Φωτισμοί Θεάτρου

Φωτισμοί Θεάτρου με την Μελίνα Μάσχα

Φωτισμοί Θεάτρου

Εισηγήτρια: Μελίνα Μάσχα 

Πρόγραμμα: κάθε Σάββατο 11:00-13:00

Διάρκεια: 6 (πολύ πρακτικά) μαθήματα συνολικής διάρκειας 12 ωρών και πρακτική εξάσκηση στο ανέβασμα παράστασης σε θεατρικό χώρο όπως και θεατρικές βόλτες.

Παρουσίαση: Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 20:30 (Θησείο)

*Υποχρεωτική η παρακολούθηση της Παρουσίασης (για όσους δεν την παρακολούθησαν την προηγούμενη εβδομάδα) πριν την έναρξη του εργαστηρίου.

Έναρξη: Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018 ώρα 21:00 (Θησείο)

*Τα υπόλοιπα μαθήματα γίνονται Σάββατο 11:30-13:30 στο θέατρο Olvio 

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο “Φωτισμοί Θεάτρου”

Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.

Στόχος αυτού του σεμιναρίου είναι «να ρίξει φως» στην διαδικασία του Σχεδιασμού Φωτισμών, να προσφέρει δηλαδή, μέσα από την θεωρία και την πράξη, μια ουσιώδη γνωριμία και μια καλή επαφή με τον θεατρικό φωτισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, διακοσμητές, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, διευθυντές σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Απώτερος στόχος όταν ολοκληρωθούν τα μαθήματα οι νέοι φωτιστές θεάτρου που θα προκύψουν από το σεμινάριο να κάνουν την πρακτική τους σε θεατρικές παραστάσεις που θα ανεβάσει το ΜΠ στον ίδιο θεατρικό χώρο, ώστε να έχουν ήδη μια προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

 ΘΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετήσουμε την φύση του φωτός και τις ιδιότητές του, θα ερευνήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φωτός στην Τέχνη, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του Θεατρικού Φωτισμού, θα αναλύσουμε τις Βασικές Αρχές και τους Στόχους του Σχεδιασμού Φωτισμών καθώς και τα διαφορετικά στυλ του θεατρικού φωτισμού και θα καθορίσουμε τον ρόλο του Σχεδιαστή Φωτισμών.

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Πρωτίστως όμως οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και θα εξοικειωθούν με  τις δυνατότητες του μέσα σε ένα θέατρο άρτια εξοπλισμένο και με την βοήθεια του ηλεκτρλόγου σκηνής: γωνίες φωτισμού, αίσθηση και ύφος, χρώμα, μίξη χρώματος, φίλτρα, ειδικά υλικά, ειδικά φώτα. Θα επισημάνουμε τις διαφορές του γενικού και του ειδικού φωτισμού, τα διαφορετικά είδη σκηνών και τύπους έργων.  Τέλος, θα μάθουμε πώς να κάνουμε ένα βασικό φωτιστικό πλάνο και πώς επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις μας στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.

Χρονοδιάγραμμα Σεμιναρίου

6 πρακτικά μαθήματα (δίωρα) συνολικής διάρκειας 12 ωρών

Πλέον των μαθημάτων θα γίνουν μία με δύο θεατρικές βόλτες σε σημαντικές τεχνικά και καλλιτεχνικά παραστάσεις της χειμερινής σαιζόν και μία επίσκεψη με πρακτική εξάσκηση στο ανέβασμα παράστασης σε θεατρικό χώρο εταιρείας επαγγελματικού φωτισμού σε ώρες και μέρες εκτός των προγραμματισμένων μαθημάτων του σεμιναρίου.

Η  βάση συμμετοχών για να ολοκληρωθεί η ομάδα των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα.

Το σεμινάριο ανήκει στα BEST PRICE SEMINARS του ΜΠ κι έτσι οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Ενημερωθείτε για όλα αυτά άμεσα στο 693.710.0641.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΠΙΛΕΞΤΕ TO ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΣΤΑ:

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ