Φωτισμοί Θεάτρου – Πρακτική σε Παράσταση

Φωτισμοί Θεάτρου με την Μελίνα Μάσχα

Φωτισμοί Θεάτρου

Εισηγήτρια: Μελίνα Μάσχα 

Επίσημη Εναρξη: Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Δυνατότητα Ένταξης: Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Πρόγραμμα: Από Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου (Εισαγωγικό Μάθημα) 2020 ώρα 18:00 – 20:00 και κάθε δεύτερη Τετάρτη.

Διάρκεια: 7 Συναντήσεις & 3 στο Θέατρο & 5 Πρόβες. Σύνολο 46 με 50 ώρες. 

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο “Φωτισμοί Θεάτρου”

Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση.

Στόχος του σεμιναρίου Φωτισμών Θεάτρου είναι «να ρίξει φως» στην διαδικασία του Σχεδιασμού Φωτισμών, να προσφέρει δηλαδή, μέσα από την θεωρία και την πράξη, μια ουσιώδη γνωριμία και μια καλή επαφή με τον θεατρικό φωτισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, διακοσμητές, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, διευθυντές σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Απώτερος στόχος η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που οι μαθητές παίρνουν από το σεμινάριο σε θεατρική παράσταση που θα ανεβάσει το ΜΠ στον ίδιο θεατρικό χώρο, ώστε να έχουν πλέον μια προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

 ΘΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετήσουμε την φύση του φωτός και τις ιδιότητές του, θα ερευνήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φωτός στην Τέχνη, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του Θεατρικού Φωτισμού, θα αναλύσουμε τις Βασικές Αρχές και τους Στόχους του Σχεδιασμού Φωτισμών καθώς και τα διαφορετικά στυλ του θεατρικού φωτισμού και θα καθορίσουμε τον ρόλο του Σχεδιαστή Φωτισμών.

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Πρωτίστως όμως οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και θα εξοικειωθούν με  τις δυνατότητες του μέσα σε ένα θέατρο άρτια εξοπλισμένο και με την βοήθεια του ηλεκτρλόγου σκηνής: γωνίες φωτισμού, αίσθηση και ύφος, χρώμα, μίξη χρώματος, φίλτρα, ειδικά υλικά, ειδικά φώτα. Θα επισημάνουμε τις διαφορές του γενικού και του ειδικού φωτισμού, τα διαφορετικά είδη σκηνών και τύπους έργων.  Τέλος, θα μάθουμε πώς να κάνουμε ένα βασικό φωτιστικό πλάνο και πώς επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις μας στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ