Πρακτικό σεμινάριο Θεατρικής Γραφής

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Ένα τρίμηνο πρακτικό εργαστήρι για μια αποτελεσματική δουλειά στη συγγραφή θεατρικού έργου, Μονόλογου ή Μονόπρακτου (Διαλογικό κείμενο), σε δύο ταχύτητες.

ΑΜΕΣΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΑΠΟ 15 ΜΑΪΟΥ, ΜΕ ΝΕΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΤΟ 2103252998*

Συντονισμός: Λένος Χρηστίδης & Ερρίκος Μπελιές

Διάρκεια και Δομή: Έναρξη με Λένο Χρηστίδη την Πέμπτη 6 Μαρτίου για 6 δίωρες συναντήσεις – Διάλειμμα από 10/4 έως 8/5 για επεξεργασία των έργων που θα δουλευτούν από τους συμμετέχοντες – Συνέχεια με Ερρίκο Μπελιέ από 15 Μαϊου έως 19 Ιουνίου για 6 δίωρες συντήσεις – Παρουσίαση των Έργων (Μονολόγων ή Μονοπράκτων) ώστε να αναζητήσουν την τύχη τους στο Σανίδι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

  • ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΛΟΓΟ:

Ο Μονόλογος δεν είναι απλά ένα εξομολογητικό κείμενο όταν προορίζεται για τη θεατρική Σκηνή. Την Τεχνική συγγραφής Μονολόγων για το Θέατρο θα διδαχτούμε σε αυτό το εργαστήριο σε αντιπαράθεση με 2 είδη:

  • Το Εξομολογητικό ΕΓΩ, όταν εκφράζεται γραπτώς με ή χωρίς λογοτεχνική αξίωση και
  • τον Διάλογο
  • ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ (ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ):

Ο διάλογος είναι για το θέατρο ό,τι η τρίτη διάσταση για τη γλυπτική: αναπαριστά τη ζωή και δραματοποιεί τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του (εσωτερική φωνή) και τον κόσμο. Προϊόν θρησκευτικής και πολιτικής προόδου της κλασσικής αρχαιότητας, ο διάλογος παρακολούθησε και εξέφρασε πιστά την πορεία της δραματικής τέχνης ανά τους αιώνες. Ο σημερινός δραματουργός, προορισμένος να ζει και να δημιουργεί μέσα στο λευκό θόρυβο της κοσμικής φλυαρίας, τεταμένος ανάμεσα στις απαρχές και στο επέκεινα του θεάτρου, αποζητά να εκφράσει το σημερινό δράμα μέσω προσώπων που μιλούν, συνομιλούν ή αντιμιλούν. Από τη γραμματική της γλώσσας μέχρι την ψυχολογία των ηρώων, η πορεία είναι συχνά δαιδαλώδης και μοναχική.

ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ:

  • Ποιοι είναι οι κανόνες της τέχνης του διαλόγου, σήμερα;
  • Πώς μπορεί ο διάλογος να εκφράσει τα νοήματα και τη σύγχρονη Αισθητική;

Ο Ερρίκος Μπελιές οργάνωσε για παλαιότερους μαθητές του Μικρού Πολυτεχνείου ένα εργαστήριο δημιουργίας και ανάλυσης διαλόγων για το Θέατρο σε αντιπαράθεση με την αντίστοιχη εργασία που γίνεται για διαλόγους που χρησιμοποιούνται στην Τηλεόραση. Αυτά συνέβησαν εντός του 2013. Με το Λένο Χρηστίδη να λαμβάνει τη θέση στο βήμα του Συντονιστή, το νέο Εργαστήριο που δημιουργείται την Άνοιξη του 2014 (ΑΡΧΕΣ ΜΑΡΤΙΟΥ – ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ), αφορά σε σχετικά μυημένους στο Θεατρικό Λόγο: με άξονα τη σύγχρονη Θεατρολογία και Αισθητική, οι μαθητές θα διδαχθούν τη μετάβαση από το Μονολογικό Κείμενο στη Διαλογικότητα και από κει στο άρτιο θεατρικό έργο. Ο Ερρίκος Μπελιές στο κλείσιμο του Εργαστηρίου, με έξι ακόμα συναντήσεις (15 ΜΑΪΟΥ – 19 ΙΟΥΝΙΟΥ) θα αναλάβει εκ νέου το ρόλο του Συντονιστή, για να επιμεληθεί παρέα με τους συμμετέχοντες τα καλύτερα από τα έργα τους, ώστε να μπορέσουν να βρουν το δρόμο τους για τις σύγχρονες θεατρικές σκηνές της πόλης.

Αυτός είναι και ο ΣΤΟΧΟΣ: Ο Κύκλος αυτός των 12 Συναντήσεων στοχεύει στην δημιουργία ενος PROJECT, δηλαδή στην Συγγραφή Ολοκληρωμένου Θεατρικού Έργου (ΜΟΝΟΛΟΓΟΥ ή ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟΥ) από κάθε συμμετέχοντα ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.

*Σημαντική Πληροφορία για τη Δεύτερη ταχύτητα με τον Ερρίκο Μπελιέ: Όσοι από τους συμμετέχοντες επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο από τον Β’ Κύκλο του (η δεύτερη ταχύτητα με τον Ερρίκο Μπελιέ, από 15/5/2014) μπορούν να ενταχθούν αν έχουν ήδη στα σκαριά υλικό για μονόπρακτο ή μονόλογο, ανεξάρτητα αν έχουν ή οχι παρακολουθήσει ανάλογο σεμινάριο. Πολύ δε περισσότερο παλαιότεροι μαθητές του Ερρίκου Μπελιέ. Ενημερωθείτε και θέστε την υποψηφιότητά σας έγκαιρα στο 2103252998.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ