Το Μπρεχτικό Θέατρο και ο Κύκλος με την Κιμωλία επί Σκηνής

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

ΤΟ ΜΠΡΕΧΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΚΑΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΙΑ

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Θεατρικό Σεμινάριο με Παράσταση υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Κανέλλου.

«Πολλοί θεωρούν το θέατρο σαν έναν τόπο παραγωγής ονείρων» έγραφε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, «και εσάς τους ηθοποιούς, σας θεωρούν πωλητές μεθυστικών ναρκωτικών. Τα όνειρα καλόδεχτα. Πώς να αντέξουμε αυτή τη ζωή χωρίς όνειρα. Μα έτσι, ηθοποιοί, το θέατρό σας δεν γίνεται τίποτα άλλο από ένας τόπος όπου μαθαίνει κανένας να αντέχει την ασήμαντη και ομοιόμορφη ζωή. Τους δείχνετε έναν κόσμο ψεύτικο, απρόσεχτα ανακατωμένο, έτσι όπως τον δείχνουν τα όνειρα».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ PROJECT

Ο Μπρεχτ ήθελε το θέατρο να κάνει τον θεατή να σκέφτεται. Στα θεατρικά του έργα περιέγραφε τον κόσμο σαν κόσμο που μπορεί ν’ αλλάξει.
Για τη δραματική τέχνη του Μπρεχτ και τις απόψεις του για το ρόλο του θεάτρου υπάρχουν πλούσια σε όγκο συγγράμματα. Ο ίδιος ο Μπρεχτ εξέφρασε επανειλημμένα γραπτά και προφορικά τις απόψεις του γι’ αυτό. Πολλοί χορογράφοι και ηθοποιοί που εκπαίδευσε ο ίδιος ο Μπρεχτ, αλλά και όσοι ακολούθησαν την καλλιτεχνική του προσέγγιση,  πήγαν σε άλλα θέατρα και απόδειξαν τι διδάχτηκαν. Το θεατρικό κοινό –δίπλα σε εργάτες, αγρότες και υπαλλήλους – θεωρεί σήμερα όπως και πριν από χρόνια, ένα βράδυ μέσα στο θεατρικό μικρόκοσμο του Μπρεχτ σαν ένα μεγάλο γεγονός.

Ο Μπρεχτ προώθησε δίπλα στην ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης πάντοτε την ταυτόχρονη ανάπτυξη της τέχνης της παρακολούθησης του θεατρικού έργου. Τότε μόνο μπορεί να εκπληρωθεί η αποστολή του θεάτρου, όταν ο θεατής είναι έτοιμος να συνδέσει την αισθητική απόλαυση του θεάματος με μιαν ευχάριστη αλλά ακριβή διαδικασία σκέψης.

Με αυτές τις κατευθύνσεις ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Κανέλλος θα προσεγγίσει και φέτος χάρη στον εορτασμό για τα 15 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ το μπρεχτικό σύμπαν με την επί δεκαετίας περίπου ομάδα Ερευνητικού Θεάτρου – Pocket Theatre που ανανεώνει συνεχώς τα μέλη της και δημιουργεί πρότυπες παραστάσεις σε γνωστούς θεατρικούς χώρους της Αθήνας. Η Προετοιμασία για την Παράσταση που θα δουλέψει από τον Ιανουάριο 2018 πιο εισαγωγικά δεχόμενος και νέους – νέες συμμετέχοντες – συμμετέχουσες με μικρή πρότερη εμπειρία, θα δυναμώσει μαθήματα και πρόβες για τέσσερις περίπου μήνες μετά, ώστε τον Ιούνιο 2018 να έρθει στο φως. Θα είναι «ο Κύκλος με την Κιμωλία» που με ένα συμβολικό τρόπο κλείνει ένα σημαντικό Κύκλο Σπουδών και ανοίγει έναν άλλο τοποθετώντας στη μέση του Κύκλου ένα παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας και που διεκδικεί το δικαίωμα να μεγαλώσει με αγάπη, πίστη και πάθος για τη Ζωή.

Παρουσίαση του Σεμιναρίου: Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018 στο LOFT του Μ.Π. (Ιερά Οδός 14)

Εναρξη: Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Πρόβες και Μαθήματα

Από Ιανουάριο 2018 κάθε Κυριακή και Τρίτη ώρες βραδινές 20:30 – 23:30 έως και τις αρχές του Ιουνίου που το έργο θα ανέβει στο ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΒΙΟ.

Το αναλυτικό Πρόγραμμα των Προβών και των Μαθημάτων θα ανακοινωθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2017 στο LOFT ΜΠ  όπου μετά από ένα θεατρικό Happening στις 21:00 ο ίδιος ο συντονιστής θα μιλήσει και θα σκεφτεί φωναχτά για το πώς μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το εκπαιδευτικό καλλιτεχνικό project συνόλου όσοι ενδιαφέρονται.

Info 6937100641 (καθημερινά 14:30 – 17:30)
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ