Βιωματική Γραφή: Ο Κόσμος των Συναισθημάτων

Σεμινάρια Γραφής

Βιωματική Γραφή & Έκφραση: Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση μας με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράφουμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα μέσα στον καθένα μας που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο και να οδηγηθούμε μέσα από την αυτό-έκθεση στην καλή λογοτεχνία.

  • Εισαγωγικός Κύκλος για συμμετέχοντες χωρίς σχετική προηγούμενη εμπειρία, κάθε Σάββατο από 30/9.
  • 2 Κύκλοι για συμμετέχοντες με σχετική προηγούμενη εμπειρία κάθε Δευτέρα από 9 Οκτωβρίου. Ένταξη νέων μελών μετά από προσωπική συνάντηση με την εισηγήτρια.
Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη
Πρόγραμμα:                            
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ: 12 μαθήματα τρίωρης διάρκειας ανά μάθημα, Κάθε Δευτέρα.
Διάρκεια και Ενάρξεις: Α΄ΤΜΗΜΑ ώρες 17:00 – 20:00 με έναρξη 9 Οκτωβρίου & Β’ ΤΜΗΜΑ ώρες 20:00 – 23:00 με έναρξη 25 Σεπτεμβρίου.
ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ &  ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ: 8 μαθήματα τρίωρης διάρκειας ανά μάθημα, Κάθε Σάββατο, ώρες 17:00 – 20:00 με έναρξη 30 Σεπτεμβρίου.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ: Για να ενταχθείτε τόσο στο τμήμα του Σαββάτου με έναρξη 30/9 όσο και στο τμήμα της Δευτέρας με έναρξη 9 Οκτωβρίου, οι συνεντεύξεις σας με την εισηγήτρια μπορούν να κλειστούν τις Δευτέρες 25/9 & 2/10 ώρες 19:30 στο 2103243306. Το βραδινό τμήμα της Δευτέρας με έναρξη 25/9 έχει μόνο μία διαθέσιμη θέση.

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο Βιωματική Γραφή & Έκφραση:

Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας και με έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα: ρεαλισμό, νατουραλισμό, νεορομαντισμό, υπερρεαλισμό, θα αναζητήσουμε το προσωπικό μας ύφος στο γραπτό κείμενο κάθε είδους. Παράλληλα το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του σε κείμενα που θα προκύπτουν με άξονα το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα.

ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΜΝΙ:

Αφηγηματικές Φόρμες όπως Διήγημα, Εξομολογητικό κείμενο, Ποιητικός Λόγος, Μονόλογος: είδη όπου ο προσωπικός λόγος μετουσιώνεται σε τέχνη. Πέραν, όμως, της έμπνευσης, ο δημιουργός καλείται να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβεί συνειδητά.

Η ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ:

Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, θα εντρυφήσουμε δημιουργικά και συστηματικά στους κανόνες της Ελληνικής γλώσσας, στη γραμματική, στη σύνταξη, στο γλωσσικό πλούτο: όλα αυτά που συνθέτουν το ύφος και αποτελούν την υποσυνείδητη υπογραφή κάθε δημιουργού. Πέρα από τη στείρα διδακτική, θα επικεντρωθούμε σε εφαρμοσμένες δημιουργικές ασκήσεις, θα προκαλέσουμε τη γλώσσα και θα δομήσουμε την προσωπική μας γλωσσική και συγγραφική ταυτότητα.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ:

Στο φετινό κύκλο σεμιναρίων θα προσαρμόσουμε τις ασκήσεις μας σε κείμενα που θα προκύπτουν από βιώματα ενώ θα δώσουμε έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα: ρεαλισμό, νατουραλισμό, νεορομαντισμό, υπερρεαλισμό. Θα τα γνωρίσουμε θεωρητικά, πρακτικά (επίλεκτα κείμενα) και μέσω στοχευμένων ασκήσεων γραφής, τόσο σε ποιητικό, όσο και σε πεζό λόγο. Μέσω αυτής της κριτικής διαδικασίας θα καλλιεργήσουμε την έκφρασή μας, ώστε να γνωρίσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και να βρούμε την προσωπική μας “φωνή”.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ:

Άξονας σε αυτό μας το ταξίδι και για τα δύο τμήματα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Τι θα έλεγε ο Θυμός, η Χαρά, το Πάθος και η Ελπίδα αν μπορούσαν να μιλήσουν μέσα από τον καθένα μας; Μπορούν η φαντασία, η έκφραση και ο δημιουργικός λόγος να ορθώσουν ανάστημα σε μία εποχή γκρίζα, σιωπηλού πόνου και υπαρξιακής αγωνίας;


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


Ταυτόχρονη Εγγραφή 2 φίλων στα επιμορφωτικά εργαστήρια του ΜΠ επιφέρει έκτπωση 50% στο Κόστος Εγγραφής.
Εγγραφή ενός ενδιαφερομένου σε 2 εργαστήρια, επιφέρει έκπτωση 100% στο Κόστος Εγγραφής και τιμή μέλους στο ένα Εργαστήρι.
Ειδικές τιμές για ανέργους ΟΑΕΔ & ΑΜΕΑ (τιμή μέλους).
Κράτηση γίνεται μόνο με κατάθεση προκαταβολής.
Σε περίπτωση ακύρωσης μετά την έναρξη του σεμιναρίου και εφόσον δεν ευθύνεται ο οργανισμός ή ο εισηγητής η αποπληρωμή του σεμιναρίου καταβάλετε κανονικά.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ (επιλέξτε):

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣΠΡΟΤΙΜΩ EMAIL