μυθοπλασίες.

 

Για τον χαρακτήρα του BOOKLAB :

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ: Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους θέλουν να είναι δημιουργικοί αναγνώστες της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και να εμπνευστούν από αυτούς που τολμάνε να γράψουν. Η οργανωμένη ανθρώπινη αφηγηματική δραστηριότητα αποθηκεύεται εδώ και αιώνες στα βιβλία. Προϊόντα της ανάγνωσης της ζωής, τα βιβλία διαιωνίζουν την ανθρώπινη πνευματικότητα και εγγυώνται τον διαχρονικό διάλογο ανάμεσα στις εποχές και στις ιδέες τους. Μεγαλώσαμε μέσα και χάρη σ’ αυτό το διάλογο. Η βιβλιοφιλία μας είναι η αντανάκλαση της φιλίας των βιβλίων για τους αθέατους, μελλοντικούς αναγνώστες τους.

Το CLUB του BOOKLAB ανοίγει τις πόρτες των δημόσιων και ιδιωτικών βιβλιοθηκών και φέρνει τα βιβλία πιο κοντά στα μέλη του. Πέρα από τη σχολαστική αποθησαύριση της γνώσης, τα βιβλία μαρτυρούν για την περιπέτεια και τους μαιάνδρους του ανθρώπινου νου. Γράφτηκαν από ανθρώπους εξίσου ανυπεράσπιστους μπροστά στα αινίγματα του καθημερινού βίου με μας. Οι αλήθειες τους, οι τεχνικές τους, οι αστοχίες τους, αφορούν όσους από μας ενδιαφέρονται για την ανάγνωση και το γράψιμο. Τα βιβλία μας μιλούν κι εμείς μιλάμε για βιβλία μέσα στο γόνιμο και συντροφικό περιβάλλον που χρόνια χαρακτηρίζει το ΜΠ.

ΞΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Οι συναντήσεις ανάγνωσης μετατρέπονται σε μαθήματα για την πρακτική εισαγωγή στην Μικρή ή την  Μεγάλη Φόρμα (Μυθιστόρημα ή Project Μυθοπλασίας – Σειρά Διηγημάτων πάνω σε ενιαίο άξονα). Έτσι το Booklab δεν είναι απλά ένα σεμινάριο σχετικό με την αφήγηση, είναι το άνοιγμα της ζωής μας σ’ αυτήν.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ