Παιχνίδια Αυτόματης Γραφής: Μια Στάση Μετά

Σεμινάρια Αυτοματικής Γραφής

Ένα εργαστήριο με Παιχνίδια Αυτόματης Γραφής και με εισηγήτρια την ποιήτρια και στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου. Μαζί της συνεργάζονται οι δάσκαλοι Μυθοπλασίας Φώτης Βλαστός και Θράσος Καμινάκης.

Εισηγητής: Λίνα Νικολακοπούλου

Πρόγραμμα: Κάθε Τρίτη ώρα: 21:00 – 23:30.
Διάρκεια: 16 μαθήματα συνολικής διάρκειας 40 ωρών.
Έναρξη: Νοέμβριος 2017


Για κάθε ένα από τα εργαστήρια ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος και απατείται έγκαιρη κράτηση (210.3252998). Τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ

*Εγγραφή σε ημέρα παρουσίασης επιφέρει έκπτωση 50% στο Κόστος Εγγραφής

Λίγα Λόγια για τα Παιχνίδια Αυτόματης Γραφής

Μέχρι και τα τέλη της Δεκαετίας του ’90 η “Αυτοματική” Γραφή έτεινε να παραμένει συνδυασμένη με τα χρόνια των Γάλλων Σουρεαλιστών και τον τρόπο που επηρέασε την σύγχρονη Ψυχανάλυση αλλά και την Μεταφυσική Θεώρηση του Κόσμου.

Αργότερα ένας κύκλος από σεμινάρια Αυτοματικής Γραφής στόχευε συνήθως στο ξεπέρασμα του ποιητικού λόγου και την μύηση σε λογοτεχνικά είδη όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα, το θεατρικό έργο,το σενάριο, κλπ

Ο Θράσος Καμινάκης που εισήγαγε την ΑΥΤΟΜΑΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ στο χώρο της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα τονίζει: “Μέσα από καινοτόμα τεχνάσματα η γραφή ξαναγίνεται ένα παιχνίδι λεξιλαγνείας ενώ κατ’ ουσίαν παραμένει μια ευφυής τεχνική συγγραφής που (μέσα από μια συνειρμική διαδικασία) οριοθετεί εκ νέου τον γραπτό λόγο και δεν εκτοπίζει το νόημα αλλά «δίνει στο λόγο μας το ίδιο του το βάρος» μέσα από την ενδελεχή σχέση σημαίνοντος και σημαινόμενου.”

Αν ο Μπρετόν θεωρείται ο πάπας του αυτοματισμού στη λογοτεχνία πολλοί είναι οι λογοτέχνες του 20ου αιώνα που χρησιμοποίησαν και εξέλιξαν την αυτοματική (ή συνειρμική) διαδικασία στο γράψιμο με εξαιρετικά αποτελέσματα και όχι κατ’ ανάγκη περιορισμένα στην ποιητική γλώσσα.

Από τα «Άσματα του Μαλντορόρ» του Λωτρεαμόν και τον «Τρελό Έρωτα», μέχρι τα αφηγήματα του Γιώργου Χειμωνά η αυτοματική διαδικασία καταθέτει διαχρονικά και χωρίς πατρίδα, σε κάθε γλώσσα, μικρά λογοτεχνικά αριστοτεχνήματα αλλά και ένα αδιαπραγμάτευτο εργαλείο στην προσπάθεια να γνωρίσει ο καθένας τον εαυτό του γράφοντας πέρα από την όποια ψυχαναλυτική προσέγγιση.

Η “γεννημένη ποιήτρια” Λίνα Νικολακοπούλου, στην σκιά της έκδοσης του πλούσιου λογοτεχνικού υλικού έργου των συμμετεχόντων του Ειδικού Masterclass Γραπτού Λόγου “Τριλογία” σας καλεί σε ένα Εργαστήριο Αυθόρμητης Έκφρασης … “μετά την ποίηση”.

“Με μια δοσμένη αφορμή – από την Λογοτεχνία, την Τέχνη, την Μουσική ή τον Κινηματογράφο – θα γράφουμε επί τόπου μικρά κείμενα κατάθεσης ψυχής, περνώντας αργά από το πρώτο πρόσωπο στην τριτοπρόσωπη αφήγηση και μετά θα τα συζητάμε με πρώτο άξονα να ανιχνεύσουμε “τι μας βγήκε στα ξαφνικά μέσα από το θέμα” και με προαιρετικό στόχο να τα βελτιώσουμε κατ’ οίκον (προαιρετικό homework)” λέει η Λίνα μιλώντας για την ατμόσφαιρα και το ύφος των 16 αυτών συναντήσεων, που θα ενώσουν μια μεγάλη συντροφιά μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

Όπλα και εργαλεία τα μολυβάκια μας λοιπόν και οι λευκές σελίδες που θα πάψουν πια να μας τρομάζουν.

Το σεμινάριο δέχεται 30 μαθητές και έως 10 ακροατές στο ήμισυ του κόστους του.

Οι ακροατές έχουν στην διάθεση τους όλο το ασκησιολόγιο, αλλά η δυνατότητα υποβολής ασκήσεων περιορίζεται σε 8 συνεδρίες (αντί των 16 του συνόλου)

Ειδική ομάδα Εργασίας στο Facebook για τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο: ΕΔΩ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον σας έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης. To κάθε ένα από τα εργαστήρια έχει το δικό του κόστος. Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαιτείται έγκαιρη προκράτηση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ