Βιωματική Γραφή: ο Κύκλος του Υπαρξισμού (με νέα ύλη)

Πόσο συχνά δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση; Πόσο συχνά επιτρέπουμε στα θετικά συναισθήματα να κερδίσουν χώρο μέσα μας; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα όταν κάτι ορατά ή υπόγεια μας βλάπτει; Τι μας χωρίζει από την αλήθεια μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράφουμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο και να οδηγηθούμε μέσα από τη γραφή στην καλή λογοτεχνία.

Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη

Εισαγωγικό μάθημα: Δευτέρα 20/12/2021

Διάρκεια: 7+1 διαδικτυακά μαθήματα

Πρόγραμμα : Κάθε Δευτέρα, ώρα 19:45

Κόστος σεμιναρίου: 225€ + ΦΠΑ

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο Βιωματική Γραφή & Υπαρξισμός

Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της φιλοσοφικής σκέψης και παγκόσμιας λογοτεχνίας το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του ώστε τα κείμενα που θα προκύπτουν να έχουν ως κέντρο βάρους τους το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα. Στον νέο κύκλο από 20/12/2021 θα εστιάσουμε στους Έλληνες Υπαρξιστές και με αφορμή τα κείμενά τους θα γράψουμε τις δικές μας εμπειρίες σε ιστορίες.

ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΜΝΙ:

Αφηγηματικές Φόρμες όπως Διήγημα, Εξομολογητικό κείμενο, Ποιητικός Λόγος, Μονόλογος: είδη όπου ο προσωπικός λόγος μετουσιώνεται σε τέχνη. Πέραν όμως της έμπνευσης, ο δημιουργός καλείται να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβεί συνειδητά.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ:

Στο φετινό κύκλο σεμιναρίων θα προσαρμόσουμε τις ασκήσεις μας σε κείμενα που θα προκύπτουν από βιώματα ενώ θα δώσουμε έμφαση στην Υπαρξιακή Ανάλυση. Θα εμβαθύνουμε και θα γνωρίσουμε επίλεκτα κείμενα και μέσω στοχευμένων θεματολογιών θα εξασκηθούμε γραπτώς τόσο σε ποιητικό, όσο και σε πεζό λόγο. Μέσω αυτής της κριτικής διαδικασίας θα καλλιεργήσουμε την έκφρασή μας, ώστε να γνωρίσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και να βρούμε την προσωπική μας “φωνή”. Δημιουργοί όπως ο Ζαν – Πωλ Σαρτρ και η Σιμόν Ντε Μπωβουάρ, ο Αλμπέρ Καμύ, ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο Σαίρεν Κίρκεργκαρντ, ο Φρίντριχ Νίτσε, ο Γιάννης Ρίτσος, η Μελισσάνθη και άλλοι θα είναι πυροδότες με το έργο και τη σκέψη τους στη διαδρομή μας στον γραπτό βιωματικό λόγο μέσω υπαρξισμού. Ο δικός τους δημιουργικός λόγος θα μας βοηθήσει να ορθώσουμε το συγγραφικό μας ανάστημα σε μία εποχή γκρίζα, σιωπηλού πόνου και υπαρξιακής αγωνίας. Μήπως αυτή ακριβώς η στιγμή είναι η πιο γόνιμη για να κάνουμε κάτι οριστικά γενναίο για μας; Να συναντηθούμε με την αλήθεια των συναισθημάτων μας και να “ξαναγράψουμε” τον Κόσμο.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ