Βιωματική Γραφή: Ο Κόσμος των Συναισθημάτων

Σεμινάρια Γραφής

Βιωματική Γραφή & Έκφραση: Πόσο συχνά δίνουμε την δυνατότητα στον εαυτό μας να τολμήσει μια συναισθηματική αποφόρτιση; Πόσο συχνά επιτρεπουμε στα θετικά συναισθήματα να κερδίσουν χώρο μέσα μας; Πόσο έτοιμοι είμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα όταν κάτι ορατά ή υπόγεια μας βλάπτει; Τι μας χωρίζει από την αλήθεια μας; Για τους περισσότερους από εμάς, η σχέση με το γραπτό λόγο τελειώνει στα χρόνια που αφήνουμε το σχολείο με τις τελευταίες εκθέσεις που γράφουμε. Με το σεμινάριο αυτό ανιχνεύουμε τα βιώματα εκείνα που μπορούν να μας εμπνεύσουν ώστε να ξαναβρούμε τη σχέση μας με το γράψιμο και να οδηγηθούμε μέσα από την γραφή στην καλή λογοτεχνία.

  • Το Σάββατο 14/10 και ώρες 17:00 – 20:00 οι υποψήφιοι που δεν είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα Ανοιχτό Μάθημα μπορούν να παρακολουθήσουν την Εισηγήτρια στο Εισαγωγικό της Μάθημα με ελευθερη είσοδο κατόπιιν κράτησης στο 6937100641.
Εισηγήτρια: Μαριανίκη Δορμπαράκη
Πρόγραμμα:
1. ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΑΡΧΑΡΙΩΝ: ΤΜΗΜΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 7 (+ 1 εισαγωγικό) μαθήματα τρίωρης διάρκειας ανά μάθημα, Κάθε Σάββατο, ώρες 17:00 – 20:00. Έναρξη με Εισαγωγικό Ανοιχτό Μάθημα 14/10. (Διαθεσιμότητα θέσεων: 3 διαθέσιμες θέσεις – INFO: 2103252998)
2. ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΩΝ: ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑΣ Διάρκεια και Ενάρξεις: Α΄ ΤΜΗΜΑ ώρες 20:00 – 23:00 με Έναρξη Δευτέρα 25/09/2017 (Πλήρες) & Β’ ΤΜΗΜΑ ώρες 17:00 – 20:00 με Έναρξη Δευτέρα 09/10/2017 (Διαθεσιμότητα θέσεων: 2 διαθέσιμες θέσεις με δυνατότητα ένταξης έως και τη Δευτέρα 16/10 – INFO: 2103243306).

Λίγα Λόγια για το Σεμινάριο Βιωματική Γραφή & Έκφραση:

Μέσω της μελέτης επίλεκτων σύγχρονων έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας το εργαστήριο θα εφαρμόζει τις ασκήσεις του σε κείμενα που θα προκύπτουν με άξονα το βιωματικό αφηγηματικό υλικό κάθε συμμετέχοντα.

ΤΟ ΒΙΩΜΑ ΣΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΣΚΑΜΝΙ:

Αφηγηματικές Φόρμες όπως Διήγημα, Εξομολογητικό κείμενο, Ποιητικός Λόγος, Μονόλογος: είδη όπου ο προσωπικός λόγος μετουσιώνεται σε τέχνη. Πέραν, όμως, της έμπνευσης, ο δημιουργός καλείται να αναμετρηθεί με τη γλώσσα και τη φόρμα: να εκφράσει με επιτυχία τις ιδέες του, να παραβεί συνειδητά τους κανόνες ώστε να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος, αλλά και να αποδώσει με ακρίβεια τις λεπτές διακυμάνσεις της γλωσσικής έκφρασης. Παράλληλα, πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε δημιουργικής φόρμας, ώστε να τις υπακούσει ή να τις παραβεί συνειδητά.

Η ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΘΕ ΝΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ:

Εμβαθύνοντας δημιουργικά και συστηματικά στους κανόνες της Ελληνικής γλώσσας, στη γραμματική, στη σύνταξη, στο γλωσσικό πλούτο (όλα αυτά που συνθέτουν το ύφος και αποτελούν την υποσυνείδητη υπογραφή κάθε δημιουργού) θα επικεντρωθούμε σε εφαρμοσμένες δημιουργικές ασκήσεις, θα προκαλέσουμε τη γλώσσα και θα δομήσουμε την προσωπική μας γλωσσική και συγγραφική ταυτότητα.

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΑΣ ΦΩΝΗ:

Στο φετινό κύκλο σεμιναρίων θα προσαρμόσουμε τις ασκήσεις μας σε κείμενα που θα προκύπτουν από βιώματα ενώ θα δώσουμε έμφαση στα σύγχρονα ρεύματα: ρεαλισμό, νατουραλισμό, νεορομαντισμό, υπερρεαλισμό. Θα τα γνωρίσουμε θεωρητικά, πρακτικά (επίλεκτα κείμενα) και μέσω στοχευμένων ασκήσεων γραφής, τόσο σε ποιητικό, όσο και σε πεζό λόγο. Μέσω αυτής της κριτικής διαδικασίας θα καλλιεργήσουμε την έκφρασή μας, ώστε να γνωρίσουμε τις βαθύτερες επιθυμίες μας και να βρούμε την προσωπική μας “φωνή”.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ:

Άξονας σε αυτό μας το ταξίδι και για τα δύο τμήματα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ. Τι θα έλεγε ο Θυμός, η Χαρά, το Πάθος και η Ελπίδα αν μπορούσαν να μιλήσουν μέσα από τον καθένα μας; Μπορούν η φαντασία, η έκφραση και ο δημιουργικός λόγος να ορθώσουν ανάστημα σε μία εποχή γκρίζα, σιωπηλού πόνου και υπαρξιακής αγωνίας; Μήπως αυτή ακριβώς η στιγμή είναι η πιο γόνιμη για να κάνουμε κάτι οριστικά γενναίο για μας. Να συναντηθούμε με την αλήθεια των συναισθημάτων μας και να “ξάναγράψουμε” τον Κόσμο;


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. Η Εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι εντελώς δωρεάν και δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση. Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απαιτείται έγκαιρη κράτηση. Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.


ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

ΟΝΟΜΑ(*)

ΕΠΩΝΥΜΟ(*)

EMAIL(*)

ΤΗΛ.(*)

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΩΣ 3 ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ:

ΣΧΟΛΙΑ - ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΠΡΟΤΙΜΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣΠΡΟΤΙΜΩ EMAIL