Φωτισμοί Θεάτρου – Πρακτική σε Παράσταση

Σεμινάρια Τέχνης στην Αθήνα

Φωτισμοί Θεάτρου

Εισηγήτρια: Μελίνα Μάσχα 

Διάρκεια για μαθήματα προετοιμασίας παράστασης: 5 (πολύ πρακτικά) μαθήματα και πρακτική εξάσκηση στο ανέβασμα παράστασης (5 τουλάχιστον Πρόβες) σε θεατρικό χώρο όπως και θεατρικές βόλτες.

Δυνατότητα Ένταξης: 18 Απριλίου 2018 ώρα 18:00 – 20:30

Έναρξη Υποχρεωτικών Μαθημάτων την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019, ώρα 6- 8:30μμ Θησείο / Προαιρετικά Μαθήματα Σκηνογραφίας: 5 τρίωρα Σαββάτου (βλ. παρακάτω)

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο “Φωτισμοί Θεάτρου”

Ένα από τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου είναι το φως. Με το φως δημιουργούμε ατμόσφαιρες, οριοθετούμε χώρους, υπογραμμίζουμε συναισθήματα, κατευθύνουμε την προσοχή του θεατή. Ο Σχεδιαστής Φωτισμών καλείται να «ντύσει» με φως την θεατρική παράσταση και να συμμετέχει δημιουργικά στην σκηνική σύνθεση. Για πρώτη φορά μάλιστα στο εν λόγω σεμινάριο οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν (προαιρετικά ή υποχρεωτικά) το τμήμα ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.

Στόχος του σεμιναρίου Φωτισμών Θεάτρου είναι «να ρίξει φως» στην διαδικασία του Σχεδιασμού Φωτισμών, να προσφέρει δηλαδή, μέσα από την θεωρία και την πράξη, μια ουσιώδη γνωριμία και μια καλή επαφή με τον θεατρικό φωτισμό σε επαγγελματικό επίπεδο. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, διακοσμητές, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους, ηλεκτρολόγους, διευθυντές σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών που θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Απώτερος στόχος η πρακτική εφαρμογή των γνώσεων που οι μαθητές παίρνουν από το σεμινάριο σε θεατρική παράσταση που θα ανεβάσει το ΜΠ στον ίδιο θεατρικό χώρο, ώστε να έχουν πλέον μια προϋπηρεσία στο αντικείμενο.

 ΘΕΩΡΙΑ

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, θα μελετήσουμε την φύση του φωτός και τις ιδιότητές του, θα ερευνήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του φωτός στην Τέχνη, θα κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην Ιστορία του Θεατρικού Φωτισμού, θα αναλύσουμε τις Βασικές Αρχές και τους Στόχους του Σχεδιασμού Φωτισμών καθώς και τα διαφορετικά στυλ του θεατρικού φωτισμού και θα καθορίσουμε τον ρόλο του Σχεδιαστή Φωτισμών.

 ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Πρωτίστως όμως οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τον φωτιστικό εξοπλισμό και θα εξοικειωθούν με  τις δυνατότητες του μέσα σε ένα θέατρο άρτια εξοπλισμένο και με την βοήθεια του ηλεκτρλόγου σκηνής: γωνίες φωτισμού, αίσθηση και ύφος, χρώμα, μίξη χρώματος, φίλτρα, ειδικά υλικά, ειδικά φώτα. Θα επισημάνουμε τις διαφορές του γενικού και του ειδικού φωτισμού, τα διαφορετικά είδη σκηνών και τύπους έργων.  Τέλος, θα μάθουμε πώς να κάνουμε ένα βασικό φωτιστικό πλάνο και πώς επικοινωνούμε αποτελεσματικά τις ιδέες και τις προτάσεις μας στους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης.

Χρονοδιάγραμμα Σεμιναρίου

Μαθήματα σκηνογραφίας τα Σάββατα
02/03 ώρα 6-9μμ Θησείο (προαιρετικό)
23/03 ώρα 6-9μμ Θησείο (προαιρετικό)
30/03 ώρα 6-9μμ Θησείο (προαιρετικό)
20/04 ώρα 6-9μμ Θησείο (προαιρετικό)
18/05 ώρα 6-9μμ Θησείο (υποχρεωτικό και αποκλειστικά με φωτιστές)

Μαθήματα φωτισμού
Παρασκευή 05/04 ώρα 6-8:30μμ Θησείο
Πέμπτη 18/04 ώρα 6-8:30μμ Θησείο
Σάββατο 11/05 ώρα 11πμ-2μμ Olvio
Κυριακή 19/05 ώρα 11πμ-2μμ Olvio

Ακολουθούν οι γενικές πρόβες
Σάββατο 01/06 11πμ έως 5μμ
Κυριακή 02/06 11πμ έως 5μμ

Ακολουθούν οι τεχνικές πρόβες
06, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 6 – 11:30 μμ
08 IOYNIOY 11πμ έως 6μμ (GENERALLE)

Σημείωση 1 : Οι ώρες των γενικών και τεχνικών προβών μπορεί να τροποποιηθούν εφόσον το κρίνει η εισηγήτρια Μελίνα Μάσχα.

Σημείωση 2 : Το Μικρό Πολυτεχνείο αναμένει τη διαμόρφωση της ομάδας έως και το Σάββατο 02/03/2019 που πραγματοποιείται το ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ώρα 18:30 – 21:30 στο Θησείο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Πλέον των μαθημάτων θα γίνουν μία με δύο θεατρικές βόλτες σε σημαντικές τεχνικά και καλλιτεχνικά παραστάσεις της χειμερινής σαιζόν και μία επίσκεψη με πρακτική εξάσκηση στο ανέβασμα παράστασης σε θεατρικό χώρο εταιρείας επαγγελματικού φωτισμού σε ώρες και μέρες εκτός των προγραμματισμένων μαθημάτων του σεμιναρίου.

Η  βάση συμμετοχών για να ολοκληρωθεί η ομάδα των συμμετεχόντων είναι 12 άτομα.

Το σεμινάριο ανήκει στα BEST PRICE SEMINARS του ΜΠ κι έτσι οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Νέοι συμμετέχοντες γίνονται δεκτοί μόνο μετά από συνέντευξη με την εισηγήτρια. Ενημερωθείτε για όλα αυτά άμεσα στο 693.710.0641.